Izjava Ane Brnabić šokirala Srbiju: “Samo potpuni idiot može takvo što reći”

listopad 14, 2020 maxportal
Share Button

Nakon što je aktualna srbijanska premijerka Ana Brnabić, gotovo četiri mjeseca od izbora, od predsjednika Aleksandra Vučića dobila novi mandat za sastav Vlade njena izjava šokirala je Srbiju.Brnabić je ponedjeljak u Berlinu, nakon sastanka sa direktorom Ureda Američke razvojne agencije (DFC) Johnom Jovanovićem o projektima u kojima bi Srbija i DFC mogli ostvariti suradnju, izjavila kako odljev mozgova može biti i pozitivna stvar.

– Nama nije problem, i nije problem nijednoj zemlji, kada pričamo o odljevu mozgova, sam odliv mozgova. To može biti i dobro za jednu zemlju. Dok god vi uspijete kao zemlja da taj odljev mozgova prijeđe u cirkulaciju mozgova, rekla je srbijanska premijerka.

Prema pisanju portala Nova.rs. javno je poznata činjenica da Srbija prednjači u odljevu mozgova – termin koji se koristi za napuštanje obrazovanih i stručnih kadrova iz zemlje.

Podsjećaju da je istraživanje “Troškovi emigracije mladih iz Srbije”, koje je proveo Institut za razvoj i inovacije (IRI), a koje je objavljeno prošle godine, pokazalo da troškovi odlaska mladih koštaju državu i do 1,2 milijarde eura godišnje.

Termin cirkulacija mozgova koji premijerka spominje do sada nije korišten u široj javnosti. Nije do kraja jasno kako se konkretno definira, prenosi Nova.rs.

Izjava premijerke Brnabić izazvala je lavinu kritika, podsmijeha i čuđenja na društvenim mrežama.

 

G.M. /Foto:  Afp

Komentari
Share Button