Danijela Barišić: ‘Ja sam odlučila Mesiću dati službeno auto iako je običan građanin’

veljača 20, 2017 maxportal
Share Button

PROMETNA Stipe Mesića u Skoplju, dok se vozio u službenom automobilu hrvatskog veleposlanstva, koje vodi njegova dugogodišnja suradnica Danijela Barišić, otvorila je neke druga pitanja.Mesić je u Skoplje, na okrugli stol s temom “Male zemlje u globaliziranom svijetu”, stigao zrakoplovom. Na putu od aerodroma, gdje su ga dočekali službeno vozilo hrvatskog veleposlanstva i pratnja makedonske policije, doživio je lakšu prometnu nesreću. Da nije bilo nesreće, javnost možda ne bi ni znala za put bivšeg predsjednika, čija je prava ukinula Vlada, a kasnije potvrdio i Ustavni sud.

Hrvatska veleposlanica u Makedoniji Danijela Barišić potvrdila je da je prijevoz Mesića u službenom automobilu veleposlanstva RH njezina odluka.

“S obzirom na to da zemlja koja ga je pozvala daje policijsku pratnju i da je to kolona, ja smatram da je normalno da čovjeku koji je bio na dužnosti bivšeg predsjednika dam automobil koji će ga prevesti”, kazala je Barišić.

Svoju odluku ne treba prethodno najaviti Ministarstvu, što je i potvrđeno u priopćenju sa Zrinjevca. “Sukladno vrijedećem Pravilniku (koji je u postupku izmjena) ne postoji propisani rang bivšeg dužnosnika kojem bi se trebala pružiti logistička potpora veleposlanstva, već navedeno ovisi o procjeni pojedinog veleposlanika”, stoji u priopćenju MVEP-a.

Hrvatska veleposlanica u Skoplju je Danijela Barišić, Mesićeva dugogodišnja glasnogovornica iz vremena dok je obnašao dužnost predsjednika Republike. Nakon odlaska s dužnosti Mesić se pobrinuo za Barišić te je postala hrvatskom veleposlanicom u Bugarskoj. Nakon pobjede Kukuriku koalicije na izborima 2012. preuzela je mjesto glasnogovornice prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić.

Pred kraj mandata Pusić ju je imenovala hrvatskom veleposlanicom u Makedoniji.

Ustavni stručnjak Mato Palić smatra kako ne bi smjelo biti diskrecijsko pravo veleposlanika vezano za ovakve stvari. Riječ je o trošenju novca poreznih obveznika i mora postojati pravna osnova prema kojoj se novac dodjeljuje”, kazao je.

Iz Ministarstva su objavili da će upravo to regulirati novim Pravilnikom.

M.M./Foto: facebookKomentari
Share Button