Stranica portala Udruge “U ime obitelji” Narod.hr već je tjedan dana nedostupna za one koji joj pristupaju preko Facebooka. Ugašena je 29. ožujka, navodno zbog lažnih prijava.“Ne znamo zašto se to dogodilo, naš portal radi tri godine i često koristimo Facebook za širenje sadržaja, nismo dobili upozorenje, najprije je smanjen doseg, a poslije je ugašena i stranica”, objasnila je na HRT-u Željka Markić, predsjednica Udruge “U ime obitelji”.

“Facebook nema adrese osoba s kojima se može komunicirati niti ima broj telefona. Slali smo niz mailova, no nismo dobili odgovor”, kazala je Markić. Pretpostavlja da je bilo niz lažnih prijava da njihova stranica ima neprikladne sadržaje,  pornografija, pedofilija, govor mržnje, što naglašava da nemaju, ali je zbog toga vjerojatno zatvorena.

“Hrvatski helsinški odbor nije poduzimao ništa jer nisu dobili službenu prijavu”, kazao je Igor Peternel. I on kaže da je vrlo teško komunicirati s Facebookom jer se zapravo obraćate sustavu i dobivate automatske odgovore. Oni nemaju službu koja komunicira s korisnicima, kaže, no napominje da, iako ova situacija izgleda benigno, zapravo je vrlo zabrinjavajuća sa stajališta slobode medija i slobodnog društva.

Markić je naglasila da je njihova stranica često informirala građane o stvarima koje se ne mogu naći u drugim novinama. Sada su, kaže, bili usred rasprave o ‘Pupovčevim Novostima’. Iznijeli smo dokaz da su zloupotrijebili 3,2 milijuna kuna namijenjenih srpskoj manjini i u žiži napada se ugasila Facebook stranica, dodala je.

Markić nije htjela izravno nikoga optužiti za slanje lažnih prijava. Naglasila je da sada njihov portal i građani trpe štetu jer, iako su pokrenuli novu stranicu – narod.hr hrvatska, nemaju ni blizo toliko čitatelja. “Nedopustivo je da ako vam se ne sviđa određena stranica koja ne krši pravila, ali iznosi mišljenja s kojima se netko ne slaže, možete dovesti stotinu ljudi da pošalju lažne prijave i stranica će biti zatvorena”, rekla je Markić.