Danas slave 68. rođendan. Znate li što točno znači riječ Torcida

listopad 28, 2018 maxportal
Share Button

Torcida danas 28. listopada slavi 68. rođendan, a glavna fešta bila je sinoć u dvorani na Gripama. Na humanitarnom koncertu nastupili su ti Mladen Grdović, Krešo Bengalka, Jura Stublić & Film te Mjesni odbor i Žuvi, a sav će prihod biti uplaćen vatrogascima.Torcida je osnovana 28. listopada 1950. godine uoči nogometne utakmice s Crvenom Zvezdom i jedna je od najstarijih u Europi.

Splitski studenti koji su studirali u Zagrebu željeli su napraviti neviđen spektakl kako bi pomogli svojim ljubimcima, i to po uzoru na brazilske navijačke skupine koje su u to vrijeme postale poznate. Hajduk je 29. listopada pobijedio Zvezdu rezultatom 2:1, a na kraju i osvojio naslov prvaka bez poraza.

Za ostale klubove se navija, za Hajduk se živi.

Početkom 1990-ih Torcida je izrazila veliko nezadovoljstvo stanjem u Jugoslaviji – prekidom utakmice u Splitu protiv Partizana. Za vrijeme Domovinskog rata mnogi su torcidaši stali u prve redove oružane borbe, a spomen-ploča na sjevernoj strani poljudskog stadiona nosi imena 27 poginulih članova.

Torcida je u bratskom savezništvu sa zadarskim Tornadom, a sklopljena su prijateljstva s No Name Boysima (Benfica), Magic Fansima (Saint-Étienne) i Torcidom Gornik.

 

 

Hrvoje Klasić tvrdi su Torcidu osnovali „visoki partijski, Udbini i JNA dužnosnici“ . U tekstu u Globusu piše: ‘“Torcidu, kako vidimo iz dokumenata, osnivaju visoki partijski, Udbini i JNA dužnosnici, a partijski je vrh konstatirao da su u Splitu osnovane i filijale Torcide čiji su članovi bili članovi Partije, jedan bivši SS-ovac i jedan iz kruga Draže Mihailovića.

Posve je jasno da je Hajduk bio prvi pravi jugoslavenski, partizanski, socijalistički klub, jer je cijela momčad pobjegla u partizane. Meni je posebno zanimljivo da su Torcidu osnovali Zagrepčani, zagrebački hajdukovci. To je posebno zanimljivo iz današnjeg konteksta kada se sve politizira.“

Torcida – veliki ratnici i veliki domoljubi

Pomalo je uvredljivo braniti nacionalnu osviještenost te navijačke skupine, ali očito neki ne biraju sredstva da okaljaju njihovo ime i iskoriste ih kao oružje protiv političkih neprijatelja. Poznat je splitski braniteljski klub tzv. „Rupa“ čiji su članovi svi redom bili torcidaši i sudjelovali u Domovinskom ratu. 20% branitelja u Domovinskom ratu bili su upravo iz redova navijačkih skupina diljem Lijepe naše.

Veliki broj mladih domoljuba s poljudskog ‘Sjevera’ dalo je živote na Oltar Domovine. Otkad je Hrvatske, Torcida najviše akcija posvećuje obrani domoljublja i odavanju počasti žrtvama komunističkog režima i agresora.

Jedna od poznatijih njihovih akcija je crtanje murala dijelom Vukovarske ulice u Splitu koji su posvetili vukovarskim herojima i žrtvama. Svake godine na obljetnicu pada Vukovara organiziraju paljenje svijeća, a prošle godine i veliku povorku u čast onima koji su hrabro stali u obranu Domovine.

Inicijatori osnivanja Torcide bili su dalmatinski studenti u Zagrebu Vjenceslav Žuvela, Ante Ivanišević, Ante Dorić, a glavni poticaj dao im je Bajdo Vukas koji je oduševljeno pričao o atmosferi na brazilskim stadionima.

Po uzoru na brazilske navijačke skupine splitski studenti koji su studirali u Zagrebu željeli su napraviti dotada neviđen spektakl kako bi pomogli svojim ljubimcima u čemu su i uspjeli.

Božo Broketa

Te godine se u igralo obnovljeno Svjetsko nogometno prvenstvo u Rio de Janeiru, a Hajduk je u prvenstvu bivše države 29. listopada pobijedio Zvezdu rezultatom 2:1, a pobjedonosni gol postigao je legendarni igrač Hajduka Božo Broketa u 86. minuti.

Slavlje je bilo neopisivo, ljudi su plakali od sreće, grlili se i ljubili kopačku kojom je Broketa dao gol, čitao se posmrtni govor Crvenoj Zvezdi. Te sezone momčad Hajduka osvojila je prvenstvo bez ijednog poraza, što je do danas ostao nenadmašen rekord.

Nakon te utakmice partijske i državne strukture, na osobnu intervenciju Milovana Đilasa, represivno su nastupili prema Torcidi.

Poraz u svemu privilegirane Zvezde teško su zasmetale tadašnji režim u Beogradu. Vodstvo Hajduka bilo je sankcionirano, djelovanje Torcide i njeno ime zabranjeno, a neki od pripadnika su pritvoreni i protiv njih je pokrenut postupak.

Vjenceslav Žuvela, jedan od osnivača Torcide, osuđen na tri godine zatvora. Kasnije mu je kazna smanjena na tri mjeseca.

O značenju riječi Torcida prije nekoliko godina bilo je riječi u emisiji Gorana Milića s puta po Južnoj Americi.

U Brazilu je pokušao saznati što znači riječ Torcida. Na ulici Rija u Brazilu pitao je momke što znači Torcida. Mladić je kazao da su to navijačke skupine i počeo nabrajati klubove za koje drukaju

Na pitanje što znači sama riječ skinuo je majicu: “Znate, kad operete majicu pa je zavrnete rukama i ocijedite.”

Prilazi im drugi mladić i na pitanje o značenju riječi Torcida pokazuje na majicu i potvrđuje; “To je Torcida.”

“Uvrnuto jednako Torcida”, zaključio je Goran Milić.

No, zaključak, iako se činio logičan nije točan. Riječ Torcida na staroporugalskom označava upleteno pruće (cijeđenje majice podsjeća na upleteno uže). Torcida jednako upleten.

Zaključno, riječ “Torcida” na starom portugalskom jeziku znači “Upleteni“, a najbolji prijevod na hrvatski je “Združena braća“. Ili jednostavno – TORCIDA.

Hajduk je jedno vrijeme bio “jugoslavenski klub”, ali je Torcida uvijek bila nacionalna, hrvatska pa čak i nacionalistička. Domovini i Hajduku uvijek vjerna!

Torcido, sretan ti rođendan!

M.Marković/ Foto: arhiv

Komentari
Share Button

TAG