205 austrijskih liječnika tvrdi: “Cijepljenje je najveći skandal svih vremena”

19 prosinca, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Austrijska novinska agencija APA izvijestila je da je ovaj tjedan skupina od 200 austrijskih liječnika uputila otvoreno pismo predsjedniku Liječničke komore Austrije Thomasu Szekeresu “protiv cijepljenja mRNA cjepivom i uvođenja obveznog cijepljenja”, koje bi trebalo stupiti na snagu 1. veljače 2022. godine.Prije dvadesetak dana Thomas Szekeres, predsjednik Austrijske liječničke udruge (ÖÄK), poslao je kratak dopis kolegama. U njemu se navodi “da na temelju dostupnih podataka, sa znanstvenog stajališta, zapravo nema osnove da se pacijente savjetuje protiv cijepljenja cjepivom protiv covida-19”.

Medicinski djelatnici skeptični prema cjepivu, koje predvodi Andreas Sönnichsen, vrlo su brzo reagirali na taj dopis i odgovorili otvorenim pismom, koje je (trenutno) potpisalo 205  liječnika. U njemu su zatražili ostavku Szekeresa te se pozvali na “medicinu utemeljenu na dokazima” i različite studije koje ukazuju na problematične aspekte programa cijepljenja.

Sönnichsen je u srijedu održao konferenciju za novinare na kojoj je kazao da je cijepljenje “najveći medicinski skandal svih vremena”.

“To je najveći medicinski skandal svih vremena. Program cijepljenja, koji su svi hvalili, nije uspio. U Velikoj Britaniji se već sada otvoreno govori o onome što ovdje zataškavaju: ‘Četvrti val je val cijepljenih. U bolnicama i na jedinicama intenzivne njege nalaze se pretežno cijepljeni pacijenti'”, kazao je Sönnichsen.

“Nakon što se pokazalo da dvije doze nisu efikasne, sada nas uvjeravaju da nam je potrebna booster doza”, dodao je.

U Austriji, po službenim podacima, liječničku službu obavlja 47.700 liječnika, njih 99,6%  zalaže se za cijepljenje.

Sudski medicinski vještak, liječnik Johann Missliwetz, slaže se sa Sönnichsenom te navodi da liječnicima koji se ne slažu s dopisom prijeti kazna do 36.340 eura, ali i otkaz ili, u najgorem slučaju, brisanje iz registra liječnika.

“Szekeres se sve više radikalizira. Poriče štetne nuspojave cijepljenja i krenuo je u političku hajku”, rekao je liječnik Christian Fiala, a prenosi APA.

Pedijatrica Gabriela Thalhammer ističe kako je posebno zabrinuta zbog cijepljenja djece i adolescenata.

“Ove godine su mnoga djeca, uključujući i onu malu, dobila covid. No, imala su blage simptome i obično su se oporavila nakon jednog do tri dana. Stoga nema smisla cijepiti djecu”, smatra Thalhammer.

Medicinski tehničar Werner Möller, koji već 30 godina radi u Njemačkoj, kazao je da je u kontaktu s mnogim bolnicama te da se sada događa “pandemija cijepljenih”.

“U Njemačkoj imamo značajan porast cijepljenih osoba s teškim simptomima covida. Stoga imamo pandemiju cijepljenih, jednostavno zato što su oni uvjereni da su sigurni, da ne mogu dobiti teške oblike bolesti te se ni ne testiraju. Nasuprot tome, necijepljene osobe su obično mnogo opreznije, vode računa o higijeni i moraju se češće testirati”, rekao je Möller.

Istina, možda se cjepivo nije pokazalo tako efikasnim protiv mutiranih sojeva covida-19, no treba imati na umu da je “najveći medicinski skandal svih vremena” već spasio oko 500.000 života samo u Europi, piše Der Standard.

U tekstu u kojem analizira navode liječnika koji su potpisali Der Standard  navodi:

“Ne stoji da je  ‘četvrti val val cijepljenih‘ jer je na intenzivnim odjelima više onih koji se nisu nego onih koji se jesu cijepili. Istina je da raste broj hospitaliziranih koji su primili jednu dozu ili se u potpunosti cijepili protiv covida, no razlog tome je što udio cijepljenih u rizičnim skupinama ponekad prelazi 90 posto. Odnosno, među onima s kroničnim bolestima i onima koji su stariji od 65 je iznimno velik postotak cijepljenih, a oni češće imaju komplikacije nakon zaraze covidom.

Na prvi pogled broj liječnika koji su skeptični prema cjepivu može izgledati impresivno. 199 liječnika ( toliko ih je tada bilo) zvuči puno. No, u odnosu na oko 47.600 medicinskih djelatnika u Austriji (oko 26.400 specijalista, 13.000 liječnika opće prakse i oko 8000  liječnika) to je tek nešto više od 0.4 posto.

U otvorenom pismu se nalaze i neki točni argumenati, primjerice u pogledu smanjenog učinka cijepljenja. No, u njemu se ne navodi činjenica da program cijepljenja višestruko smanjuje broj hospitalizacija i smrtnost od covida.

Sönnichsen i njegovi kolege tvrde kako su cijepljene osobe jednako zarazne kao i one koje se nisu cijepile i pritom se pozivaju na istraživanje objavljeno u Lancetu. No, prešutjeli su da u toj studiji stoji da se, iako oni koji su primili jednu ili više doza mogu nakon zaraze imati jednako visoko virusno opterećenje kao necijepljeni, oni rjeđe inficiraju te su stoga manje zarazni za zajednicu.

U otvorenom pismu se spominje i Izraelska studija koja pokazuje da je djelotvornost booster doze “u najboljem slučaju marginalna” i da “sigurno neće promijeniti tijek pandemije”. No, u istraživanju zapravo piše suprotno. Izrael je zemlja koja se od četvrtog vala padnemije spasila booster dozom.

“Ustanovili smo da su stope zaraze i ozbiljnijih nuspojava bile niže kod onih koji su primili booster dozu BNT162b2”, piše u spomenutoj studiji.

Procjena nuspojava

Sönnichsen i njegovi kolege također spominju opasne nuspojave cjepiva te navode kako liječnici, političari i mediji koji govore da su “cjepiva sigurna” zapravo rade “neznanstvenu propagandu”.

Prije svega, nitko nikada nije rekao da nema nuspojava nakon cijepljena. O njima redovito izvještavaju mediji, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europska agencija za lijekove (EMA). No, radi se o omjeru rizika i koristi, a taj omjer ide u prilog cijepljenju čak i kod zdravih osoba mlađih od 65 godina.

Primjerice, postoji rizik razvoja miokarditisa. Postoji, ali je vrlo mali. Prema studiji koja je nedavno objavljena u časopisu Nature Medicine, rizik od razvoja miokarditisa kod odraslih osoba nakon cijepljenja znatno je manji nego nakon infekcije covidom-19. Dakle, veća je vjerojatnost pojave te nuspojave nakon zaraze nego nakon cijepljenja, mada je covid zapravo bolest koja napada pluća te je miokarditis samo relativno rijetka nuspojava te infekcije.

Može se, naravno, raspravljati o tome je li potrebno uvoditi obvezno cijepljenje za sve starije od 14 godina. I, naravno, pitanje je hoće li nas cjepivo jednako štititi od pojave novih varijanti. No, najnoviji podaci pokazuju da booster doza pruža dobru zaštitu od omikrona te je važno znati da farmaceutske industrije rade na cjepivima koja su prilagođena novim sojevima.

Medicinsko sveučilište u Beču je prije nekoliko dana priopćilo da je pokrenulo postupak raskidanja radnog odnosa s Andreasom Sönnichsenom te da će raskid stupiti na snagu 1. ožujka.

Sveučilište u Beču ( MedUni Wien)  već se nekoliko puta ranije ogradilo od Sönnichsenovih izjava, a kao razlog raskida radnog odnosa navodi i činjenicu da je Sönnichsen više puta prekršio interna pravila i upute ustanove u sklopu mjera zaštite protiv covida-19. Sönnichsen je to zanijekao, odnosno kazao je da nije prekršio odredbe povezane s covidom.”

M.M: /Foto: Heute

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->