HSP traži smijenu Dalićke: Informacije od nacionalnog značaja davala je stranim tvrtkama s dva zaposlena

svibanj 10, 2018 maxportal
Share Button

E-mailovi kojima je potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić komunicirala prilikom donošenja zakona „Lex Agrokor“ interesantni su na više razina.Jedna razina je vezana za samo donošnje Zakona i ljudi koji sudjelovali u izradbi Zakona pa potom bili i u upravljačko-savjetničkim strukturama Agrokora nakon 10. travnja 2017. godine, te tako raspolagali s povlaštenim informacijma koje su obilato koristili za izvlačenje novaca.

Ovo je u „normalnim“ državama kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti, a nakon takvog skandala nijedan ministar ne može ostati na svojoj poziciji. S obzirom na stratešku važnost kompanije pitanje je da li bi se i premijer mogao održati na svojoj dužnosti.

Druga razina priče leži u činjenici da je cjelokupna komunikacija između ministrice Dalić i ostalih obavljana preko osobnog e-maila (hotmaila) što je nedopustivo za razinu na kojoj se ministrica nalazi.

Naglašavamo ovdje se radilo o spašavanju kompanije koja je proglašena strateškim nacionalnim interesom.

Ako je nešto strateško i od nacionalnog interesa, osobe koje odlučuju o tomu moraju i komunicirati na zavidnoj sigurnosno zaštićenoj razini. Iz ovog primjera zaključujemo da sigurnosne zaštite komuniciranja naših najviših dužnosnika nema i da svaki informatičar početnik može doći do informacija značajnih i bitnih za državu Hrvatsku. Pitanje je i odakle portalu Indeks.hr prijeporni mailovi. Dobivaju li oni i sa koje razine povlaštene pa i manipulativne informacije?

Nakon ovog skandala postavljamo pitanja Vladi RH:

Kako je moguće da se ovakvi sigurnosni propusti događaju?

– Ne možemo, a da se ne upitamo koliko je još ovakvih povlaštenih informacija „iscurilo“ i došlo u neželjene ruke, budući ministrica Dalić zbog pozicije na kojoj se nalazi pregovara i oko reotkupa INA-e, privatizacije HEP-a i dr.
– Je li ovakav način komunikacije razlog da gubimo sve sporove sa susjedima oko spornih gospodarskih i političkih pitanja – uz izuzetak spora oko Savudrijske vale i snimke o kontaminaciji procesa, što je bio „dar s neba“, a upravo zbog podjednako naivne komunikacije?
– Postoje li u Vladi RH ikakvi sigurnosni protokoli ili upute najvišim državnim dužnosnicima o načinu komunikacije??
– Ima li RH službe, stručnjake ili institucije koje se bave sigurnosnim poslovima ili smo i to prepustili susjedima?
– Kako je moguće da su strane tvrtke sa sjedištem u RH, dva zaposlena i prosječnom neto plaćom od 5.500,00 kuna mogle odlučivati o najvišim nacionalnim interesima i o sudbini desetaka milijardi kuna.
 Kako je moguće da u godini dana „LEX AGROKORA“ nestane iz tvrtke 12 – 14 milijardi kuna i gdje su one završile?

HSP zahtjeva da se ovo pitanje HITNO riješi, dakako da se potanko i istinito izvijesti javnost, korigira „kontaminirani“ sustav državne sigurnosti, kako bi se bar u budućnosti spriječile štetne posljedice.

Iz dana u dan smo svjedoci ne snalaženja i ove Vlade, a posebice pojedinih njezinih članova, stoga HSP od premijera Plenkovića traži da konačno skupi hrabrost i povuče jedini mogući potez i smijeni jednu od najslabijih karika u svojoj Vladi – ministricu gospodarstva Martinu Dalić.

MP/Foto:press

 

Komentari
Share Button