Kategorije Premium sadržaj

Državno odvjetništvo štiti kriminal u HPB-u i Hrvatskoj narodnoj banci

Širi dalje

Maxportal objavljuje dokumenta iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske od 18. travnja 2016.g. kojim je Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu naloženo postupiti po prijavi grupacije Fantasyland iz Samobora koja je odgovorne osobe Uprave i Nadzornog odbora HPB-a prijavila za nezakonit rad i počinjenje više kaznenih djela kojim je nastala milijunska šteta Hrvatskoj poštanskoj banci d.d. i državi kao većinskom vlasniku Banke.



Dopis državnog odvjetništva od 18. travnja 2016.g. dostavljen je na znanje Hrvatskom saboru i Slavenu Čolaku, predsjedniku uprave Fantasylanda iz Samobora.

 Dopis Državnog odvjetništva od 18. travnja 2016.g.

 

Između ostalih Hrvatskom saboru i Državnom odvjetništvu prijavljeni su bivši predsjednik uprave HPB-a Čedo Maletić, sadašnji predsjednik uprave  HPB-a Tomislav Vujić i odgovorne osobe Nadzornog odbora HPB-a kojim je donedavno predsjedao Dražen Kobas za inezakonito  isplaćene bonuse i otpremnine u iznosu većem od 6 milijuna kuna, nezakonito otuđenje imovine pod zalogom banke i brojne druge nezakonitosti kojim je prouzročena šteta Banci i državi kao većinskom dioničaru.

KAZNENE PRIJAVE PROTIV UPRAVE I NADZORNOG ODBORA HRVATSKE POŠTANSKE BANKE!

Maxportal je već objavio više dokumenata i video zapisa o kriminalnoj sprezi državnog odvjetništva i USKOK-a sa sudskim vještacima iz Splita koja vodi do čelnih ljudi državnog odvjetništva i USKOK-a, bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, bivšeg ravnatelja USKOK-a sada glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, te glavnog operativca tzv. „HPB Bankomat“ bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubčić koja je u veljači ove godine unaprijeđena na mjesto županijske državne odvjetnice u Zagrebu.

Vještačenje u predmetu „HPB Bankomat“  koje je naručio Mladen Bajić telefonskim putem od svog dugogodišnjeg poznanika Ante Blaževića kojeg poznaje više od 20 godina što je i sam vještak Blažević potvrdio pred Županiojskim sudom u Zagrebu plaćeno je po cijeni 11 puta većoj od propisane čime je državni proračun oštećen za više stotina tisuća kuna. Inače, vještak Ante Blažević poznat je i po tome što je u vrijeme izrade vještačenja 2010.g. pa sve do 2015.g. obnašao dužnost predsjednika Uprave nedavno posrnule Banke Splitsko Dalmatinske koja se nalazila u suvlasništvu Ecije Bajić Kuljiš, supruge glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

GRUPACIJA FANTASYLAND IZVIJESTILA SABOR – SABOR IZVIJESTIO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO (DINKO CVITAN) – DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO IZVIJESTILO ŽUPANIJSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO U ZAGREBU (SANI LJUBIČIĆ) – KAZNENIM PRIJAVAMA IZGUBIO SE TRAG!

Grupacija Fantasyland iz Samobora putem dopisa izvijestila je Vladu i Sabor Republike Hrvatske o nezakonitostima i nepravilnostima u radu Uprave i Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke d.d., te Hrvatske narodne banke koja je zaštitila kriminal u HPB-u i nije poduzela odgovarajuće mjere kojim bi spriječila nezakonito otuđenje više od 6 milijuna kuna sa računa Hrvatske poštanske banke u korist privatnih računa bivšeg predsjednika uprave HPB-a Čede Maletića i dr.

U pismu se između ostalog navodi kako su prijave grupacije Fantasyland upućene prema Hrvatskoj narodnoj banci iz razloga što je uprava Hrvatske poštanske banke d.d. postupala protivno Zakonu o kreditnim institucijama i Odlukama HNB-a zbog čega su predsjednik uprave Tomislav Vujić i članovi uprave HPB-a prijavljeni zbog ne iskazivanja sudskih sporova u financijskim izvješćima HPB-a na način propisan Zakonom o kreditnim institucijama i Odlukama HNB-a, te zbog ne iskazivanja rezervacija od strane uprave HPB-a po sudskim sporovima sukladno zakonu, Odlukama i pravilnicima HNB-a kojima je propisana obveza, način i visina rezervacija po sudskim sporovima.

Nadalje u prijavi se navodi kako adekvatnost kapitala Hrvatske poštanske banke d.d. od  6,8% predstavlja okolnost zbog koje je Hrvatska narodna banka imala obvezu odmah i bez odlaganja postaviti posebnu upravu ili povjerenika što od strane Hrvatske narodne banke protivno zakonu nije učinjeno, te isto pokazuje selektivnost u primjeni zakona i pravila koji očito ne vrijede jednako za sve.

Također, u pismu se navodi kako je Hrvatska narodna banka odgovorna jer nije izdala rješenje o zabrani isplate dividende i bonusa uslijed pada adekvatnosti kapitala Banke ispod zakonom propisanog minimuma, te izvršenih dodatnih rezervacija utvrđenih od strane HNB-a što je rezultiralo nezakonitom isplatom 6,4 milijuna kuna otpremnine članovima Uprave Čedi Maletiću, Boženki Mostarčić i Tanji Šimunović (javna objava HPB d.d. 2014.g., str. 33), a koja isplata je izvršena nezakonitim postupanjem novog predsjednika Uprave HPB-a Tomislava Vujića i članice Uprave gđe. Dubravke Kolarić uz suglasnost predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke d.d. Dražena Kobasa, iako je Banka iskazala gubitak u iznosu od 630.820.000,00 kuna.

 

Nadalje se u prijavi navodi kako je sukladno zakonu, Hrvatska narodna banka obvezna izvršiti kontrolu i nadzor, te u slučaju utvrđenja nezakonitosti i nepravilnosti u radu Hrvatske poštanske banke d.d. rješenjem naložiti otklanjanje istih, a protiv odgovornih osoba Hrvatske poštanske banke d.d., Uprave HPB-a i Nadzornog odbora HPB-a pokrenuti prekršajne postupke i ostale odgovarajuće mjere, jer u protivnom i sama snosi odgovornost za nastalu štetu.

Međutim, Hrvatska narodna banka je unatoč saznanjima o podnijetim tužbama Fantazija projekt i dr. protiv Hrvatske poštanske banke d.d. propustila izvršiti kontrolu vezano uz zakonsku obvezu iskazivanja sudskih sporova i rezervacija sredstava po sudskim sporovima, te nije sukladno zakonu kao regulator poduzela odgovarajuće mjere vezano uz prijavljene nezakonitosti i nepravilnosti u radu Hrvatske poštanske banke d.d. iako se poslovanje kreditnih institucija prati i kroz izvješća na mjesečnoj, tromjesečnoj, polugodišnjoj i godišnjoj razini.

U pismu grupacije Fantasyland se navodi „kako je radi općeg interesa potrebno utvrditi sve povlaštene kreditne plasmane u Hrvatskoj poštanskoj banci d.d., kao i one kreditne plasmane po kojim su otpisivani milijunski iznosi kroz stečajne postupke i predstečajne nagodbe, te utvrditi na koji je način rasprodavana imovina pod zalogom Banke trećim osobama  i po deset puta nižoj cijeni od tržišne.

No,  miljunima kuna državnog novca izbrisao se svaki trag, dijelom zbog nepostupanja Hrvatske narodne banke kao nadležne i odgovorne za zakonit i pravilan rad kreditnih institucija, dijelom zbog državnog odvjetništva koje štiti kriminal i u HPB-u i u HNB-u. I tako sve u krug. Pijava proslijeđena na postupanje iz Državnog odvjetništva RH u Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, odnosno iz ruku glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana u ruke svoje  bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić kojoj je  kao ravnatelj USKOK-a bio direktno nadređen i odgovoran zbog nezakonito isplaćienih više stotina tisuća kuna sudskim vještacima iz Splita u predmetu tzv. „HPB Bankomat“  i počinjene brojne zlouporabe u tom predmetu koje su već i javno objavljene.

Stoga, bankari nesmetano trošite opljačkane milijune, a DORH i pravosuđe su uz vas. Samo onaj dijelom korumpirani pravosudni sustav kako to često u javnosti ističe ministar pravosuđa Ante Šprlje.

ISISAVANJE 2 MILIJARDE KUNA PUTEM PRODAJE POTRAŽIVANJA NA ŠTETU DRŽAVE!

Rasprodajom imovine Banke iz stečajnih postupaka i predstečajnih nagodbi, te kroz prodaju potraživanja trećim osobama pokušava se zataškati kriminalne radnje uprave pod vodstvom Čede Maletića i Tomislava Vujića od više milijardi kuna, a u kojim malverzacijama su i brojni povlašteni krediti odobreni bivšim i sadašnjim političkim dužnosnicima. O nezakonitim isplatama milijuna kuna otpremnina  uprave Hrvatske poštanske banke pod vodstvom Tomislava Vujića i Čede Maletića govorio je i ministar Goran Marić.

Uprava Hrvatske poštanske banke na čelu s Tomislavom Vujićem nastavlja s aktivnostima u cilju smanjenja vrijednosti Hrvatske poštanske banke d.d. kroz prodaju potraživanja u iznosima od 15-30% vrijednosti čime se pogoduje interesnim skupinama na štetu Republike Hrvatske kao većinskog dioničara Banke.

Naime, Hrvatska poštanska banka se po istom modelu kao što je prodana i INA priprema za drugu fazu prodaje većinskog paketa dionica. Kroz umanjenje vrijednosti nekretnina i netransparentnu prodaju potraživanja bez javne ponude Banka rasporodaje imovinu pod zalogom Banke povlaštenim i unaprijed dogovorenim kupcima što će u konačnici po svemu sudeći dobiti i sudski epilog.

No kaznene prijave stoje pohranjene na sigurnom čekajući neki bolji trenutak, trenutno kod bivše Cvitanove zamjenice Sani Ljubičić.

Prilozi:

Fantasyland Vladi RH i Ministarstvu financija

Dopis Fantasylanda HNB-u i Vladi RH

 

Dopis Fantasylanda HNB-u, Vladi i Ministarstvu financija

 

Dopis Hrvatskog sabora upućen Državnom odvjetništvu

D. Lukić


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Ovacije Modriću na krcatom Bernabeu. Ovo nije uspio još niti jedan igrač Reala

Modrić je u prvom poluvremenu dobio gromoglasne ovacije prepunog Santiaga Bernabeua. Realovi navijači izvikivali su…

6 sati prije

Kaos u tramvaju, potukla se dva starija muškaraca – video

Zagrebački tramvaj broj 6 danas je bio poprište tučnjave dvojice starijih muškaraca. "J**o ti pas…

7 sati prije

Plenković: ‘Ovo je treći predsjednik SDP-a kojeg sam pobijedio. I njega i strica’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na svečanom otvorenju obnovljene dvorane 'Pietro Ciscutti' Istarskog narodnog kazališta-Gradskog…

7 sati prije