Nositelju odlikovanja krvnika Radovana Karadžića nije mjesto u hrvatskoj politici

travanj 10, 2015 maxportal
Share Button

Ako je već hrvatska vlast pristala na suđenje po zapovjednoj odgovornosti onima koji su stvorili hrvatsku državu, zašto se nikada isti kriteriji nisu primijenili i na dr. Vojislava StanimirovićaTOVARNIK: Daleko od nasmiješenih lica hrvatskog i srbijanskog državnoga vodstva, televizijskih reflektora, kamera i mikrofona, ostatke i potomke zaklane hrvatske sirotinje u Tovarniku, Vukovaru, Lovasu, i drugim mjestima zanimaju odgovori.

Ako je već hrvatska vlast pristala na suđenje po zapovjednoj odgovornosti onima koji su stvorili hrvatsku državu, zašto se nikada isti pravni kriteriji nisu primijenili i na dr. Vojislava Stanimirovića, koji je kao «oficir rezervnog sastava JNA i šef saniteta za područje zapadnog Srijema», zajedno s četnicima sudjelovao u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

Po kojoj to logici istaknuta javna osoba, koja je «za ratne zasluge u Podunavlju na Palama 1995. godine, primila odlikovanje četničkog krvnika Radovana Karadžića», (v. i «Vjesnik», 24. studenog 1999., str. 7.), može bez ikakvih političkih, moralnih, etičkih i sl. dvojbi sudjelovati u hrvatskom političkom životu i utjecati na našu svagdašnjicu, kao što je to slučaj dr. Vojislava Stanimirovića?stanimirović

Ima li sadašnja hrvatska vlast, ili buduća, prošla ili bilo koja, barem malo obraza i mrvicu srama pred žrtvama, te stati pred njihovu rodbinu i objasniti razloge koaliranja s političkom strankom (Srpskom demokratskom samostalnom strankom) čiji je predsjednik ostavio zapisanu jezivu (o)poruku za povijest, koja govori o njegovoj liječničkoj etici i političkom uvjerenju: «Tog 18. studenog 1991. pao je poslijednji bastion, posljednje uporište ustaške vlasti u Vukovaru – vukovarska bolnica. Njenim padom oslobođen je i sam grad Vukovar, nekada grad lepotan» («Vojislav Stanimirović: «Vojska Krajine», br. 7-8, 1993, str. 43.)?

U kojem je dijelu svijeta zabilježen primjer da je ministar bez lisnice u okupatorskoj vladi (Republike Srpske Krajine), također i okupatorski gradonačelnik (Vukovara), te ravnatelj bolnice na okupiranome području («Sveti Sava» u Vukovaru), kasnije postao zastupnik (dr. Vojislav Stanimirović) u državnome parlamentu (Hrvatskome saboru)? Gotovo je sigurno da se takvo nešto, u doslovnom i prenesenom smislu, ni u jednoj: carevini, sultanatu, koloniji, protektoratu, trijumviratu, na području indijanskih plemena nije dogodilo!

Protiv Vojislava Stanimirovića, novinarka Karolina Vidović Krišto i povjesničar Josip Jurčević podnijeli su Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku 2013. godine kaznenu prijavu zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a slučaj je preuzeo zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak.

Antun Ivanković/Foto: Scrennshot

 

Komentari
Share Button