ADIO, AMIGO: Dirljiv oproštaj Višana od svog Žarka Peše ‘Leoparda’

kolovoz 24, 2020 maxportal
Share Button

Brigadir Žarko Peša Leopard, ratni zapovjednik obrane Sunje, preminuo je prije dva dana od zastoja srca. Živio je u Komiži na Visu, vodio konobu Peša i bavio vinogradartvom i vinarstvom.Višani su ga jučer ispratili do trajekta Vis-Split na putu do zadnjeg počivališta u Vinjanima kod Imotskog.

Peša, kojeg svi prijatelji i suborci znaju po nadimku Leopard, rođen je 11. listopada 1958. u Imotskom. Rat ga je zatekao kao inspektora na suzbijanju trgovine narkoticima  u Ministarstvu unutarnjih poslova, a 1991. godine dragovoljno se javio za odlazak u Sunju i postao zapovjednik obrane.

U njegovu je postrojbu tada došao i Slobodan Praljak s kojim se poslije jako zbližio. Peša je široj javnosti poznat i po emotivnom videu nakon smrti generala Praljka u Haagu.

Bio je dugogodišnji prijatelj i suradnik Miroslava Tuđmana kojemu je bio zamjenik i šef operative u HIS-u, a kratko je vrijeme bio i načelnik uprave SIS-a. No, nakon smjene vlasti, kad je HDZ izgubio izbore, umirovljen je i smijenjen sa svih dužnosti.

Od 1993. do 2003. godine upravljao je zagrebačkim Hipodromom, odnosno Konjičkim društvom Zagreb. Životinje, a posebno konji bila su velika ljubav, zbog čega mu je Zvonko Bogdan posvetio pjesmu,  a neko je vrijeme uzgajao i orlove na što je bio posebno ponosan.

Prije dvadesetak godina sa suprugom Anom je kupio posjed u Podhumlju na Visu i otvorio je restoran Jastožera, poznat po pripremi jela od jastoga, koji su posjetile i brojne poznate osobe. Potom je u Podhumlju kupio posjed i otvorio konobu Peša.

Video  s posljednjeg putovanja legendarog Leoprada na Facebooku je objavio Mario Tomasović. Bio je tužno, ali dostojanstveno

Srce viško i hrvatsko uz svog Leoparda na njegovoj posljednjoj plovidbi plavetnima beskrajne ljubavi…❤️🇭🇷🙏

Objavljuje Mario Tomasović u Nedjelja, 23. kolovoza 2020.

 

–  Dragi moj rođače, srce mi je slomljeno.
Leoparde, uvijek si bio korak ispred svih, tvoje veliko i predobro srce je zastalo kada smo te najviše trebali, a i ti nas.
Ratniče sa Sunje, znaj da ćeš vječno živjeti u našim srcima

–  Ode još jedan junak. Ode prijatelj suborac kolega. Takve uzima sve višnji. Nikad nismo spomenuli rat nikad se žalili uvijek idemo dalje radit.
I šta sad… Ni šale ni priče ništa od želja..
Adio amigo do skorog viđenja. Počivaj u miru Božjem.

Jako tužno…jako mi je žao…iskrena sućut cijeloj obitelji i mojim Vinjanima🖤
Počivao u miru i neka mu je laka hrvatska gruda 🇭🇷

–  Tužno a veličanstveno. Hvala vam Višani za empatiju prema Hrvatskom branitelju i velikoj žrtvi moderne Hrvatske Države i njenog izdajničkog aparata!

M. Marković/Foto: screenshot

 

Komentari
Share Button