Ivona Juka: Hribar izrekao stravične laži, tužit ću ga!

veljača 20, 2017 maxportal
Share Button

GLUMICA, scenaristica i redateljica Ivona Juka gostovala je u Studiju 4 HRT-a i odgovorila na jučerašnje klevete koje joj je, gostujući jučer u emisiji “Nedjeljom u dva uputio smijenjeni ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.“On je izrekao stravične laži i to je utuživo”, rekla je Ivona Juka komentirajući Hribarovu izjavu da je psihički bolesna i da ju je privodila irska policija. “Danas idem kod odvjetnika i dižem privatnu tužbu protiv njega. To što je jučer napravio je bilo jezovito. Ja sam primila stotine poziva, ljudi nisu mogli vjerovati da se to događa”, rekla je.

Hribarova smjena s čela HAVC-a zbog nalaza Državne revizije dovela je do raznih prosvjednih akcija. Filmaši su, među ostalim, organizirali i prosvjedno okupljanje “Puk’o nam je film” u zagrebačkom kinu Europa. Komentirajući prosvjedno okupljanje, Juka je izjavila kako smo čuli puno stvari s jako malo argumenata. “Mi smo se htjeli pridružiti inicijativi “Puk’o nam je film”, jer nama je u cilju očuvati HAVC kao neovisno tijelo, rekla je Juka. Nitko od nas nije za to da se politika ili bilo  kakvo drugo tijelo miješa u umjetničke slobode.”

Kaže da je kontrola o kojoj se govori – financijska, nije riječ o kontroli odobravanja projekata, njih trebaju odobravati umjetnički savjetnici. Juka je pojasnila kako u svim fondovima postoji kontrola koja pazi da bude sve financijski ispravno.

“To nije tijelo koje odlučuje tko smije snimati film, već pazi da se ne događaju ovakve stvari kakve su se već događale –  da članovi upravnog odbora sami sebi dodjeljuju novac, odnosno svojim tvrtkama i udrugama.

Dodaje kako je to tijelo koje bi samo trebalo kontrolirati je li sve zakonski ispravno. “To je komisija koja se može oformiti vrlo lako. Mi smo se toliko puta prijavljivali na ove natječaje po Europi i svaki put nam je dolazila revizija. Ta revizija nije postavljala pitanje o nacionalnosti glumaca, o tome koja je tema filma, već su samo provjeravali je li sve financijski ispravno”, dodala je Juka.

“Kada smo zamolili članove inicijative ‘Puk’o nam je film’, a pročitali smo njihove točke i sa svima se slažemo, da uvrste još jednu – da članovi upravnog odbora i članovi vijeća ne smiju biti u interesnim skupinama s onima kojima dodjeljuju novac, oni su nas odbili. Odbili su nas i ne vidim jedan normalan razlog zašto su protiv toga – time zapravo poručuju da su za korumptivni i loš sustav”, pojasnila je Juka.

MP/hrt/ Foto:pxllKomentari
Share Button