Godinama je rastao broj stanovnika Vrbana, vrijeme je da unaprijedimo i kvalitetu života

13 svibnja, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pred nama su još jedni lokalni izbori. Razgovaramo sa prof. Davorom Laurom, predsjednikom organizacije Hrvatske demokratske zajednice Vrbani i nositeljem liste HDZ-HSLS-HSU za Mjesni odbor Vrbani.Ulazimo u sam finiš kampanje, kako ste zadovoljni dosadašnjim tijekom?!

Kampanju smo prilagodili uvjetima pandemije i svim važećim epidemiološkim propisima. Naša lista rezultat je sinergije u organizaciji i niz je iznimno kvalitetnih kandidata, dokazanih u obiteljskom i profesionalnom životu te dosadašnjim doprinosom zajednici. Ponosan sam suprug i otac, a najveći dio svog profesionalnog vijeka posvećen sam procesima razminiranja Hrvatske te predan općem dobru šire zajednice. Odlučili smo da budem nositelj jer sam predsjednik, a radi se redom o vrsnim kandidatima da slobodno mogu reći da bi i bilo tko drugi sa liste mogao biti nositelj, jednako vjerodostojno. Vjerujem da će ta činjenica, jednako kao i sve što smo postigli u mandatu za nama te sve incijative koje smo pokrenuli biti najbolja referenca našim susjedima da nam daju povjerenje u nedjelju.

Što biste posebno izdvojili u proteklom mandatu?!

Naši vijećnici u Mjesnom odboru pokrenuli su brojne inicijative prema gradskoj četvrti. U Vijeću gradske četvrti Trešnjevka jug obnašali smo vlast u proteklom mandatu te su vijećnici HDZ-a kojima se ovom prigodom zahvaljujem na učinjenom, omogućili da se naše inicijative zaista i realiziraju. Od strateških postignuća izdvojio bih prije svega povećanje vrtićkih kapaciteta, Podsjećam da smo kvart koji snažno privlači mlade obitelji. Naš program značajno je usmjeren mladim obiteljima i mladima općenito. Želimo ne samo zadržati, već i poticati i razvijati percepciju Vrbana kao kvarta mladih.

Što biste još izdvojili od ostvarenog?!

Važno je spomenuti i nekoliko naizgled manjih rješenja, ali vrlo važnih svim našim susjedima. Obnovili smo i uredili park za pse, uredili dječje igralište te organizirali gradnju stabala i pridonijeli očuvanju zelenila u kvart


Na čemu biste stavili naglasak u vremenu pred nama?!

Svakako kao najvažniji strateški projekt vidimo izgradnju objekta šire društvene namjene. Vrbani su naselje sa više od 13 tisuća stanovnika i nemamo adekvatan zajednički prostor za društvena zbivanja. Želimo jedan moderan multifunkcionalni društveni dom za organizaciju kulturnih i drugih društvenih, pa i komercijalnih sadržaja, a u sklopu kojeg će se nalaziti i drugi sadržaji poput knjižnice i zdravstvene stanice. Zdravstvena djelatnost primarne zdravstvene zaštite odvija se u prostorima koji nisu adekvatni, a zdravstvene potrebe naselja se kontinuirano povećavaju.

Posebno je važno naglasiti da je ova inicijativa dugogodišnja i potekla je od nas iz HDZ-a te smo iz tog razloga pokrenuli i peticiju 2016.g. sa visokim odazivom i podrškom svih stanovnika Vrbana. Danas smo svjedoci kako neke nove političke opcije koje ne prezaju ni od čega da dođu na vlast u Zagrebu, žele preuzeti našu inicijativu za društvenim domom, koji uključuje i prostor zdravstvene djelatnosti i predstaviti je kao svoju, iako u političkom i društvenom smislu nisu niti postojali na karti grada kada je organizacija HDZ-a Vrbana pokrenula rješavanje tog važnog pitanja.

Iz vašeg odgovora daje se naslutiti da prozivate političku opciju „Možemo!“ za otimanje vaše političke inicijative? 

Ne prozivamo nikoga, samo nećemo dozvoliti da se prisvajaju naše već gotove i iskomunicirane inicijative i projekti. Također ćemo se snažno usprotiviti vođenju politike na način da se pod tobožnjim aktivizmom i navodnim rješenjima kvartovskih problema i projekata, u stvarnosti želi provest ideološka preobrazba hrvatske metropole.

Možemo li reći da opciju „Možemo!“ jasno definirate kao političke protivnike?

Svaka politička opcija sama se legitimita među građanima. Ako je i bilo sumnje, opcija Možemo legitimirala se izbornim programom. U njemu ćete jasno naći provođenje politike ekstremne ljevice u kojoj nije dovoljno zastupljena zaštita obitelji. Želim Vrbane i Grad Zagreb u kojima će vrijediti suživot svih društvenih skupina i međusobna tolerancija. Osobno podupirem sve različitosti i poštujem svačije pravo na izbor. Nema boljih i lošijih, više i manje vrijednih, svi smo jednaki, i u pravima i obvezama. Moja je obveza naglasiti da je obitelj temeljna institucija društva iz koje proizlazi općedruštveno dobro i koja jamči opstanak i razvoj našeg društva. Podržati ćemo svaku inicijativu koja jača obitelj kao instituciju i pomaže našim obiteljima u svakodnevnim izazovima koji su brojni, a snažno ćemo se usprotiviti svakom pokušaju degradacije obitelji i reviziji društvenih vrijednosti.

Vrbani su kvart mladih obitelji i zato vjerujem da će naši susjedi baš našu listu prepoznati kao listu kandidata sa integritetom, dokazanih u zajednici, sa afirmativnim programom, kvalitetnim projektima i najboljim jamstvom da ćemo zaštititi sve naše tradicionalne vrijednosti te posebice mladim obiteljima omogućiti konkretna rješenja i poboljšanje kvalitete života u kvartu. 

Jako ste društveno angažirani među građanima, postoji li još neka vaša inicijativa koja je u tijeku, a da je potekla od samih stanovnika?

Aktivizam među samim građanima te realizacija inicijativa poteklih od nas i naših susjeda najbolji su put prema uspješnom upravljanju u hrvatskoj metropoli. Prije nekoliko mjeseci pokrenuli smo inicijativu i peticiju građana za povratak poslovnice Hrvatske pošte na Vrbanima. To je posebno važno za one manje mobilne stanovnike, primjerice naše susjede treće dobi. Iako gradimo imidž mladog naselja, i na taj način i sa mnogim drugim prijedlozima, želimo u jednakoj mjeri skrbiti o potrebama stanovnika svih dobnih skupina.

Živite uz Zagrebačku aveniju, kucavicu zagrebačkog prometa, jeste li zadovoljni postojećom prometnom infrastrukturom?!

Prometna rješenja i prometna dostupnost naselja uvijek traže nova prilagodbe pogotovo u vremenu kontinuirane rastuće opterećenosti prometnica. Tu bih posebno naglasio potrebu reorganizacije i izgradnje novog prometnog rješenja križanja Zagrebačke avenije i Rudeške ulice te ulaza i izlaza u Mc Donalds kojim bi se osigurala veća protočnost križanja i smanjile gužve i čepovi. Također jednako važna je izgradnja novog istočnog ulaza u Vrbane III.

Kažete da ćete raditi na daljnoj afiramciji Vrbana kao ‘mladog naselja’?

U proteklom mandatu povećali smo broj vrtićkih kapaciteta, a u vremenu pred nama želimo povećati broj školskih kapaciteta koji bi nam omogućili pohađanje škole u jedinstvenoj jutarnjoj smjeni. To je vrlo važno kako za same učenike i njihovo obrazovanje, tako i za roditelje i ukupnu kvalitetu života u naselju. Želimo i urediti školsko dvorište OŠ Vrbani te opremiti reflektorima igralište i osvijetliti ga javnom gradskom rasvjetom.

Postoji li još nešto što biste izdvojili?

U proteklom vremenu za nama svjedoci smo izgradnje stotina tisuća novih kvadrata stambene namjene. Snažno ćemo se založiti za očuvanje svakog preostalog kvadratnog metra zelenila, pa i centimetra te iskoristiti svaku mogućnost povećanja zelenih površina.

Dojam je da vas smeta stupanj izgrađenosti naselja?!
Proces izgradnje, rekao bih i preizgrađenosti, omogućen je u institucijama Grada Zagreba, ponajprije GUP-om i drugim temeljnim aktima, a potom pojedinačnim urbanim rješenjima i njihovim preinakama. Proces se odvijao mimo bilo kakve želje, utjecaja i kontrole samih stanovnika naselja. Nakon dugog niza godina zgradarstva i povećanja broja stanovnika, vrijeme je da kvalitetnim riješenjima ne samo sačuvamo, već i unaprijedimo kvalitetu življenja.

Imate li neku poruku biračima za kraj?

Pozivam sve naše susjede da u nedjelju izađu na izbore i daju povjerenje listi kandidata HDZ-HSLS-HSU na Vrbanima čiji sam nositelj. Pozivam da u jednakoj mjeri podrže kandidacijsku listu HDZ-HSLS-HSU za Gradsku četvrt Trešnjevka jug bez koje ne bi bilo moguće realizirati sve navedene projekte, a isto tako i kandidacijsku listu HDZ-HSLS-HSU za gradsku skupštinu i našeg kandidata za gradonačelnika. Podrška HDZ ovim listama i kandidatima na svim razinama omogućava sinergiju svih razina vlasti koje onda u suradnji sa Vladom RH i premijerom Plenkovićem te europskim institucijama na najbolji način mogu realizirati težnje i interese svih Zagrepčanki i Zagrepčana u ovom teškom vremenu izazova posljedica potresa i pandemije korona virusa.

R.I. /Foto:press

 

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->