Dvostruki ubojica i terorist rado je viđen gost hrvatskih ljevičara! Država im dala 1,9 milijuna kuna

27 svibnja, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hasanbegovićevu ostavku traži terorist i dvostruki ubojica kojeg su zbog novca brifirali hrvatski ljevičari.Najnoviji napad na ministra kulture Zlatka Hasanbegovića dogovoren je u Hrvatskoj preko skupine osoba koje su preraspoređivanjem financija za kulturu i civilno društvo ostale bez velikog dijela novca iz državnog proračuna.

Podsjetimo, francuski list Liberation objavio je u ponedjeljak otvoreno pismo koje je ujedno početak peticije kojom se poziva na Hasanbegovićevu smjenu.

U njemu je opisan kao povijesni revizionist i simpatizer ustaškog režima. Ističu kako se Hrvatska time ne pridržava temeljnih vrijednosti Europske unije.

Među potpisnicima iz Hrvatske ističu se glumica Urša Raukar i aktivist Inicijative mladih za ljudska prava Mario Mažić.

Istražujući navode i kontaktirajući različite izvore, saznali smo i provjerili veze koje su dovele do napada u čijoj se pozadini nalazi grčevita borba za nastavak financiranja mreže udruga Civilnog društva.

Osuđeni terorist

U ovom konkretnom slučaju, početna skupina potpisnika peticije od svojih kontakata iz Hrvatske dobila je iskrivljene činjenice o dosadašnjem djelovanju ministra Hasanbegovića.

Jedan od potpisnika spomenute peticije jest i stanoviti Antonio Negri koji je u životu prešao put od ultra – lijevog profesora političara do opasnog i bezobzirnog terorista. On spomenutu peticiju potpisuje kao Toni Negri, pokušavajući prikriti svoje pravo podrijetlo.

Negri je bio pripadnik terorističke skupine Crvene brigade. Nikada mu nije nedvosmisleno dokazano sudjelovanje u otmici talijanskog političara Alda Mora tijekom 1978. godine. Nije mu dokazano ni planiranje drugih 17 političkih ubojstava za koja su ga teretili.

No talijansko tužiteljstvo dokazalo je njegovo sudjelovanje u bombaškom napadu na kolodvoru u Bologni pri čemu su poginula dvojica talijanskih policajaca. Zbog toga je dobio 30 godina zatvora. Na koncu je odslužio 13 godina teške robije.

Nakon toga se skrasio u Francuskoj gdje se okružio i ponovo počeo djelovati s pripadnicima tamošnje lijeve političke scene.

Ipak, Antonio Negri, osuđeni terorist i pripadnik terorističke organizacije Crvene brigade, bio je zapažena zvijezda Subversive festivala 2011. godine na kojem je predstavio knjigu “Zbogom gospodine Socijalizam” objavljenu u nakladi VBZ.

Taj ga je festival tada na svojim web stranicama proglasio uglednim gostom. U najavi programa navedeno je kako “organiziraju specijalan susret Svjetskog foruma za alternative, važne svjetske mreže za alternativno mišljenje i praksu koja će u Zagrebu okupiti vodeće političke aktiviste, ekonomiste i aktiviste iz 20-ak različitih zemlja s tri različita kontinenta”.

Subverzivna veza?

Direktor tog festivala jest Nikola Mišo Devčić, predsjednik udruge Bijeli val, koja služi kao pravni oblik preko kojeg Subversive dobiva novac od države.

Znam za peticiju koja je dobro složena, ali oštro demantiramo bilo kakvu vezu između organizacije peticije i Subversive festivala. Činjenica je kako su neki potpisnici bili naši gosti, no tu veza prestaje i nismo sudjelovali u organizaciji peticije. Navodi o organizaciji peticije koja je počela iz Hrvatske možda su utemeljeni, ali mi s tim nemamo veze.

Te programe finacirali su grad Zagreb, Ministarstvo kulture pod upravom ministrice Zlatar – Violić koja je smijenjena radi plaćanja vanproračunskih troškova službenom karticom te audiovizualni centar predvođen Hrvojem Hribarom.

Prema podacima o financiranju udruga koje smo dobili na uvid preko Ureda za udruge RH, Bijeli val od 2007. godine različitim mini projektima od države je dobio oko 3,2 milijuna kuna.

Od toga na organizaciju različitih programa Subversive film festivala odlazi oko trećina ukupnih prihoda. Shodno tome, jedan dio ljudi od provođenja ovog programa živi i zarađuje te se iza ideloškog razračunavanja skriva novčani, a ne ideološki motiv.

Sama udruga financijski je potpuno ovisna o Ministarstvu kulture koje je za organizaciju različitih programa od 2007. godine do danas dalo 1,9 milijuna kuna.
No ove godine Ministarstvo kulture bitno je smanjilo sredstva za održavanje festivala, što je Nikola Mišo Devčić iskoristio za otvoreni napad na ministra Hasanbegovića.

S druge strane, dio sadašnjih i bivših radnika optužio je Nikolu Mišu Devčića za neisplaćivanje honorara u dogovorenom iznosu, jer ih je, prema njihovu svjedočenju, zakidao za dio.

Izvori navode kako je upravo to bio jedan od glavnih razloga zašto ove godine nisu dobili novac od Ministarstva kulture. Vezu između neisplate radnika i ukidanja sredstava festivalu Mišo Devčić ne vidi.

–  Ukidanje sredstava čisti je ideološki napad od strane osoba koje trenutno obnašaju funkcije u Ministarstvu kulture – smatra Devčić.

Prvo ovogodišnje predavanje Dejana Jovića, Gianluce Solera, Ska Keller i Emine Bužinkić privuklo je ovoliko ljudi.

Zakinuti radnici pak, Mišu Devčića opisuju kao osobu koja je dobro povezana i zbog toga izravna konfrontacija s njim za osobu koja pokušava doći do svog novca znači isključivanje iz sličnih programa koje organiziraju njegovi partneri.

S druge strane, Mišo Devčić ne poriče postojanje dugovanja, no objašnjava kako su oni nastali. Kako kaže, svake godine može doći do takozvanog proboja proračuna festivala i zato postoje oni koji čekaju na honorar.

Javni novac

Iako udruga ne isplaćuje dogovorene iznose honorara onima koji rade, isplaćuje ih onima koji nastupaju na Festivalu. Tako je spomenuti osuđeni terorist i potpisnik peticije u izravnoj vezi s osobama koje su donedavno bile financirane javnim novcem preko udruge Bijeli val.

Tako je osuđeni terorist Antonio Negri jeo, pio i spavao na račun poreznih obveznika ove zemlje. Rekli bi: quod licet Iovi, non licet bovi. Nezamislivo u nekoj drugoj demokratskoj zemlji.

Pregledom davanja financijske potpore na web stranicama Vladinog ureda za udruge, vidljivo je da je Udruga Bijeli val, osim od Ministarstva kulture Andree Zlatar-Violić, novac dobivala i od Hrvatskog audio vizualnog centra, i to 140 tisuća kuna za projekt “Kinematografija i ostala audiovizualna djela” te od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u vrijeme ministra Željka Jovanovića, koje je projekt “Sloboda bez moći: politika u mreži entropije” financirala s nešto više od 32 tisuće kuna.

U strukturi financiranja treba spomenuti i grad Zagreb koji programe udruge financira sa 583 tisuće kuna.

Lobistička pozadina

Stvari postaju jasnije kada se zna da je Hrvoje Hribar, inače dobitnik i francuskog odličja, zajedno s prijateljem Nikolom Devčićem, svojim djelovanjem stvorio temelj za objavu navoda o fašizaciji Hrvatske i ulozi ministra Hasanbegovića u tome.

Podsjetimo, i HAVC je prozivan za financiranje kontroverznih filmova poput „Chriss the Swiss“ i „15 minuta – masakr u Dvoru“ koji su u dijelu javnosti portretirani etiketama poput “protuhrvatske propagande”.

S druge strane, Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, gostujući u Dnevniku 3, rekao je kako je to trebao biti film o pasivnosti UNPROFOR-ovog danskog bataljuna te “je scenarij u mnogome drugačiji od onoga kojeg smo mi odlučili sufinancirati”. Bilo kako bilo, nakon što je oko filma izbio medijsko-politički skandal, film je u Dansku vraćen na doradu.

Dobro je podsjetiti se i mjesta održavanja Subversive film festivala, a to je kino Europa, koje zajedno s Borisom T.Matićem, Hribarovim najvjernijim saveznikom, vodi i posinak bivšeg Ravnatelja policije Vlade Dominića, ključnog kadrovskog izbora Ranka Ostojića.

AUTOR:2ominuta


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •