Izraelske “Munje“ i “Gromovi“ za Hrvatsku: Srbi nahvalili kupnju F-16 za HRZ

travanj 5, 2018 maxportal
Share Button

TANGO SIX, srpski portal za zrakoplovstvo, najuticajniji medij na tu temu u regiji, u detaljnoj analizi izraelskih borbenih aviona F-16  nahvalio je Hrvatske kupnju izraelskih “Munja” i “Gromova”.Osim svima poznate cijene od 500 milijuna dolara, informacije o 10 jednosjeda i dva dvosjeda, ritma isporuke od 2020. do 2022., sposobnosti da svaki od njih leti najmanje 100 sati godišnje i niza stvari koje Izrael jamči Hrvatskoj,  Tango six portal još navodi

“Iako su značajno nadograđeni po specifičnim zahtjevima Ratnog zrakoplovstva Izraela, avioni su, kako se tvrdi, potpuno kompatibilni s NATO standardima, a također dovoljno suvremenii pored toga što je riječ o avionima starije varijante F-16 koji će u trenutku isporuke imati 32 do 35 godina. Treba napomenuti i da je od ponuđača traženo da tijekom cijelog životnog vijeka ispravnost flote bude minimalno 65 posto.”

Autor Živojin Banković u analizi navodi i niz usavršavanja F16 u izraelskoj vojsci. S ukupno 362 ovakva borbena aviona Izrael u svojim oružanim snagama posjeduje apsolutno najveću takvu borbenu flotu u svijetu izvan SAD-a. Izrael je nabavio 75 zrakoplova ovog tipa od čega 51 jednosjed i 24 dvosjeda.

“Prvi jednosjedi koji su nazvani Barak, stigli su u listopadu 1987. a prvi dvosjedi nazvani Brakeet 21. prosinca iste godine”, navodi T6.

Najzanimljiviji je pregled mnogih usavršavanja tih aviona i uvođenja najmodernije opreme kako bi ovakvi F16 doista bili u skladu s modernim zahtjevima ratovanja i nakon 2020. godine, počev od dugog popisa suvremenih projektila koje mogu nositi, preko suvremene radarske opreme, do mogućnosti nadogradnje dodatnom američkom opremom, što je i za očekivati u sklopu udovoljavanja NATO-ovim standardima.

Portal Tango six intenzivno je pratio sve što se događalo oko postupka odlučivanja i dvojbi o kupnji F-16 ili Gripena, analizirao je čak i način na koji su nadležna tijela hrvatskih vlasti izvještavala javnost o tome.

U komentarima se razvijala zanimljiva i  argumentirana rasprava o srbijanskim MIG-ovima 29 u odnosu na buduće hrvatske F16 kao avionima četvrte generacije, a zaključak je da je hrvatski F-16 superiorniji od srbijanskog MiGa 29.

Zanimljiv i rezultat ankete tog portala, na koju odgovaraju u većini upućenih ljudi u tu temz i bez bilo kakvog navijanja. Od oko 4.000 onih koji su glasali u anketi, njih oko 71 posto misli da je izbor Vlade u Zagrebu ispravan.

M.Marković /Foto: Ner-Ben Yozef

Komentari
Share Button

TAG