Djeci oboljeloj od tumora uvode Wi-Fi, umjesto da ih zaštite od potencijalno opasnog zračenja

travanj 11, 2015 maxportal
Share Button

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) zatražila je od sanacijskog upravitelja Klinike za dječje bolesti Zagreb Osmana Kadića i predsjednika Sanacijskog vijeća Miroslava Harjačeka da odustanu od uvođenja Wi-Fi mreže u nove bolničke prostore dječje onkologije.O ovom problemu HUZEZ je izvijestio i ministra zdravlja Sinišu Vargu, nakon što je u Jutarnjem listu od 3. travnja 2015. objavljena informacija kako će mali pacijenti oboljeli od malignih bolesti u svakoj sobi imati Wi-Fi mrežu ”da bi djeca mogla igrati svoje igrice na tabletima li mobitelima ne bi li skratila bolničke dane”. Riječ je o opremanju novog prostora na Institutu za tumore, u koji se iz Dječje bolnice u Klaićevoj seli Zavod za hematoonkologiju.

HUZEZ želi skrenuti pozornost na bitne činjenice vezane uz ugrozu zdravlja i imuniteta već ionako osjetljive skupine malih bolesnika.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je na osnovi rezultata dvogodišnjih opsežnih istraživanja provedenih u 14 zemalja od strane svoje Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), proglasila radiofrekvencijska elektromagnetska polja potencijalnim karcinogenom za ljude (2B).

Nobel Prize Institute (koji dodjeljuje Nobelovu nagradu za medicinu i fiziologiju) izdao je znanstveno upozorenje daizloženost zračenju uređaja bežične tehnologije predstavlja rizik za djecu i trudnice. U Izjavi se navodi da bi  “djeca i trudnice trebali  izbjegavati upotrebu mobilnih i bežičnih telefona s obzirom na učinke na zdravlje koje već sad vidimo“. Navodi se i  da “kombinirani učinak mobitela, bežičnih telefona, baznih stanica Wi-fi i bežičnog interneta milijardi ljudi širom svijeta povećava rizik za rak, neurološke i reproduktivne bolesti i ugrožava normalan razvoj”

„International Journal of Oncology“ u novom broju (25. veljače 2015.) objavljuje rad uglednih liječnika i epidemiologa koji su utvrdili da radijacija mobilnih telefona može izazvati tumor mozga i da bi se trebala klasificirati kao vjerojatni karcinogen (2A).

HUZEZ je podsjetio šefove Klaićeve i ministra Vargu kako je ministar obrazovanja Vedran Mornar zatražio od Instituta za medicinska istraživanja studiju o tome šteti li bežična veza učenicima. Činjenica je da sve više zemalja zabranjuje uvođenje Wi-fi mreža u škole, kao i da uz znanstvene i epidemiološke studije koje nisu dokazale štetnost elektromagnetske radijacije, postoji i veliki broj studija koje dokazuju štetne utjecaje. To je vidljivo i iz izvješća BIOINITIATIVE 2012.

HUZEZ cijeni nastojanje zdravstvene ustanove da malim pacijentima olakša boravak u bolnici i omogući korištenje omiljelih igrica i aplikacija, ali smatra da se to može postići na bitno kvalitetniji i manje rizičan način – dovođenjem optičkog kabela do svake sobe. Na taj način mali pacijenti mogli bi koristiti svoja prijenosna PC računala, bez da budu neprestano izloženi potencijalno štetnoj radijaciji Wi-Fi mreža.

HUZEZ se nada da će bolnica u interesu malih pacijenata promijeniti odluku o uvođenju bežičnih mreža u bolničke sobe.

Josip Barušić /Foto: HuezezKomentari
Share Button