INTERVJU TJEDNA: Deset Plenkovićih ključnih točaka u prvih 100 dana Vlade

28 siječnja, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

POVODOM prvih sto dana Vlade premijer Andrej Plenković pobrojao je deset ključnih sadržaja koje su obilježili početak mandata i naglasio da je vrlo zadovoljan dosad učinjenim. 

“Bilo je vrlo dinamično. Krenuli smo bez imalo oklijevanja, bez ikakve pauze. Znate i sami da smo praktično na prvoj sjednici Vlade predstavili cjelovitu poreznu reformu, koja je nakon toga prošla dva čitanja i usvojena u Hrvatskom saboru”, kazao je Plenković

O 100 DANA VLADE RH

U kratkom smo roku izradili i državni proračun, donijeli novi Zakon o javnoj nabavi, Plan rasterećenja gospodarstva, Akcijski plan reformi javne uprave, Plan gospodarenja otpadom i čitav niz drugih zakona – koje je Hrvatski sabor već usvojio. Imali smo brojne aktivnosti u svim resorima, krenuli s novom Strategijom domovinske i nacionalne sigurnosti, stavili u fokus hrvatske branitelje, Oružane snage, demografsku politiku… Sve ono, dakle, što smo obećali tijekom kampanje.

Učinit ćemo sve što možemo da provedemo naš program, da svaka naša mjera i aktivnost, zakon koji predlažemo, ide u prilog kvaliteti života hrvatskih ljudi. Zbog toga smo izabrani – to je naša obveza. Prvih 100 dana je iza nas, od sutra kao da krećemo u još višu brzinu. To sam danas rekao svim ministricama i ministrima. Očekujem više od 100 posto angažmana. Vjerujem da će rezultati biti vidljivi kod svih hrvatskih građana.

O SURADNJI S MOSTOM

Vrlo dobrom ocjenjujem suradnju s Mostom – četiri ministra u Vladi RH imaju jednaku ulogu i jednaku vrstu bliskosti sa mnom u smislu rješavanja problema koordiniranja aktivnosti. Redovito kontaktiram i s kolegom Božom Petrovom, nastojimo sve bitne teme dogovoriti unaprijed i ostvariti konsenzus. Osigurali smo stabilnost, tako će i biti – neovisno o lokalnim izborima. Unaprijed smo se dogovorili da ćemo na lokalne izbore ići svatko u svom aranžmanu. Želim da HDZ, gdje god to može, ide samostalno. Takav je pristup i na parlamentarnim izborima omogućio odličan, pobjednički rezultat.

O OCJENI OPORBE

Ne bih rekao da je nepovoljna ocjena oporbe korektna. Vlada RH je u 2016. godini, po mnogo čemu specifičnoj, nastojala riješiti i sve ono što je ostalo neodrađenim zbog izvanrednih izbora. Učinili smo maksimalan napor, bili otvoreni, želeći smanjiti tenzije u društvu i voditi dijalog. Mislim da nijedan premijer nije u prvih 100 dana rada Vlade bio toliko u Hrvatskom sabor kao što sam bio ja. Uvedena je i nova praksa o redovitom izvješćivanju o sastancima Europskog vijeća.

O VRAĆANJU INA-e U HRVATSKO VLASNIŠTVO

Od prvog smo dana razmatrali opciju o vraćanju INA-e u hrvatske ruke. Ona je strateška nacionalna kompanija – važna zbog naše energetske sigurnosti, rezervi nafte i plina, rafinerija i maloprodajnog lanca. S obzirom na vrlo složene odnose s MOL-om, to je najbolja opcija za Hrvatsku. A oporba može dati svoj doprinos i ponuditi svoje ideje. Želimo otkupiti udjel MOL-a u INA-i na način da se ne generira novi javni dug. To zasad nijedan prijedlog, osim našeg, ne nudi.

O ŽALBI NA ODLUKU ARBITRAŽNOG SUDA

Švicarskom Saveznom sudu podnosimo žalbu koju upravo dovršavaju naši pravni zastupnici. To je jedino što se može napraviti jer je arbitraža specifičan proces. Formirali smo Vladin Savjet, a ja kao predsjednik tog Savjeta mogu pozvati i ostale aktere – i oporbu i stručnjake. Tu ćemo mogućnost u radu Savjeta koristiti prema potrebi. Oporba se mora odlučiti: hoće li ići s interpelacijom o INA-i ili će upućivati pisma i vapiti za dijalogom, a istodobno tražiti nepovjerenje jednom od ministara. Moraju se odlučiti za koji su instrument najviše zainteresirani.

O DIJALOGU I SUSRETU S BERNARDIĆEM

Kada za to dođe trenutak, sastat ću se s Davorom Bernardićem. Za razliku od njegovog prethodnika, koji nije bio u stanju niti čestitati na vrlo jasnoj i čistoj pobjedi HDZ-a na izborima 11. rujna, čestitao sam na njegovom izboru za predsjednika SDP-a. Čovjek sam dijaloga i otvoren – to uopće nije u pitanju. Ali, trenutak ćemo izabrati kada to bude najprimjerenije.

O RASTU GOSPODARSTVA

Izradili smo kvalitetan i racionalan proračun koji vodi računa (i) o smanjenju deficita. Nastojimo izaći iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka. U razgovorima s Europskom komisijom pripremamo se za novi Nacionalni program reformi – želimo kroz europski semestar smanjiti makroekonomske neravnoteže. Poreznom reformom idemo u prilog i građanima i poduzetnicima.

Osjetljivi smo za socijalni dijalog i solidarnost. Sjetite se – ova je Vlada bez rebalansa proračuna isplatila božićnice, podigla minimalnu plaću, dogovorila se sa sindikatima državnih službi… To je utakmica na više polja. Svi su ministri dali svoj doprinos, ali od njih već od sutra očekujem još snažniji angažman.

O VANJSKOJ POLITICI

Oporba ne ocjenjuje dobro, niti odgovarajuće vrednuje naše rezultate. Imate, dakle, oporbu koja u Hrvatskom saboru plače kako se ne bismo trebali stalno prilagođavati stavovima EU i NATO-a, nego imati svoj stav. No kada napravite jasan, utemeljen, argumentiran i zdravorazumski i u međunarodnom pravu utemeljen iskorak o dijeljenju iskustva iz mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, onda se „na noge“ dižu neki akteri kojima ni to nije dobro.

Čvrsto stojim iza svih svojih vanjskopolitičkih poteza i prioritetnog usmjerenja na Bosnu i Hercegovinu, na ravnopravan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda. Posjetili smo Izrael i učvrstili položaj s izvanredno važnom zemljom.

Posjet kancelarki Angeli Merkel učvrstio je odnose Hrvatske i Njemačke, a susreo sam se u Rigi i s kineskim premijerom te u Davosu sa svim ključnim ljudima međunarodnih organizacija. Sa susretima nastavljam idućeg tjedna na Malti, na neformalnom Europskom vijeću.

O ANTITOTALITARIZMU

Uoči dana sjećanja na žrtve Holokausta bio sam u Jeruzalemu, u Yad Vashemu, položio sam vijenac, izrazio sućut obiteljima žrtava koje su stradale u najvećem genocidu u 20. stoljeću. Borit ću se protiv antisemitizma, netolerancije, govora mržnje i svake vrste diskriminacije u našem društvu. Jučer sam razgovarao i s gospodinom Krausom. Vladino Povjerenstvo, uvjeren sam, na stručan će i pluralističan način sastaviti okvir na temelju kojeg bismo mogli postići politički konsenzus, odrediti se prema totalitarnim režimima i njihovim simbolima.

O PLOČI U JASENOVCU

Ploča u Jasenovcu nije ploča koja veliča neke aktere iz Drugoga svjetskog rata, kao što je to bilo prije desetak godina za vrijeme jedne druge Vlade, već je to ploča za 11 poginulih dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga, koji su poginuli u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu.

M.M. /Foto:hrt


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •