JANDROKOVIĆ: ‘Škorini uvjeti su neozbiljni, sjetite se što je bilo 2016.‘

3 srpnja, 2020 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora i nositelj liste HDZ-a u II. izbornoj jedinici, gotovo da je prehodao cijeli “svoj teren”. U njegovu Bjelovaru očekuje sinergijsku pomoć popularnoga gradonačelnika Darija Hrebaka, predsjednika HSLS-a. Zato se najviše posvetio zagrebačkim dijelovima svoje izborne jedinice, Dubravi i Sesvetama u kojima živi najveći dio potencijalnih birača.Upravo u Dubravi i Sesvetama, koje bi, da nisu dio Zagreba, bile peti grad po veličini u Hrvatskoj, sukobljava se s Miroslavom Škorom, koji nosi listu Domovinskog pokreta i Ninom Raspudićem, novom političkom zvijezdom i “kapitalcem” Mosta. Ipak, prema anketama, u II. izbornoj jedinici u blagom je vodstvu lista Rajka Ostojića Restart koalicije.

U razgovoru za Jutarnji list Jandorković naglašava da je uvjeren u pobjedu HDZ-a te da će Andrej Plenković ponovno biti premijer.

Posljednje ankete pokazuju malu prednost SDP-a i Restart koalicije. Vjerujete li tim istraživanjima? Ili HDZ provodi vlastita istraživanja? Kakve su vaše procjene rezultata?

– HDZ će pobijediti – kao i 2016. godine. Podsjećam vas da su ankete i na prošlim parlamentarnim izborima “prognozirale” relativnu pobjedu SDP-ove koalicije. A kako je završilo? HDZ-SDP 61:54! Kao ozbiljna stranka ozbiljno se pripremamo za izbore i naravno da provodimo vlastita istraživanja.

Jesu li vas rezultati anketa u nekim izbornim jedinicama iznenadili?

– Kada ozbiljno i odgovorno pristupate poslu, malo što vas može iznenaditi. Ni koronavirus nas nije iznenadio, bili smo možda i prva zemlja u Europi koja se posvetila tom problemu – još dok je novi virus bio daleka vijest iz “daleke Kine”. Pobjeđujemo. Još prije samo mjesec-dva, nakon pobjede na unutarstranačkim izborima i uspjeha u prvom valu korone, svi bi se kladili na pobjedu HDZ-a na ovim izborima.

Što se dogodilo? Što je najviše doprinijelo preokretu: potres, strah od ekonomske budućnosti, jaka oporba…?

– Ne pohađam kladionice, ali bih mogao bez zadrške “tipovati” na pobjedu HDZ-a. Jedini, pravi “preokret” koji se dogodio jest taj da su Bernardić i SDP “najavljivali” da će Hrvatska uslijed krize izgubiti 400.000 radnih mjesta “u nekoliko tjedana”, a država je pod našim vodstvom pokrila plaće za 610.000 radnika u privatnom sektoru i potom pravodobno reaktivirala gospodarstvo, zbog čega danas imamo čak i veću zaposlenost nego prije pojave virusa. Time sam odgovorio i na dio pitanja o “jakoj oporbi” i njezinoj kompetentnosti. I danas, upravo SDP svojim politikantskim igrokazima, spinovima sa samoizolacijom i podvalama o “nemogućnosti održavanja izbora” nastoji širiti strah. Što gore – to bolje. Po njima, najbolje bi bilo da nitko ne ide na posao, da se ukinu radna mjesta i da nijedan turist ne dođe u Hrvatsku. Neka otvoreno kažu da su za novi lockdown!

Koliko vam je naštetila “afera vjetroelektrane” i uhićenje Josipe Rimac?

– HDZ je odmah reagirao i promptno proveo stegovne mjere. Potvrdilo se da u Hrvatskoj, u našem mandatu, nema nedodirljivih, a da su pravosudna tijela neovisna o politici. Prije bih rekao da je SDP-u naštetilo to što su Željka Sabu, nakon što je odslužio zatvorsku kaznu za pokušaj podmićivanja i korupciju, prvo nagradili mjestom županijskog predsjednika stranke, a potom i mjestom na listi. Valjda tako zamišljaju “novi početak” i “restart”.

Što se uopće još može učiniti u ovim posljednjim danima kampanje?

– Činit ćemo ono što smo i činili – ukazivati na razliku između nas, koji smo odgovorno upravljali najvećom krizom od velikosrpske agresije naovamo, uspjeli zaštititi ljudske živote i očuvati stotine tisuća radnih mjesta, te s druge strane SDP-a, čiji je doprinos “rješavanju krize” bilo sijanje panike zlogukom najavom da će 400.000 Hrvata dobiti otkaz. Na sreću, nismo dali da se ostvari Bernardićev crni scenarij.

Prisjetimo se, SDP je najmanje pet puta promijenio stav o koroni: prvo su se rugali epidemiolozima i tvrdili da zaraze neće biti, potom da su mjere prerestriktivne kad već zaraza postoji, onda su okrenuli ploču i “zaključili” da su mjere “prekasno uvedene”, zatim su ultimativno tražili da se Hrvatska što prije otvori, a na kraju – sada nas napadaju jer se Hrvatska uopće i otvorila te si sami određuju samoizolaciju. Teško da i sami SDP-ovci mogu pohvatati koje je njihovo mišljenje! Ponovit ću: neka otvoreno kažu da su za novi lockdown.

Vjerujete li i dalje u presudan utjecaj i dominaciju Andreja Plenkovića na sučeljavanju s Davorom Bernardićem?

– I bez sučeljavanja je razvidno da Bernardić simbolizira nesposobnost i nezrelost, a Plenković sigurnost i postignuća, dokazanost i liderstvo u najtežim trenucima. Bernardićev izbor značio bi avanturu i eksperiment, posebno s obzirom na velike izazove koji nas čekaju na jesen. Pred Hrvatima je jasan izbor, a nakon sučeljavanja bit će samo još jasniji.

Niste li pogriješili frontalnim napadom na Bernardića? Niste li vi iz vrha HDZ-a tako od Bere stvorili lidera oporbe?

– Teško da ikakvim liderom, pa i ovakve ljevice, može postati onaj koji je kao rješenje zazivao 400.000 otkaza, a i sada je opet pripravan iz politikantskih razloga ugroziti egzistenciju hrvatskim obiteljima. Jer ako si protiv ljetnih izbora, ako sam sebi određuješ samoizolacije, onda si i protiv turističke sezone i reaktivacije gospodarstva. Nedavno je i Velika Britanija proglasila Hrvatsku sigurnom zemljom, nema više ni najmanje preporuke da njezini državljani ne dolaze u RH, dok SDP “otkazuje kampanju” i nastoji širiti paniku.

Zar stvarno misle da ovakvi igrokazi pomažu dolasku turista i očuvanju radnih mjesta? Uostalom, i Francuska održava lokalne izbore 28. lipnja, a daleko je od uspjeha koje u borbi s virusom ima Hrvatska. Ne smijemo ni zamisliti kako bi u svijetu odjeknulo da se, nedajbože, ispuni politikantski, stručno neutemeljeni zahtjev SDP-a da se otkažu izbori. Kakvu to oni žele poruku poslati stranim turistima, koliko žele radnih mjesta oduzeti Hrvatima? Život mora ići dalje, a mi se moramo ponašati odgovorno – kada se to ne može očekivati od SDP-a. Moramo biti odgovorni i prema zdravlju, ali i prema gospodarstvu, radnim mjestima i državi u cjelini.

Nakon Bernardića okomili ste se na Miroslava Škoru. Nije li to neka vrsta negativne personalizirane kampanje?

– Svaki glas za druge opcije od centra nadesno jača SDP, kao i u slučaju predsjedničkih izbora, a glas za HDZ je siguran glas za pobjedu nad ljevicom i zaštitu hrvatskog nacionalnog identiteta. To nije “vrsta kampanje”, to je činjenica. Ova kampanja je i počela osobnim napadima i osobnim obračunima.

Što mislite, zašto ste baš vi bili na najžešćem i najprljavijem udaru, pogotovo na početku kampanje?

– Nisam nikakva posebna meta, osim u onom znanom slučaju izljeva Bernardićeva primitivizma i prostaštva, svi vodeći HDZ-ovci žrtve su nasrtaja i uvreda, kojima pribjegavaju oni koji, za razliku od nas, nemaju rješenja. Ne mislite valjda da će govoriti o tome kako smo uspjeli zaštititi ljudske živote i očuvati radna mjesta? No lako za mene i moje osjećaje, problem je kada se time vrijeđaju naše obitelji i uvlače u njihovu prljavštinu.

Kako se sada boriti protiv Škore ako će vam on sutra trebati za formiranje vladajuće koalicije?

– Političkim, demokratskim sredstvima. To je odgovor na vaše pitanje “kako se boriti”. I Most je zborio o “duopolu”, čak i potpisivao izjave kod javnog bilježnika, pa je dvaput koalirao s nama. Pardon, uspostavio suradnju. Ne treba se uvijek odviše osvrtati na predizborna pretjerivanja. Što se tiče HDZ-a, novu parlamentarnu većinu formirat ćemo na temelju triju kriterija: broja mandata, svjetonazorske i programske bliskosti te spremnosti da se preuzme odgovornost za upravljanje državom i nerijetko zahtjevne odluke koje iz te zadaće proizlaze. Za neke je jasno da nisu spremni, to su već pokazali i dokazali, za druge se to tek treba vidjeti, neovisno o njihovim ne baš uvjerljivim predizbornim razbacivanjima.

Pretpostavimo da je Škoro zahtjevom da Plenković ne bude premijer visoko postavio pregovaračku letvicu kako bi što više profitirao u pregovorima s HDZ-om nakon izbora. Ali kako doći do većine ako on postavlja takve uvjete i oko predstavnika nacionalnih manjina?

– Nakon pobjede HDZ-a pod vodstvom predsjednika Plenkovića, i Most je bio nerealno visoko postavio letvicu, ali je, koliko znam, HDZ dao premijera. Neozbiljni su takvi Škorini “uvjeti”, g. Plenković ponovno će biti hrvatski premijer.

Je li do sada bilo kakvih kontakata s Domovinskim pokretom o postizbornim dogovorima?

– Ne.

Kakva će biti Hrvatska ako budete morali sastavljati vladajuću većinu s Hasanbegovićem, Zekanovićem, Glasnovićem…? Istina, oni su na prošlim izborima bili na listi HDZ-a, ali sada će se pojaviti u ulozi partnera i pregovarača.

– Kako bi rekao dr. Franjo Tuđman – Ki bi da bi. Prvo se treba vidjeti tko će uopće ući u Sabor i s koliko mandata.

Što mislite o tzv. političkim žetončićima, terminu po kojem će Milan Bandić ući u politološku teoriju? Može li dio Škorina pokreta postati jedan vaš veliki žeton?

– Siguran sam da će većina zastupnika prepoznati naša postignuća i sve dobro što smo učinili za Hrvatsku te htjeti biti dio većine koju će predvoditi HDZ, a terminom žetončići ne koristim se u svojoj političkoj komunikaciji.

Vi stalno ističete ozbiljnost i kompetentnost kao vrhunsku političku vrlinu. Ima li na političkoj sceni takvih mogućih partnera HDZ-a? Ili je samo HDZ ozbiljan i kompetentan?

– Postoje kompetentni i oni koji streme ili će stremiti kompetentnosti. A i oni kojima to nije cilj i nikada neće biti.

Što mislite, kakvu će ulogu odigrati predsjednik Zoran Milanović u konzultacijama oko sastavljanja Vlade? Bojite li se da bi mogao favorizirati svoj SDP?

– Vjerujem da će biti korektan i nepristran i, u ovom slučaju, ponijeti se državnički. Pobjeda HDZ-a ionako će ovakve spekulacije učiniti bespredmetnima.

Ako ne uspijete formirati Vladu ni vi ni SDP, na jesen idemo u nove izbore. Koliko je to opasno za Hrvatsku s obzirom na očekivanu veliku recesiju?

– HDZ će s budućim partnerima formirati Vladu, zastupnici će u većini iskazati odgovornost kakva i priliči izazovima koji su pred nama. Zajedno ćemo osigurati gospodarski oporavak Hrvatske te povratak na sve pozitivne ekonomske trendove koje smo ostvarivali prije korone.

Jeste li posljednjih dana kada se epidemija opet razbuktala ikada razmišljali o odgodi izbora?

– Ne. Epidemiološka slika u Hrvatskoj i dalje je ponajbolja u Europi. U Hrvatskoj je danas više od 350.000 turista iz cijele EU, a i šire (podatak od ponedjeljka, kad se vodio razgovor – op. ur.). Izgleda da samo za SDP-ovce mi nismo sigurna zemlja.

Je li Plenković pogriješio što nije otišao u samoizolaciju i preko TV-ekrana i s kauča vodio kampanju? Neki misle da bi HDZ tako sigurno pobijedio.

– Slažem se s vama kako bi odlaskom u samoizolaciju Plenković dodatno podigao rejting, i osobni i HDZ-ov. No on ne prihvaća “glumiti žrtvu” i poput nekih SDP-ovaca bezrazložno ići u samoizolaciju upravo zato što odgovorno vodi državu i našu uspješnu borbu za radna mjesta i gospodarski oporavak. Bi li, primjerice, Velika Britanija pozvala svoje državljane da posve slobodno dolaze u zemlju čiji je premijer u samoizolaciji? Bismo li bilježili za sadašnje nove okolnosti senzacionalnu brojku od 350.000 turista? Dolazak turista u Hrvatsku kao sigurnu destinaciju i kreditni rejting zemlje važniji su od stranačkog rejtinga. Nastavkom kampanje Plenković je poslao snažnu poruku sigurnosti, stabilnosti i nacionalne odgovornosti.

Kako komentirate ponovno otvaranje priče o američkoj prošlosti supruge Miroslava Škore? Postavlja se pitanje stoji li netko iza toga. A nesumnjivo to najviše odgovara HDZ-u.

– Nikada nismo, za razliku od nekih, zadirali u obitelji svojih političkih konkurenata. A budući da je tvrdnja da “to najviše odgovara HDZ-u” na rubu insinuacije, onda po toj logici postavite pitanje ne bi li priča da je gospođa Škoro u mladosti pisala za velikosrpske emigrantske tiskovine još više “odgovarala” da je i prije objavljena, primjerice tijekom predsjedničke kampanje, prije formiranja Domovinskog pokreta. Za g. Škoru vrijedi isto što i za Raspudića: ako se postavljate kao apsolutna mjera za hrvatstvo, a da vam svi ostali nisu ni do koljena, onda je normalno da javnost propituje moguće nelogičnosti i nedosljednosti na vašem životnom putu.

Nije li politička bitka s Domovinskim pokretom samo nastavak sukoba s unutarstranačkom desnicom u HDZ-u? Ako i zaboravimo Penavu koji je preletio k Škori, kritike koje vam se upućuju, argumenti i napadi, identični su onima koji su dolazili iz Kovačeva tabora.

– G. Kovač i g. Stier na našoj su listi. Na unutarstranačkim izborima članstvo je dalo gotovo plebiscitarnu podršku politici predsjednika Plenkovića te smjeru kojim vodi i stranku i zemlju. I g. Kovač i g. Stier ističu kako bi bilo najgore da se uslijed rasipanja glasova od centra nadesno retrogradna ljevica vrati na vlast. Škoro pak želi da dođe do što većeg takvog rasipanja, pa tu ne vidim neke sličnosti. A možda i Škorin tim jednostavno nije baš inventivan.

Što mislite, zašto ste, uz Plenkovića, najviše napadani baš vi, a potom Davor Božinović?

– Zato što smo čimbenik stabilnosti, zato što ne pristajemo na ucjene i rekete oporbe, zato što znamo da se politika, osim emocijama, vodi i razumom. No moguće je da nekome i osobno nismo simpatični, ne možeš se svakome svidjeti.

Ako izgubite ove izbore, hoće li to biti i vaš osobni poraz? Dojam je da ste u ovu kampanju uložili baš sve svoje snage.

– HDZ će pobijediti. Možda sam ponekad i griješio, ali u političko djelovanje za Hrvatsku i za svoju jedinu stranku uvijek sam ulagao sve svoje snage, bez fige u džepu.

R.I. /Foto:cropix

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •