ANALIZA: Zašto je Sberbanka Agrokoru dala više od milijardu eura kredita?

16 listopada, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Poštivanje ugovora u ozbiljnom poslovnom svijetu, pravilo je bez kojeg nije moguća dugoročna i uspješna suradnja, radilo se o Hrvatskoj, Rusiji, Njemačkoj, Americi ili nekoj drugoj državi. Oni koji ugovore ne poštivaju, snose i posljedice, kako to i priliči pravno uređenim državama u kojima pravosuđe i institucije besprijekorno funkcioniraju.U tom kontekstu, izjava veleposlanika Anvara Azimova kako Agrokor mora vratiti novac uzet od Sberbanke, ima smisla. Pravna sigurnost temelj je bez kojeg nije moguća uspostava uspješne gospodarske suradnje, a bez pravne sigurnosti država kao da i ne postoji. No, poštivanje ugovora mora biti obostrano, i od strane Ruske Federacije, i od strane Republike Hrvatske.

Nesporno je da su Rusi dosada već podosta puta stekli loša iskustva po pitanju ruskih ulaganja u Hrvatsku, od Mljeta, Haludova, pa sve do izigravanja dogovora od strane bivše premijerke Jadranke Kosor koja se tri puta sastala s Putinom, tri puta obećala rješiti probleme, a potom svaki put izigrala dogovore.  

RUSKA ULAGANJA U HRVATSKU

To je nešto što svakako ne ide u prilog hrvatskoj strani, a Putinovo upravljanje Rusijom zasniva sa na posve drugačijem i zasigurno učinkovitijem modelu upravljanja od onog u Hrvatskoj.

Dosadašnji hrvatki premijeri koji su se izredali na političkoj sceni u posljednjih 25 godina, i nisu baš previše marili za hrvatske interese, što najbolje govori i slučaj Agrokor koji je produkt upravo takvog sustava ustrojenog po mjeri hrvatske političke scene koja je gospodasrtvo u potpunusti učinila ovisnim o njihovim političkim odlukama kojima su samovoljno odlučivali hoće li država biti potpora ili prepreka nekom projektu.

Ono što je činjenica, u Hrvatskoj se u posljednjih 20-ak godina nije mogao ostvariti niti jedan značajniji projekt koji nije imao podršku politike koja je bila čvrsto i interesno uvezana sa Agrokorom. Uvezana putem brojnih minstara, guvernera, bankara, političara koji su u proteklim godinama prodefilirali na relaciji Agrokor – Sabor RH – Vlada RH – ministarstva i obrnuto, pa sve do od strane Ivice Todorića i politike zajednički provedenih brojnih netransparentnih, pogodovanih i unaprijed dogovorenih privatizacija u kojima su se budući vlasnici znali i znatno prije nego što je eventualno forme radi objavljen javni natječaj.  

Koliko je samo tvrtki privatizirano u posljednjih 5 godina kada su gotovo svi imali saznanja o milijardama kuna obveza Agrokora prema bankama i dobavljačima, poput privatizacije Hrvatske poštanske banke čije su dionice između ostalog prodane i tvrtki Agrokor projekti d.o.o. u vlasništvu svepristnog i donedavno nedodirljivog Ivice Todorića?

Uvidjevši takvo stanje stvari u državi gdje je cjelokupni gospodarski sustav pod kontrolom jednog čovjeka i njegovog koncerna Agrokor, sasvim je logična i odluka ruske SBERBANK financirati koncern Agrokor i njegovog vlasnika preko kojeg će Rusija i njeni investitori ostvariti svoje političke i gospodarske ciljeve. Uostalom,  tko ne bi financirao koncern kojem država daje poticaje u mlijardama kuna, kojem država odobrava projekte koje god poželi, turizam, nafta, plin, prehrana, proizvodnja, gradnja i uređenje studentskih domova, jednostavno sve što gazda Ivica Todorić zamisli. I tako već 25 godina, bez kontrola i nadzora porezne uprave koja nije smjela ni kročiti, a kamoli izvršiti inspekcijske nadzore nad poslovanjem koncerna Agrokor.

Koncern u kojem je svih ovih 25 godina zaokružen svaki birni segment u državi koji se stavio u službu privatnih interesa Ivice Todorića, svakako je bio jedini put kojim bi Rusi uspjeli snažnije ostvariti svoj politički i gospodarski utjecaj u Hrvatskoj. Sin glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana koji je u Todorićevom carstvu zaposlen kao visokorangirani menager, ustavni suci, ministri, guverneri i utjecajni političari koji se svi odredom odrađivali mandate i u ime Republike Hrvatske, i istovremeno u ime Ivice Todorića,ujedno su bili i  jamstvo Rusima da će se ulaganje u Ivicu Todorića itekako isplatiti.

A Rusima je upravo takav model bio po mjeri, jer zašto ulagati u 50 projekata koji moraju proći procedure i razne birokratske procedure, kada se sve to može ostvariti sa jednom osobom za koju zakoni i procedure ne vrijede kao za ostale investitore koji godinama čekaju neki papir ili suglasnost, kao što su se to uvjerili i ruski investitori u Mljet, Haludovo…

Stoga, i ne čudi da su Rusi, koji i nisu baš tako naivni, odlučili dati Agrokoru više od milijardu EUR-a, sasvim logično smatrajući da će se bez ikakvih problema višestruko naplatiti kroz turističke projekte, osvajanje bankarskog tržišta, i ostale gospodarske resurse države koji su stajali na raspolaganju velikom gazdi Ivici Todoriću, a sve to po privilegiranoj cijeni i već dokazano uspješno provedenim raznim modelima pljačkaške privatizacije kakva nije viđena nigdje na svijetu.

Država koja dozvoli u kioscima za prodaju novina otvarati mjenjačnice, naplaćivati režije građanima u ime HEP-a, prodaju pića i hrane, kopiranje i dostavu pošiljaka, jednom rječju što god se poželi, to i nije bila država, već politički aparat uspostavljen u službu privatnih interesa na štetu države. Bildanje boniteta kroz naplatu režijskih troškova u ime države, pozajmice od državnih tvrtki, sprega sa mirovinskim fondovima koji su kroz Agrokor izvršili ulaganja u milijardama kuna koja se nikada neće vratiti, neviđena je pljačka države i njenih građana izvršena od strane korumpirane hrvatske političke scene s jedne strane, te Agrokora i njenog vlasnika s druge strane.

A sve to uz znanje, i Hrvatske narodne banke, i HANFE, i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske koji je sve ove godine štitio kriminal u državi i Agrokoru.

NAPRAVILI KRIVI KORAK, PA POKUŠALI UCIJENITI VLADU REPUBLIKE HRVATSKE!

Zajednička igra Sberbank i Ivice Todorića, kojom su došli pred Vladu Republike Hrvatske istresti sve probleme Agrokora najavljujući gospodasrki slom države, te istovremeno ponudivši i mogućnosti ulaganja i daljnjeg kreditiranja kojima bi se gospodasrki slom države spriječio, baš i nije impresionirala predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Rusi su itekako znali u kojem stanju se nalazi Agrokor prije nego su investirali milijardu EUR-a, možda ne baš sve pojedinosti, ali generalno su mogli iščitati prezaduženost Agrokora i gotovo nemoguć opstanak koncerna koji se u kreditnim institucijama zaduživao prekomjerno i uz visoku kamatnu stopu.

Ponude Rusa kojim bi nastavili sa daljnjim financiranjem koncerna Agrokor, uvjetovane su bile i raznim za Vladu Andreja Plenkovića naprihvatljivim uvjetima. Umjesto nastavka daljnjeg kreditiranja i stavljanja pod kontrolu poslovanja koncerna Agrokor, Sberbank i veleposlanik Azimov  prvi su krenuli sa pritiscima i po koncern Agrokor negativnim javnim istupima kojima su i dodatno pridonijeli bržem kolapsu svog klijenta kojeg su, kasnije su saznali, ipak nedovoljno kreditirali.

Financijska izvješća o poslovanju i zaduženjima Agrokora prikazivala su potpuno drugačije i nerealno stanje od onog kakvo je uistino bilo u trenutku kreditiranja, pa su i sami Rusi bili iznenađeni tom činjenicom. No, njihovi istupi u javnosti možda su ipak bili preishitreni, jer što znači 200 miljuna EUR-a dodatnog kreditiranja u odnosu na već prethodno plasiranih više od milijardu.  

Uostalom, imaju i Rusi svojih zaostalih repova i neipsunjenih obveza zbog čega su protiv ruskog državnog fonda podnijete tužbe pred Trgovačkim i Općinskim sudom u Zagrebu u iznosu većem od 150 milijuna EUR-a, a o čemu je maxportal već pisao. Poštivanje ugovora mora biti obostrano, a ne može veleposlanik Azimov javno prozivati za neispunjenje obveza od strane hrvatske države, ili koncerna Agrokor kojem je kredit odobrila komercijalna ruska banka, a da se ne osvrne niti jednom rječju na neispunjene obveze od strane Ruske Federacije.

Zajam od 1,5 milijardi kuna na rok od 6 mjeseci za pripremu turističke sezone, i nije neki velik novac, pogotovo ne za Sberbank koji je taj iznos mogao i odobriti, te istovremeno i osigurati njegov siguran povrat, jer Todorić u tom trenutku nije imao izbora i pristao bi na sve, pa i da poslovanje nadzire predstavnik ruske banke.

Ispostavilo se da je ključna pogreška Todorića i Sberbanke bila obraćanje Vladi Republike Hrvatske za pomoć koju Vlada RH sukladno zakonu nije niti mogla dati, a što su prethodni premijeri i ministri financija poput Borislava Škegre i dr. bez ikakvih problema odobravali kao da je država njihovo privatno vlasništvo.

Upravo to je i bitna razlika upravljanja državom pod vodstvom Andreja Plenkovića, od prethodnih premijera koji su se na prvi poziv Ivice Todorića odazivali i bezpogovorno ispunjavali sve njegove zahtjeve i želje.

No, kao što uvijek postoji prvi put, postoji i zadnji, što je u ovom slučaju dobro i za Hrvatsku, i za njene građane.

Nešto manje dobro za Sberbank i Ivicu Todorića.

D. Lukić/foto:patriot.rs

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •