Njemačka izdvaja šest milijardi eura za izbjeglice, daje azil za Sirijce, deportira 200 tisuća Srba

rujan 7, 2015 maxportal
Share Button

NJEMAČKA vlada odlučila je izdvojiti dodatnih tri milijarde eura za savezne države i općine kako bi se mogle nositi s ovogodišnjim rekordnim priljevom izbjeglica i migranata, navodi se u zajedničkom priopćenju vladajuće koalicije u ponedjeljak.Dogovoreno je to na zajedničkom sastanku kancelarke Angele Merkel i čelnika vladajuće koalicije koji je trajao više od pet sati i na kojem je dogovoreno i niz drugih mjera, kao što su ubrzanje procedure dobivanja azila i ubrzanje izgradnje skloništa za azilante.

Uz spomenute tri milijarde eura za savezne države i općine, središnja njemačka Vlada planira i dodatnih tri milijarde eura za financiranje svojih troškova, odnosno za naknade za tražitelje azila, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Dogovor o ubrzanju dobivanja azila uključuje širi popis zemalja koje smatraju “sigurnima”, a čiji građani uglavnom nemaju to pravo. To se odnosi na Kosovo, Albaniju i Crnu Goru. Među onima koji su već u toj kategoriji su Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Lisa Hager, glasnogovornica njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova ranije je upozorila da se “čak 200.000 državljana Srbije nalazi se u Njemačkoj bez odgovarajuće dozvole za boravak ili su tražili azil za koji nemaju šanse dobiti ga, tako da svima njima prijeti deportacija u Srbiju”,

Hager je navela i da je ”do svibnja ove godine 1311 Srba vraćeno nazad u Srbiju i da je po tom pitanju suradnja Srbije i Njemačke veoma dobra”.

Što se izbjeglica tiče cilj je ubrzati dobivanje azila za migranate iz jugoistočne Europe, kako bi se potom mogli fokusirati na izbjeglice iz ratom zahvaćenih zemalja – Sirije, Iraka i Afganistana.

Koalicijski sastanak održan je na kraju vikenda tijekom kojeg je u Njemačku ušlo 18.000 izbjeglica.

Njemačka ove godine očekuje 800.000 migranata i izbjeglica što je daleko najviše od svih zemalja EU-a, stoji u priopćenju vladajuće njemačke koalicije.

MP/foto: epa

Komentari
Share Button