Jazovku je otkrio Mladen Kuka, danas je na obljetnicu zapalio svijeću kod jame

siječanj 29, 2019 maxportal
Share Button

Danas je točno trideset godina od otkrića jame Jazovke, koju je 29. siječnja 1989. godine otkrio Mladen Kuka. Tim povodom predsjednik CEIK-a “Braća Seljan” Mladen Kuka zapalio je svijeću na prostoru kod jame.Jama Jazovka poznata je  kao mjesto masovnog ubojstva Hrvata tijekom i nakon završetka Drugog svjetskog rata od strane partizana.

Žrtve su bile uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koje su pripadnici Jugoslavenske armije prisilno odveli iz bolnica 1945. godine. Zločine su počini partizani masovnom likvidacijom zarobljenih vojnika, civila, ranjenika, bolničkog osoblja i časnih sestara. Ubojstva su činili hicima u potiljak po uzoru na likvidacije Staljinove policije u komunističkoj Rusiji.

U Jazovki su karlovački speleolozi bili još u siječnju 1989., u vrijeme komunističkog režima, ali su ih tada u njihovu gradu ”opomenuli” da ne guraju nos tamo gdje nije potrebno!

”Punjenje” Jazovke ubijenim vojnicima počelo je još 1943., nakon partizanske pobjede u krašićkoj bitci. Zarobljeni vojnici, koje su partizani  držali u logoru u Sošicama, likvidirani su i bačeni u jamu. Sljedeće “ubacivanje” ljudi slijedilo je 1945., nakon što je Zagreb “pao pod oslobođenje”.

Iz zagrebačkih bolnica, ali i iz drugih mjesta, kao i s Križnog puta, dovoženi su ranjenici i zarobljenici, kao i ostali “neprijatelji” novoga komunističkog poretka. Odmah po ulasku u Zagreb ranjenike i druge bolesnike iz bolnica partizani su vodili na likvidacije da bi se osigurali smeštaj svojim ranjenicima.

Broj dovezenih, prema izjavama svjedoka, ne odgovara onome što je nađeno u jami. Vjeruje se da su preostali bačeni u kasnije zatvorenu jamu u jednoj vrtači u blizini Jazovke.

Povjesničar Josip Jurčević iznio je podatak o 476 kostura koji su do danas pronađeni.

Protiv zločinaca još nije počeo sudski postupak.

Za tri časne sestre,  s. Liphardu Horvat, s. Konstantinu Mesar i Geraldu Jakob, inače njegovateljice u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče, koje su bačene u jamu pokrenut je postupak proglašenja blaženima unutar Katoličke crkve

M.M: /Foto:karlovacki.hr

 

Komentari
Share Button