BH MEDIJI: Kaznena prijava protiv Dodika zbog raketiranja Zagreba nakon ‘Bljeska’

svibanj 6, 2018 maxportal
Share Button

Nekoliko  medija u susjednoj BiH prenijelo je informaciju da je protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, 2013. godine podnesena kaznena prijava zbog zagovaranja raketiranja Zagreba.Tvrde da je prijava podnesena još 2013. godine osobno Mladenu Bajiću (vodi se pod brojem KR-DP-298/13), navode da imaju preslik prijave, ali da po njoj ništa nije učinjeno zbog dobrih odnosa Dodika i Čovića.

Treba reći da je riječ o izrazito neprijateljskim medijima prema Miloradu Dodiku, ( i RS-u) čije informacije počesto treba uzeti s rezervom, ali zbog važnosti teme, ovaj put smo procijenili da toj temi treba posvetiti pažnju.

Institucije Hrvatske još uvijek ne povlače odgovornost aktualnog predsjednika bh. entiteta Republika Srpska i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, jer je zagovarao raketiranje Zagreba u svibnju 1995. godine.

Kao osvetu za vojni poraz u akciji ‘Bljesak’, raketnim sistemom “Orkan” srpska vojska je 2. i 3. svibnja 1995. godine raketirala središte Zagreba. Ubijeno je sedam i ranjeno 200 ljudi.

Prema transkriptu koji je objavljen prije nekoliko godina, a čiju vjerodostojnost je potvrdio i Haaški sud, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je podržavao akciju “Zagreb se mora tući”, ali i lukavo preporučio da se to javno ne treba govoriti, zaključivši i da se mora smijeniti tadašnji urednik TV RS jer je “pustio nespretnu Martićevu izjavu”, piše bh. agencija Patria.

Radi se o sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske održane 23. i 24. svibnja 1995. godine pod predsjedavanjem osuđenika za ratne zločine Momčila Krajišnika.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) još uvijek nije pokrenulo istragu protiv Dodika zbog umiješanosti u taj ratni zločin nad civilima Zagreba. U međuvremenu je zbog  raketiranja Zagreba Mile Martić pravomoćnom osuđen na 35 godine zatvora.

Novinskoj agenciji Patria iz izvora bliskih DOHR-u ustupljena je kopija kaznene prijave podnesena 2013. osobno je zaprimio tadašnji glavni državni odvjetnik Hrvatske Mladen Bajić.

Mostarki Dnevni list podsjetio je nedavno da je Dodik prije dvije godine jasno dao do znanja da strepi od “napada” iz susjedne Hrvatske, kao članice EU-a. Potvrdio da je, kako bi iste neutralizirao i spriječio, sklopio savez s najjačom političkom opcijom u Hrvata, HDZ-om BiH i predsjednikom Draganom Čovićem.

“Ovo je predsjednik RS-a”, kazao u jednom od rijetkih razgovoru s banjalučkim blogerom, njegovim najoštrijim kritičarom Slobodanom Vaskovićem.

Naime, kako je pisao Vasković o tom susretu, na pitanje Dodika što on (Vasković) misli gdje je pogriješio, Vasković je odgovorio da je napravio dvije velike greške.

“Prva, trebalo je  jačati bošnjačko-srpske odnose, jer su to dva najjača naroda u BiH. Druga, što je “zalupio” vrata Zapadu i to nogom”, kazao je novinar Dodiku.

Nakon toga Dodik je odlučno kazao da nije pogriješio i da je “odluka da se ide s HDZ-om bila ključna po opstanak RS-a”

Dodik je kazao da su nakon odluke “da se ide sa HDZ-om”, u posljednjih pet godina prestali svi napadi na Republiku Srpsku iz Hrvatske, “koja je članica EU”, i da je to njegov veliki uspjeh, koji je omogućio opstanak RS”.

Šta piše u haškom transkriptu Skupštine RS-a?

“Skupština danas mora najenergičnije osuditi napada hrvatskih snaga na zapadnu Slavoniju i ne priznati rezultate te agresije kako je to rekao i predsjedavajući g. Karadžić. Ima ovdje dosta tuge vezano za tu zapadnu Slavoniju, to je prostor koji  je strateški bio veoma, veoma bitan za Banja Luku i oko Banja Luke.

Padom zapadne Slavonije neprijatelj nam se veoma približio Banja Luci kao mjestu koje će u narednom periodu morati biti oličenje naše pobjede ili poraza i čini mi se da to od onih priča od prije dvije tri godine kada je bilo Sarajevo, prelazimo na Banja Luku kao tako jedno mjesto.

Moramo osposobiti i formirati, ne znam šta učiniti, ali moramo imati jaču informativnu službu i djelatnost. Za početak je dovoljno da smijenimo bar glavnog urednika koji je pustio onu Martićevu nespretnu izjavu”.

Predsjedavajući: “Koja je to izjava, hoćete samo reći?”

“Ono oko bombardovanja Zagreba. Ja se slažem da trebamo tući Zagreb, ali ne smijemo to reći. Ako je to trebalo  reći, to mora biti oprezno. Urednik je to pustio izravno. Ako te odgovornosti ne bude danasi  ovdje i ako mi ne utvrdimo odgovornim , bez obzira je li to TV urednik,  ministar, predsjednik Vlade ili ostali, mi ništa danas nismo uradili osim puke konstatacije”, kazao je Dodik.

M.Marković /foto:screenshot

Komentari
Share Button