Što za Europu znači izlazak Velike Britanije iz Europske unije

25 lipnja, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Premijer Velike Britanije David Cameron je odlukom o raspisivanju referenduma donio jedan od najvećih potresa na europskom kontinentu od završetka Drugog svjetskog rata.Prvobitni Cameronov plan o ucjeni Europske unije za povlaštenim statusom te „obračun“ sa lokalnim euroskepticima koji su bili najzastupljeniji u stranci UKIP Nigela Farageate dijelu članstva njegove konzervativne stranke vratio se Cameronu kao bumerang jer odluka o izlasku Velike Britanije iz Europske unije koju su izglasali građani Velike Britanije stvorila je veliku nesigurnost prvo na deviznom tržištu, zatim na diničkom tržištu, a još veću nesigurnost oko budućnosti europskog kontinenta.

Referendum u Škotskoj: Izvor, The Telegraph
Referendum u Škotskoj, Izvor: The Telegraph

Druga velika zajednica koja je u sastavu Ujedinjeg kraljevstva je Sjeverna Irska gdje su se građani također izjasnili većinom od 55,7 za ostanak u EU u odnosu na 44,3% građana koji su se izjasnili za odlazak iz EU. Ovakav ishod referenduma u Sjevernoj Irskoj bi također mogao potaknuti referendum o napuštanju zajednice s Englezima posebno kad se uzmu u obzir najave o provedbi referenduma o ujedinjenju Republike Irske i Sjeverne Irske.

Republika Irska gospodarski vrlo uspješno djeluje kao članica Europske unije te je ostvarila značajan gospodarski rast i razvoj što bi mogla biti presudna uloga oko pristanka Sjeverne Irske na ujedinjenje s  Republikom Irskom, naravno, ukoliko Engleska zadrži demokratsku principijelnost kao i u slučaju poštovanju volje građana Velike Britanije.

Nakon provedenog Brexita, David Cameron se obratio građanima i istakao da će poštovati volju građana Velike Britanije te najavio podnošenje ostavke obzirom da je u referendumskoj kampanji lobirao za ostanak Velike Britanije unutar Europske unije. Istakao je država treba novo vodstvo koje će izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije. Ostavku će podnijeti na konvenciji konzervativaca u listopadu 2016 godine kako bi novi premijer odredio kad će primjeniti članak 50Ugovora o Europskoj uniji oko izlaska iz EU.

Potresi na financijskom tržištu

Posebno velike oscilacije su bile na deviznom tržištu gdje je u 6:25 sati britanska funta pala na najniže razine od 1985. godine. Tečaj GBR/USD je zaronio na 1,3240 dok je taj odnos 6 sati prije toga bio na 1,5019 odnosno -13,44%. I dalje se predviđaju veliki potresi na deviznom tržištu što uvodi dodatnu nestabilnost, posebno ako se uzme u obzir činjenica da će nastavak također biti dramatičan zbog najavljenog referenduma u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj.

Dodatna opasnost za britansku funtu predstavlja činjenica da je veći dio industrije i tržišta nafte na području Škotske. Također dodatni domino efekt bi se mogao nastaviti i u samoj Europskoj uniji ako ne shvate težinu situacije u kojoj se Unija nalazi sustavnim nametanjem imaginarnih vrijednosti te nepotrebne birokracije koja će uništiti i same temelje Europske unije.

Slom funte

Svjetske burze u crvenom kao posljedica Brexita

Tržište kapitala je snažno reagiralo na ishod britanskog referenduma. Burze u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji su značajno zaronile te je u pojedinim trenucima taj zaron tonuo i više od 10% čime je investicijski kapital znatno umanjio svoju tržišnu vrijednost . Sami potresi se tek očekuju jer za pretpostaviti je da će doći do promjena financijskih središta u  Londonu i Frankfurtu.

Azijske  i američke burze su negativno reagirale te se za duže vremensko razdobljme može očekivati stanje nestabilnosti što bi moglo dovesti do povvećanje cijene kapitala gdje bi posebno bile na udaru države poput Hrvatske, Grčke te ostalih rizičnih država u kojima kriza nije nikad ni zaustavljena nakon velike svjetske krize 2008 godine.

Reakcije čelnika EU na britanski referendum

Odluka građana Velike Britanije na referendumu može pokrenuti domino efekt unutar ostalih članica EU jer su referendum najavili Nizozemska te Marine Le Pen u Francuskoj koja je pozdravila rezultat referenduma u Velikoj Britaniji također ima snažnu želju za izlaskom Francuske iz Europske unije, a i sama Velika Britanija, odnosno Engleska mogla bi imati neugodne posljedice ovog referenduma.

Predsjednica Škotske Nicola Sturgeon je najavila ponovno provođenje referenduma o izlasku iz Velike Britanije obzirom da je velika većina glasača iz Škotske glasala za ostanak u EU, odnosno premoćno je pobijedila opcija za ostanak u EU većinom od 62% izašlih građana na referendum u odnosu na samo 38% građana koji su željeli izlazak Velike Britanije iz Europske unije. Dodatni problem za Britansko gospodarstvo predstavlja činjenica što je većina energetskih resursa na području Škotske te koje bi otišlo iz Velike Britanije zajedno sa Škotskom.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je istakao dramatičnost ovog trenutka te da je očekivao drugačiji rezultat. Naglasio je da je EU spremna za ovakve situacije te da će se održati jedinstvo ostalih članica Europske unije

Jean-Claude Juncker pozvao je Veliku Britaniju da što prije pokrenu proces izlaska iz Europske unije kako bi se neizvjesnost smanjila. Istakao je da Velika Britanija ostaje članica Europske unije sa svim pravima i obvezama koji proizlaze iz potpisanih ugovora obzirom da bi se izlazak iz Europske unije trebao dogoditi do kraja 2019 godine. Novih pregovora o poziciji Velike Britanije u Europskoj uniji neće biti zaključio je Juncker.

– Stajalište parlamenta je jasno, žaljenje zbog odluke britanskih građana, te je ovo težak trenutak za obje strane, treba pravilno procijeniti koje korake dalje preduzeti, istakao je Martin Schultz, predsjednik Europskog parlamenta.

Ovaj dan predstavlja veliki rez za Europsku uniju, ali ništa se neće promijeniti, Europska unija je dovoljno jaka da može preživijeti ovaj trenutak istakla je Angela Merkel.Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Srbija nastavlja svoj europski put te da se neće dogoditi destabilizacija kakva je viđena u zapadnim članicama Europske unije.

Nakon provedenog Brexita,   David Cameron se obratio građanima i istakao da će poštovati volju građana Velike Britanije te najavio podnošenje ostavke obzirom da je u referendumskoj kampanji lobirao za ostanak Velike Britanije unutar Europske unije. Istakao je država treba novo vodstvo koje će izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije. Ostavku će podnijeti na konvenciji konzervativaca u listopadu 2016 godine kako bi novi premijer odredio kad će primjeniti članak 50 oko izlaska iz EU.

Milan Glavinić/Novi Pogledi/foto: The Telegraph


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->