Gradonačelnik Bukovac: “Neću dozvoliti uništenje ni smanjenje toka rijeke Gacke”

19 lipnja, 2023 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Za stanovnike Gacke doline, Grada Otočca rijeka Gacka nije samo oaza mira , lijepote i odmora za „dušu i tijelo“, rijeka Gacka je život. U zadnje vrijeme, neki tamo čudni ljudi, drznuli su se dirnuti u tu svetinju, kako bi osakatili, devastirali i „ukrali“ njene tokove, njenu moć, ljepotu, njezin život a time i život stanovnika Gacke doline.  Pokrenulo je to lavinu nezadovoljstava, a time i niz političkih nadmudrivanja. O zbivanjima oko rijeke Gacke razgovarali smo sa gradonačelnikom grada Otočca Goranom Bukovcem od kojeg smo pokušali saznati nešto više. Njegovo razmišljanje i stavove na tu temu prenosimo u cijelosti.

–  Nevjerovatno je da postoje nekakva razmišljanja kako bi Grad Otočac i Gacka dolina mogli ostati bez rijeke Gacke i njenih resursa, jer ako bi bez toga ostali, ostali bi bez života. Iza tih riječi  stojim, ovdje je tek riječ o nekakvim nazovimo to političkim grupiranjima. Jer neki pojedinci na temu rijeke Gacke žele nešto uhvatiti na brzinu. 

Iako me pojedina grupacija ljudi neargumentirano proziva, nekoliko puta sam iznio svoj čvrsti stav da sve što radim u politici, radim u interesu grada Otočca, svih građana Gacke doline a ime i rijeke Gacke. Imam povjerenje građana, šo je dokazano i na izborima, svako ima pravo kandidirati se, ponuditi svoje planove i programe, a građani su ti koji odlučuju. Ja sam to učinio i sa svojim suradnicima i vijećnicima povodim u djelo.

Oni koji spominju neke tajne sastanke, neka opskurna mjesta, pitam se koja su to mjesta, nema nikakvih tajnih sastanaka, javno iznosim svoja mišljenja i stavove i uvijek gdje me pozovu rado i sa voljom se odazovem svim razgovorima koji su vezani za grad Otočac i budućnost Gacke doline i njezinih stanovnika.

Što se mene osobno tiče, nema nikakvih tajnih sasanaka, sve je javno, i sve se može uvijek znati. Između ostalog pogledajte na TV Loki  što se i kako razgovaralo, možda bude svima puno jasnije. Video je dostupan na YouTube  (https://www.youtube.com=UdfIrE8oXZo)

Nije da me smeta, ali u najmanju ruku čudno djeluje činjenica da najglasniji zagovornik(ci) i prozivatelj(i) mojeg imena, služeći se posprdnim izrazima, pardon pisanjima, istodobno mogu biti novinar(i) i članobi neke političke stranke. Tu nema objektivnosti, očita je pristranost a i zna se od kud „udarci“ idu.

Kad je riječ o popisivanju peticije za očuvanje rijeke Gacke, svakako da to podržavam i naravno da sam ju potpisao, prvenstveno jer držim da je rijeka Gacka život za sve stanovnike Gacke doline.

Jedno mora biti jasno, politika je politika, ja sam se obvezao zastupati interese građana grada Otočca koji su mi dali svoja povjerenja i niti jedna politika, koje god ona vrste i političkog sremljenja bila, neće i ne može promijeniti moje stavove i uvjerenja. Oni koji se bave „višom“ politikom, kao što su županijski vijećnici, na njima je pa po svojoj političkoj savijesti donesu odluke o izmjeni prostornog plana. 

A kad smo već kod „niskih udaraca“, koji to u stvari za mene i nisu, ali su upućeni prema meni, mojoj profesiji i mojem društvenom aganžmanu slobodan sam odgovoriti na ta sitna iprizemna podbadanja.

Piše novinar, političar, poduzetnik, obrtnik, neznam kako da ga nazovem,  da “jedno je rastezati harmoniku, a posve drugo voditi ozbiljnu politiku”….te : „Gradonačelniče, piši pismo, ovoga ti razumijeli nismo“

 E pa gospodine Bižanoviću, ili već poštovani koji stoji iza ovog pisanja jednostavno ću vam odgovoriti:

I za rastezanje harmonike i za bavljenje politikom potrebna je predanost, umijeće, strast, a i talent. Žalosti me da u nedostatku konkretnih argumenata lokalni medij i njegov odgovorni urednik pokušavaju na ovako jeftin način obezvrijediti kako moje intelektualne sposobnosti, tako i glazbeni talent.

 

 Ja sam ponosan na uspjehe koje sam postigao sa svojim bendom, kao i na dosadašnju karijeru profesora i pedagoga, a i političara. Znam da sam kao gradonačelnik pod povećalom javnosti i prihvaćam da su kritike na moj rad  sastavni dio tog života. Dapače, smatram da su nužne i dobrodošle jer mi pomažu da ispravim eventualne pogrešne i nastavim provoditi dobre politike.  Za razvoj svakog demokratskog društva uloga medija, oporbe i neistomišljenika vladajućih je neophodna. Zato pozdravljam svako aktivno uključivanje u lokalni politički život, promišljanje i propitkivanje političkih odluka i društvenih zbivanja.

Novinarska profesija je časno i odgovorno zanimanje, koje zahtijeva široko obrazovanje i visoku razinu objektivnosti i nepristranosti. Članstvo u političkim strankama za svakog je dobrog, objektivnog i profesionalnog novinara neprihvatljivo, baš kao i za neka druga zanimanja, kao što je recimo, zanimanje policajca, pa tako  i umirovljenog policajca.  Ne mogu se stoga oteti dojmu da u ovome, kao i u drugim sličnim komentarima u bitnoj mjeri nedostaje objektivnosti.

Nikada nisam odbio niti jedan novinarski upit. Na sva konkretna pitanja, dao sam konkretan odgovor. Od Glasa Gacke nisam dobio niti jedan upit na ovu ili neku drugi temu. To  što g. Bižanović ne razumije sadržaj mojeg intervjua danom drugom mediju, doista nije moj problem. Ovakvi napadi zapravo više govore o njemu samom, nego o meni.

Moj stav o cijeloj situaciji glede rijeke Gacke je od samog početka nepromijenjen – neću dozvoliti uništenje ili smanjenje njenog vodnog kapaciteta. Ona je izvor života za ovaj kraj i moramo ju na sve moguće načine zaštititi od devastacije. Vjerujem da se u tome slažem s uredništvom Glasa Gacke.

No, isto tako, moramo biti svjesni da stanovnici Senja i okolnih otoka imaju pravo na pitku vodu kao i svi ostali i Republika Hrvatska će im kad-tad to morati osigurati.

Zaštita interesa rijeke Gacke, između ostalog, uključuje razgovore sa svim uključenim stranama pa i nositeljima samog projekta. 

Doista ne znam kakva to opskurna mjesta g. Bižanović posjećuje pa tvrdi da je mene tamo vidio, a volio bih znati  i čime on to može dokazati da sam ja nešto nekome obećao ili pogodavao. Ako ima dokaze, neka iznese javno – jasno i glasno.

Neozbiljno je i neodgovorno obavljivati neprovjerene informacije o ovako važnoj temi, a k tome uznemiravati javnost s nekim saznanjima o takozvanoj „zločestoj d(j)eci“ koja nas žele pokrasti i unazaditi. S obzirom na njegovu koaliciju s vladajućom strankom u Županijskoj skupštini, moguće da g. Bižanović ima neke insajderske informacije na temelju kojih iznosi takve zaključke.

No, onda se postavlja pitanje kako je moguće da župan Petry i vladajuća stranka kažu da neće dozvoliti crpljenje Gacke iz Tonkovićevog vrila, a onda istaknuti članovi te iste stranke, na rukovodećim pozicijama u poduzećima uključenima u projekt, prema informacijama g. Bižanovića, pripremaju upravo to čemu se župan i stranka protive.

Još jednom ću ponoviti, bilo bi dobro da se i bivši gradonačelnik, g. Kostelac, izjasni glede navoda gospode iz Južnog ogranka, koji tvrde da je upravo on predložio da se pitanje vodoopskrbe Senja i okolnih otoka riješi crpljenjem vode iz izvorišta rijeke Gacke. Iz nekog razloga, g. Bižanović to ne smatra bitnim, ali javnost zaslužuje znati ako je i zašto takva suluda ideja došla upravo od bivšeg prvog čovjeka Otočca.

U prilogu dostavljamo poveznicu putem koje se može potpisati peticija za očuvanje rijeke Gacke:  

https://www.peticije online.com/peticija za zaštitu rijeke gacke i njenih izvora

Dražen Prša/Foto: D. Prša

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->