DORH I USKOK – PREDSTAVNICI DRŽAVE ILI INTERESNA SKUPINA?

10 travnja, 2020 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mladen Bajić, bivši je glavni državni odvjetnik koji je na čelu Državnog odvjetništva proveo tri mandata obilježena dugogodišnjim neradom i totalnom neaktivnošću u razdoblju od 2002.g. – 2009.g. te brojnim pokrenutim medijski eksponiranim postupcima u razdoblju 2009.g. – 2013.g. koji bi navodno trebali predstavljati sferu gospodarskog kriminaliteta a koji će, sada je to za neke propale predmete USKOK-a sasvim sigurno, rezultirati i enormnim troškovima po Republiku Hrvatsku.Ono što je obilježilo eru bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i tadašnjeg ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana kojeg je upravo Mladen Bajić imenovao na čelno mjesto USKOK-a 2005. godine, selektivan je pristup u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta te pokretanje raznih postupaka za koje se odmah i na samom početku, prije više od 10 godina dalo naslutiti kakav će biti njihov epilog, kao što je to bio slučaj sa famoznim postupkom tzv. „HPB Bankomat“ čija je optužnica u više navrata vraćana USKOK-u te i odbačena rješenjem optužnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.

Gotovo svi procesi u to vrijeme, a radi se o razdoblju 2009.g. – 2013.g.  kada je kao preduvjet za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji od presudnog značaja postavljeno zatvaranje poglavlja 23, pokretani su uz veliku medijsku hajku protiv osumnjičenih koji su već unaprijed proglašavani krivima a Bajić i Cvitan kao čelne osobe DORH-a i USKOK-a promovirani u javnosti kao heroji i spasitelji države te istinski borci protiv korupcije i krimala. Već i sama sumnja u počinjenje kaznenog djela, a što je stvar osobne procjene državnog odvjetnika ili njegovog zamjenika, bila je dovoljna za strpati nekoga iza rešetaka na više mjeseci ili godina bez ikakvih prava.

Presumpcija nevinosti kao institut potpuno je izostao, a čemu su znatan doprinos u to vrijeme dali i mediji, ali što je posebno zabrinjavajuće i Ustavni sud Republike Hrvatske sa svojim skandaloznim odlukama kojih bi se posramili i najtotalitarniji sustavi. Maxportal je već objavio, i to prije više od 6 godina,  skandaloznu odluku Ustavnog suda na tužbu jedne od stranaka u postupku tzv. „HPB Bankomat“ kojom je osumnjičena osoba u tražila ukidanje istražnog pritvora ili određivanje zakonom propisanih blažih mjera koje stoje na raspolaganju kao što je kućni pritvor do okončanja istrage i slično.

„Bez obzira na presumpciju okrivljenikove nevinosti, javni interesi pretežu nad interesom pojedica za slobodom“, skandalozna je odluka Ustavnog suda iz 2010.g. kojom je odbijena tužba jednog od osumnjičenika u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ koji je tražio ukidanje istražnog pritvora ili određivanje zakonom propisanih blažih mjera koje stoje na raspolaganju kao što je kućni pritvor do okončanja istrage.

Skandalozna odluka Ustavnog suda koja je u to vrijeme izazvala zgražanje pravnih stručnjaka i vodećih hrvatskih odvjetnika u predmetu tzv. „HPB Bankomat“ i više nego dovoljno pokazuje na koji su način, bez poštivanja elementarnih prava zajamčenih Ustavom RH i Europskom konvencijom, provođene istrage i pokretani procesi u godinama kada je Republika Hrvatska zatvarala poglavlje 23 kao preduvjet članstva u EU. Ono što je posebno zabrinjavajuće jest činjenica da je čak i Ustavni sud podlegao tadašnjim orkestriranim medijskim pritiscima kojima su osumnjičene osobe u javnosti unaprijed proglašavane krivima i od strane javnosti i medija unaprijed osuđeni.

Što se uistinu odigravalo iza zatvorenih vrata Državnog odvjetništva i USKOK-a, kako su i na koji način provođene istrage od strane državnih odvjetnika i njihovih zamjenika, razotkrio je upravo slučaj tzv. „HPB Bankomat“ u kojem su sve rasprave na Županijskom sudu u Zagrebu javno snimane i video zapisima trajno zabilježene.

Video zapisi su javnosti razotkrili desetke zlouporaba i nezakonitosti počinjenih od strane službenih osoba DORH-a i USKOK-a,  tadašnje zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić koja je pokrenula tzv. „HPB Bankomat“, glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana, zamjenika ravnatelja USKOK-a Saše Manojlovića, splitskih vještaka USKOK-a Ante Blaževića i Vladimira Krkleca te ostalih odgovornih osoba koje su sudjelovale u pokretanju, sada je to nakon 11 godina svima već jasno, iskonstruiranog procesa zbog kojeg će Republika Hrvatska snositi i enormnu štetu, jer kako saznajemo u tijeku je i poduzimanje pravnih radnji radi naknade štete od strane više oštećenih pred nadležnim hrvatskim i europskim instancama za što su angažirani vodeći pravni stručnjaci te domaći i inozemni odvjetnici koji zastupaju stranke iz predmeta tzv. „HPB Bankomat“.

Nezakonito trošenje državnog novca od strane USKOK-a za plaćanje sudskim vještacima po 11 puta većoj cijeni od propisane i prouzročena šteta državnom proračunu od više stotina tisuća kuna,  kršenja zakona i zakonom propisanih procedura pri provođenju istraga i donošenju državnoodvjetničkih odluka, podnošenje optužnice prije zatvaranja istrage, ovjeravanje neistinitog sadržaja, krivotvorenje službenih isprava i uništenja službenih spisa istrage, kao i druge zlouporabe i nezakonitosti počinjene u predmetu tzv. „HPB Bankomat od strane bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a gđe. Sani Ljubičić i ekipe iz DORH-a, i više su nego dovoljan razlog zbog kojeg bi u svakoj uređenoj pravnoj državi, svi zajedno bez iznimke u roku od 24 sata bili razriješeni s dužnosti.

I ne samo razriješeni, već i sankcionirani sa primjerenim kaznama koje su za službene osobe i znatno veće obzirom da se radi o stručnim i kvalificiranim osobama za koje se pretpostavlja da znaju ili moraju znati koje sve posljedice proizlaze iz njihovog zlouporaba i nezakonitog postupanja.

Maxportal je objavio i brojne kaznene prijave protiv bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić i ekipe iz DORH-a, a koje su prema obavijesti MUP-a i DORH-a proslijeđene na nadležno postupanje USKOK-u, no kako Maxportal doznaje, do današnjeg dana još uvijek nisu donijete državnoodvjetničke odluke u tim predmetima po kojima bi, obzirom da se radi o visokopozicioniranim službenim osobama DORH-a i USKOK-a, nadležna tijela trebala postupati s posebnom pažnjom i po hitnom postupku.

Maxportal je već objavio i kako su od strane nepoznatiih osoba sa interneta uklonjeni javno objavljeni kompromitirajući video zapisi vezano uz bivšu zamjenicu ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić, vještake USKOK-a Vladimira Krkleca i Antu Blaževića te ostale odgovorne osobe Državnog odvjetništva i USKOK-a koje su kao službene osobe sudjelovale u zlouporabama i nezakonitim radnjama u predmetu tzv. „HPB Bankomat”, između ostalih nezakonitom plaćanju USKOK-ovih vještaka za izradu nalaza i mišljenja po 11 puta većim cijenama od propisanih čime je državni proračun oštećen u iznosima od više stotina tisuća kuna, ovjeravanju neistinitog sadržaja, krivotvorenju službenih isprava i uništenju službenih spisa istrage, kršenju zakona i zakonom propisanih procedura pri provođenju istraga i donošenju državnoodvjetničkih odluka, podnošenju optužnice tzv. „HPB Bankomat“ prije zatvaranja istrage, itd.

Kako je Maxportal već najavio da će u narednim tjednima biti ponovno objavljeni svi video zapisi koji su uklonjeni sa interneta od strane nepoznatih osoba i zasad nepoznatih nalogodavaca, te i novi, nikad objavljeni video i tonski zapisi koji teško kompromitiraju Državno odvjetništvo RH, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i USKOK te njihove visokopozicionirane službene osobe, krećemo redom.

MLADEN BAJIĆ TELEFONSKIM PUTEM NARUČIO VJEŠTAČENJE OD PREDSJEDNIKA UPRAVE BANKE SPLITSKO DALMATINSKE KOJA SE NALAZILA U VLASNIŠTVU NJEGOVE SUPRUGE ECIJE BAJIĆ KULJIŠ

U predmetu USKOK-a tzv. „HPB Bankomat“ bivši glavni državni odvjetnik naručio je telefonskim putem vještačenja od vještaka iz Splita Ante Blaževića koji je u to vrijeme 2009..g pa sve do 2014.g. kada je Banka Splitsko Dalmatinska završila u stečaju obnašao dužnost predsjednika uprave, a što je posebno zanimljivo radi se o banci koja se nalazila u suvlasništvu njegove supruge Ecije Bajić Kuljiš koja je bila i jedan od većih dioničara te banke.

U svom svjedočenju pred Županijskim sudom u Zagrebu vještak Ante Blažević je potvrdio da je angažiran telefonskim putem od Mladena Bajića kojeg poznaje i više od 20 godina, a nakon što je video snimka o svjedočenju vještaka Blaževića javno objavljena, po nalogu nepoznatih osoba video zapis je uklonjen sa interneta zbog čega maxportal ponovno javno objavljuje uklonjene video zapise o svjedočenju vještaka Ante Blaževića.

U jednoj od kaznenih prijava Slavena Čolaka protiv Sani Ljubičić i ekipe iz DORH-a navodi se između ostalog

“… u angažiranju vještaka iz Splita (Vladimira Krkleca i Ante Blaževića) direktno je sudjelovao i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić (također iz Splita) koji je telefonskim putem dogovorio angažman vještaka za izradu vještačenja u predmetu tzv. „HPB Bankomat“, i to II prijavljenog Vladimira Krkleca i Antu Blaževića koji je obnašao dužnost predsjednika Uprave BANKE SPLITSKO-DALMATINSKE u kojoj je jedan od suvlasnika Banke i gđa. Ecija Bajić Kuljiš, inače supruga glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, što predstavlja ne samo sukob interesa već i zlouporabu položaja i ovlasti.

Nezakonito postupanje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića koji je za vještačenje državne Hrvatske poštanske banke d.d. odabrao vještake iz Splita, i to II prijavljenog Vladimira Krkleca i Antu Blaževića koji je u razdoblju 2009.g. – 2014.g. obnašao dužnost predsjednika uprave BANKE SPLITSKO-DALMATINSKE u kojoj je jedan od suvlasnika Banke gđa. Ecija Bajić Kuljiš (inače supruga glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića),

I sam vještak Ante Blažević potvrdio je pred Županijskim sudom u Zagrebu svoje poznanstvo sa glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem u trajanju duljem od 20 godina, te imajući u vidu prethodno navedene evidentne zlouporabe i nezakonitosti, očito se radi o organiziranoj sprezi glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića sa vještacima iz Splita Vladimirom Krklecom i Antom Blaževićem radi nezakonitog izvlačenja državnog novca putem izrade vještačenja po višestruko većim cijenama od propisanih, slijedom čega se predlaže provesti istragu i kriminalističko istraživanje u svim predmetima Državnog odvjetništva i USKOK-a u kojima su usluge vještačenja izvršene od strane II prijavljenog vještaka Vladimira Krkleca i Ante Blaževića, a što ukazuje na moguću štetu državnom proračunu u znatno većim iznosima.

Povjeriti vještačenje državne Hrvatske poštanske banke d.d. predsjedniku uprave konkuretske BANKE SPLITSKO-DALMATINSKE ( a u kojoj BANCI je jedan od suvlasnika i supruga Mladena Bajića), te državnim novcem preplatiti II prijavljenog vještaka Vladimira Krkleca u iznosu većem od 250.000,00 kuna, PREDSTAVLJA TEŠKI OBLIK ZLOUPORABE POLOŽAJA I OVLASTI, a što je već odavno trebalo biti sankcionirano od strane nadležnih tijela i institucija Republike Hrvatske koje su o svemu opetovano pisanim putem izviještavane od strane prijavitelja…“.

Koliko je još novca iz državnog proračuna proslijeđeno Bajićevim vještacima iz Splita Krklecu i Blaževiću, za sada možemo samo nagađati, a što je već odavno trebalo biti rasvijetljeno istragom koja je prema navodima DORH-a u tijeku.

M. Marković/Foto:pxll antenazadar

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->