Na obljetnicu Kolindina mandata Tuđmanova bista postavljena na Pantovčak

veljača 20, 2016 maxportal
Share Button

PREDSJEDNICA Republike Kolinda Grabar-Kitarović obilježila je prvu godinu mandata prijemom za građane u sklopu „Dana otvorenih vrata“ te otkrivanjem poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, rad akademskog kipara Krune Bošnjaka.Izrazivši zadovoljstvo što je obilježila godinu dana mandata s građankama i građanima, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako smatra da političarke i političari imaju dužnost boraviti među građanima te slušati njihove ocjene i mišljenja.

„Iznimno su mi bitni ovakvi susreti s vama koji mi daju ohrabrenje i snagu raditi čvrsto na dobrobit naše Domovine“, kazala je Predsjednica.

Isto tako, kazala je kako je uz boravak građana u Uredu predsjednice, danas poseban dan i zbog otkrivanja poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

„Ako je itko zaslužio da njegovo poprsje bude ovdje, u ovoj kući na Pantovčaku, jest prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman koji je ovdje donosio ključne odluke za budućnost naše Hrvatske u najtežim vremenima“, kazala je Predsjednica.

Dodala je kako je njegova politika tada bila politika pomirbe bez koje teško da bismo ostvarili one ciljeve koje smo u međuvremenu ostvarili, oslobodili i izgradili našu samostalnu Hrvatsku.

„Sada je na nama, novoj generaciji, da je povedemo dalje u bolji život za sve nas u Hrvatskoj“, istaknula je Predsjednica Republike i dodala kako se upravo politika zajedništva nastavlja na politiku pomirbe. Kazala je kako politika zajedništva koju zagovara ne znači jednoumlje, već kako ona znači da svi zajedno radimo u cilju boljeg životnog standarda, boljih uvjeta za mlade i djecu kako bi ostali u Hrvatskoj te zajedničko izgrađivanje i postizanje ciljeva gospodarskog i društvenog razvoja naše Domovine.

Otkriveno poprsje dr. Franje Tuđmana rad je akademskog kipara Krune Bošnjaka, osobnog prijatelja prvog hrvatskog predsjednika, dar koji je na Pantovčaku još od 1996. godine, ali nije bio javno izložen. Poprsje je sada, u Uredu predsjednice Republike, postavljeno uz ostale hrvatske velikane, skulpturu kralja Tomislava i poprsja bana Ivana Mažuranića, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Stjepana Radića te blaženog Alojzija Stepinca.KOLINDA, GODINA DANA

Tuđmanova bista nalazi se u Svečanom predvorju Ureda predsjednice Republike, uz ostale hrvatske velikane – skulpturu kralja Tomislava te poprsja bana Ivana Mažuranića, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, blaženog kardinala Alojzija Stepinca, Antu Starčevića, Stjepana Radića.

Svečanost na Pantovčaku uveličala je klapa Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Sv. Juraj“ koja je, uz hrvatsku himnu, otpjevala i više domoljubnih pjesama, “Vivat Croatia“, “Croatio, iz duše te ljubim“ i druge, a predsjednici Grabar Kitarović su pjesmicu otpjevala i djeca iz đurđevačkog dječjeg vrtića “Maslačak“.

Građani su nakon svečanog programa obišli kompleks Ureda predsjednice Republike kako bi vidjeli gdje rade ona i njezini najbliži suradnici.


tuđman bista

kolinda, ured, bakica

MP/Foto:UP.hrKomentari
Share Button