Nina Obuljen odgovara braniteljima: Producenti filma koji blate Hrvatsku vojsku vratili su nam novac

12 listopada, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

NINA OBULJEN KORŽINEK javno je odgovorila na prozivke da je “aktivno i pasivno sudjelovala u financiranju antihrvatske propagande” kao članica Upravnog odbora HAVC-a.Obuljen je u priopćenju objavila kako je članica Upravnog odbora HAVC-a od početka 2015. godine te da je u HAVC-u u proteklih nekoliko godina objavljen niz nadzora te da “nisu utvrđene nikakve nepravilnosti koje se navode u medijima”.

Izražava žaljenje što su “pojedinci neistinama i klevetama manipulirali pojedine udruge te joj nanose nenadoknadivu štetu”.

Na kraju navodi da će zaštitu tražiti “kroz zakonom propisana sredstva”.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Hajka na mene započela je u trenutku kada su u medijima krenule špekulacije o potencijalnim kandidatima za ministra kulture među kojima je spomenuto i moje ime. 25 godina radim u kulturi, od čega sam 9 godina provela radeći u državnoj službi od šefice kabineta do pomoćnice ministra i državne tajnice. Sve svoje dužnosti uvijek sam obavljala maksimalno profesionalno rukovodeći se isključivo javnim i nacionalnim interesom.

Članica sam Upravnog odbora HAVC-a od početka 2015. godine, a na to mjesto predložila me Hrvatska udruga producenata sukladno Zakonu o audiovizualnim djelatnostima (NN 76/07, NN 90/11) koji propisuje da predstavnike u tijela HAVC-a predlažu strukovne udruge te glavni dionici koji sudjeluju u produkciji i distribuciji hrvatskog filma. Napominjem da kao članica Upravnog odbora HAVC-a, a kako je propisano Zakonom, ni na koji način ne sudjelujem u procesu donošenja odluka o financiranju filmova nego isključivo nadzirem poslovanje HAVC-a kao ustanove.

U HAVC-u je u proteklih nekoliko godina obavljen niz nadzora (Državna revizija, upravni nadzor, financijski nadzor Ministarstva financija itd.) i nisu utvrđene nikakve nepravilnosti  koje se navode u medijima.

Sve te klevete i anonimne  prijave  koje godinama plasiraju iste osobe bile su predmetom sudskih sporova. Donesene su, za sad, dvije nepravomoćne i jedna pravomoćna presuda hrvatskih sudova, u kojima se potvrđuje kako nikakvih nezakonitih radnji u dodjeli sredstava i radu HAVC-a nije bilo te da se u slučaju medijskih objava radi o neistinama i klevetama, za što su počinitelji proglašeni krivima, odnosno istima je naložena naknada štete.

Zakon  o  audiovizualnim  djelatnostima propisuje  stroge  procedure, kojih se HAVC u cijelosti pridržava. Sve procedure dodjele financijskih sredstava usklađene su s pravilima o državnim potporama te nije ostavljen prostor za manipulacije ili pogodovanja. Niti jedno nadležno tijelo Republike Hrvatske nije u provedenim postupcima utvrdilo nepravilnosti prilikom provođenja postupka dodjele financijskih sredstava HAVC-a.

HAVC svake godine javno objavljuje izvještaje o svom radu te je kao takav  primjer transparentnog upravljanja javnim sredstvima u Republici Hrvatskoj.

Vezano  uz  navodna  protuhrvatska djelovanja i navodno financiranje takvih filmova, ponavljam još jednom ono što je HAVC već više puta priopćio.

Vezano uz film ’15 minuta – masakr u Dvoru’ HAVC je podrobno izvijestio ministra kulture, a zatim i javnost kako je odobrio sredstva temeljem scenarija koji je bio poslan na natječaj, koji nije sadržavao nikakve sporne elemente. Producent je, bez da je tražio odobrenje HAVC-a, jednostrano i po  mom osobnom uvjerenju nedopustivo izmijenio odobreni scenarij, film nije poslao na obaveznu kolaudaciju te ga je mimo propisane procedure pustio u distribuciju.

Nakon što je isto utvrđeno, tijela HAVC-a su poduzela sve potrebne radnje te je producentu naloženo da vrati novac, što je on i učinio. Postupanja vezano uz taj film započela su odmah nakon što su primljene informacije kako je film pušten u distribuciju.

Ministarstvu kulture slana su detaljna pisana očitovanja HAVC-a o ovom slučaju, počevši od 03.03.2016. do zaključno 19.07. 2016.g. uključujući detaljnu pisanu informaciju o svim poduzetim radnjama, uključivo i u međuvremenu vraćenim sredstvima.

Nemam saznanja zašto Ministarstvo kulture o istome nije izvijestio predstavnike braniteljskih udruga kada su bili primljeni u Ministarstvu budući da su na raspolaganju imali sve podatke i sve dokumente koje je HAVC pravovremeno dostavio. Neiznošenjem podataka doprinijeli su medijskim manipulacijama što je sve prijavljeno policiji i pravosuđu.

Ponavljam još jednom da kao članica Upravnog odbora, a kako je propisano Zakonom, ne sudjelujem u procesu donošenja odluka o financiranju filmova nego nadzirem rad HAVC-a kao ustanove. Tako ni na koji način nisam sudjelovala u donošenju odluka o sufinanciranju navedenih, ili bilo kojih drugih filmova. Utoliko su objede i manipulacije mojim imenom kojima ovih dana svjedočim potpuno neosnovane i neargumentirane klevete.

Vezano uz navode kako sam kao državna tajnica ‘proglasila knjige generala Praljka šundom’ zbog čega je on navodno bio ovršen, radi se o još jednoj kleveti, a sami podaci vezano za slučaj su lako provjerljivi.

Osobno apsolutno podržavam sve napore generala Praljka da dokumentima potkrijepi svoju obranu na sudu i mislim da mu država u tom smislu treba pružiti svu moguću pomoć.

Potpisala sam mišljenje stručnih službi kako se radi o brošurama, riječ ‘šund’ se uopće ne spominje niti bih ju ikad koristila, a u daljnjoj proceduri knjige su oslobođene PDV-a i tvrtka generala Praljka nije morala platiti nikakav porez.

Sve se ovo može vrlo lako provjeriti ako se želio bjektivno i nepristrano istupati u javnosti što očito nije cilj ove nekorektne kampanje.

Ministarstvo kulture ima uvid u sve dokumente i sve podatke, koji mogu potkrijepiti moje navode i navode HAVC-a te ih ovom prilikom pozivam da ih objave.

Jednako tako, ovim putem javno postavljam pitanje zašto Ministarstvo kulture do danas nije demantiralo ove očite laži i podvale koje se plasiraju vezano uz ustanovu i pojedince koji djeluju u njihovom resoru te u čijem je interesu šutnja.

Tehnički ministar kulture je od dolaska na tu funkciju pokazivao izrazito nerazumijevanje sustava HAVC-a te se posebno neprijateljski odnosio prema legalnim tijelima te ustanove. U osam mjeseci nije sadržajno odgovorio ni na jedan dopis Upravnog odbora niti na naše zahtjeve za sastankom.

Odlukom da ne imenuje članove Povjerenstva za poticaje, de facto je svojom voljom, a bez odluke Hrvatskog sabora suspendirao Zakon i ugrozio program poticaja koji hrvatskom proračunu donosi milijunske prihode, kroz koji je u protekle četiri godine zaposleno preko 1500 ljudi, i iz kojeg sustava je samo u 2015.g. sustav Državnog proračuna kroz razne vidove poreza uprihodio više od 50.000.000,00 kn.

Izražavam žaljenje što su pojedinci neistinama i klevetama manipulirali pojedine udruge te ustraju u svom naumu i dalje, čime meni nanose nenadoknadivu štetu, za koju ću zaštitu tražiti kroz zakonima propisana sredstva”, stoji u priopćenju.

Maxportal/foto:fah


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->