Je li Ana Mandac dala ‘kapitalca da spasi svoje dupe’? Je li Željka Pokupec trgovala podacima iz DORH-a?

22 veljače, 2022 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Jedna od ponajvećih, ali i jedna od zaboravljenih afera u Državnom odvjetništvu zacijelo je ona koja se potkrala bivšim čelnicama zagrebačkog Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva Željki Pokupec i Sinevi Vukušić.Upućeni u zbivanja u pravosuđu, s dobrim poznavanjem DORH-a, ovih dana, otkako je počela akcija protiv ministara u Vladi, primjećuju jednu činjenicu: odvjetnica Ane Mandac, glavne svjedokinje čiji je iskaz otvorio najnovija uhićenja, bivša je županijska državna odvjetnica Željka Pokupec, koja se sada bavi odvjetničkom praksom.

To samo po sebi možda i ne bi bio razlog za primjedbe, no na riječkom županijskom sudu se protiv Pokupec vodi kazneni postupak, na teret joj se stavlja zloporaba položaja i ovlasti.

Pokupec  i Vukušić,  bivše čelnice Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, terete se za zlouporabu položaja i ovlasti. Istražitelji sumnjaju da pogodovale Saši Burušiću, sinu bivšeg načelnika PU zagrebačke Gorana Burušića.

U pravosudnim krugovima u Zagrebu prepričava se kako je Pokupec dolazila do velikih slučajeva. Njoj se pripisuje rečenica “spasi dupe, daj mi kapitalca”.

Soga se u zagrebačkim pravosudnim krugovima, nakon što su iscurio iskaz Ane Mandac o ministru Darku Horvatu, postavilo legitimno pitanje je li klijentica Željke Pokupec postala svjedok pokajnik.

Je li “isporučila Horvata” u zamjenu za povoljniji položaj svoje klijentice? Je li Ana Mandac “dala kapitalca da bi spasila svoje dupe”?

Pokupec je u izjavi za HTV otlonila takvu mogućnost kazavši da je Ane Mandac u petak ispitana u USKOK-u, ali se nije nagodila i nije postala pokajnik.

“Gospođa Ana Mandac je ovaj tjedan iznijela svoju obranu vezanu uz inkriminacije koje joj se stavljaju na teret. Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku ona ne može ni biti pokajnik u ovom kaznenom postupku. A isto tako u ovoj fazi nije moguće niti se nagoditi s USKOK-om vezano za inkriminacije”, kazala je Pokupec.

Rad u županijskom odvjetništvu

Na čelo zagrebačkoga Županijskoga državnoga odvjetništva Pokupec došla u kolovozu 2011., bila je jedna od najeksponiranijih hrvatskih tužiteljica radeći u Bajićevu mandatu na nekim od najpoznatijih slučajeva, a neke od njih je i osobno inicirala. Bila na glasu kao miljenica bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, a spominjala se i kao njegova moguća nasljednica.

Kao šefica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu Željka Pokupec radila je na brojnim velikim slučajevima kao što su afera Remorker u kojoj je na kraju uhićen Nadan Vidošević, aferi HAC koja je rezultirala i optužnicom protiv Božidara Kalmete, slučaju Core Media zbog kojeg je bila uhićena i Dijana Čuljak

Pokrenula je i postupak protiv Mislava Merkaša, bivšeg zagrebačkog inspektora zaduženog za borbu protiv prostitucije, koji je u njezinom mandatu osumnjičen za prodaju povjerljivih informacija o policijskim akcijama upravo protiv zagrebačkih makroa.

Pokrenula je i postupak protiv Josipa Klemma, koji je kasnije i osuđen zbog izvlačenja novca iz vlastite tvrtke Klemm sigurnost. Zastupala je i optužbu u velikoj aferi u kojoj je otkriven lanac krivotvorenja i prodaje hrvatskih putovnica.

Veliki slučajevi i velike afere

Jedna od najvećih afera u DORH-u je ona koja se potkrala bivšim čelnicama zagrebačkog Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva Željki Pokupec i Sinevi Vukušić.

U USKOK-u su tada tvrdili kako su Pokupec i Vukušić, kao županijska i općinska državna odvjetnica, od travnja 2013. do sredine veljače 2015. godine zajednički i dogovorno poduzimale, ali i nalagale poduzimanje radnji kojima je u nizu kaznenih predmeta pogodovano okrivljeniku Saši Burušiću, inače sinu nekadašnjeg načelnika zagrebačke policije Gorana Burušića.

Kako se nadalje objašnjavalo u USKOK-u, cilj je bio umanjenje Burušićeve kaznenopravne odgovornosti, pa su se u ovom, ali i u nizu drugih predmeta, otežano prikupljali podaci koji su teretili okrivljenike.

Burušić mlađi inače je nekoliko puta osuđivan zbog prevara, a uz to je i nepravomoćno osuđen na dvije godina zatvora nakon što je prethodno dva puta osuđivan na uvjetne kazne. Kada se u travnju 2013. godine saznalo za nezakonite radnje njegova sina, Burušić stavlja mandat načelnika zagrebačke policijske uprave na raspolaganje, a tadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zaključuje kako načelnik nije pogodovao sinu te da time nije zlorabio svoj položaj.

Sin Burušić uhićen je u proljeće te 2013. godine, kada je istražiteljima priznao da je bio suradnik Radovana Štetića, koji se 90-ih spominjao kao dio zagrebačkog krim-miljea. Govorilo se o tome da mu je, izrađujući lažnu dokumentaciju, asistirao u nizu prevara u visini od oko dva milijuna kuna.

Propusta je bilo i u slučaju čelnika HDZ-a Milijana Brkića pa se tako jedno vrijeme pisalo o nestanku spisa u kojima su bili podaci o mogućoj upletenosti bivšeg zamjenika ravnatelja policije u probijanje tajnih mjera nadzora svodnika u lancu elitne prostitucije.

Spisi su nestali u vrijeme kada je Pokupec vodila zagrebačko odvjetništvo, a s vremenom se utvrdilo kako je moguće da su nestali tijekom seljenja.

Pokupec  je 2015. godine od tadašnjeg glavnoga državnog odvjetnika Dinka Cvitana zatražila da ju se razriješi dužnosti. Zahtjev je podnijela nakon što je Dinko Cvitan  protiv nje pokrenuo stegovni postupak i zatražio da odnese ostavku zbog  ozbiljnih propusta u radu.

U priopćenju objavljenom na stranicama DORH-a  je objasnio kako je Županijsko državno odvjetništvo  podignulo optužnicu za ratni zločin u selima Grubori i Ramljani, za koji se teretilo Željka Sačića i Franju Drlju.

“O namjeri podizanja optužnice Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu bilo je dužno izvijestiti Državno odvjetništvo Republike Hrvatske što je propustilo učiniti (…)

Osim što su u ŽDO-u Zagreb propustili izvijestiti ‘centralu’ o podizanju optužnice, DORH je i u samoj optužnici uočio nedostatke. Tijekom provedene istrage nisu poduzete sve radnje kako bi se prikupili dokazi o odlučnim činjenicama od kojih zavisi zaključak o postojanju svih bitnih obilježja kaznenih djela koja se okrivljenicima stavljaju na teret.

Takvim načinom rada u prethodnom kaznenom postupku i ovakvom manjkavom optužnicom nisu ispunjeni zakonski uvjeti postupanja i optuživanja, kao ni profesionalni standardi progona u predmetima ratnih zločina propisani Naputkom Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske broj O-4/08″ , objašnjava se u priopćenju DORH-a.

Zbog takvih propusta, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan naložio je povlačenje optužnice protiv Drlje i Sačića, a od Željke Pokupec zatražio da podnese ostavku, što je ona i napravila.

Željko Sačić bio je zadovolja povlačenjem optužnice u izjavi za tportal nije mogao sakriti zahvalnost zbog razvoja događaja.

“Bogu hvala, očito još uvijek ima pravde. Hvala Bogu da tu nema dokaza i da su bile klevete i laži u funkciji mog političkog progona”, kazao je Sačić. Vesna Teršpelić i Documenta bili su ogorčeni povlačenjem optužnice.

Nakon smjene s funkcije šefice zagrebačkog tužiteljstva i pokretanja stegovnog Željka Pokupec odlučila je postupka odlučila  otići iz Državnog odvjetništva.

Kada je Bajićeva zamjenica napustila sustav, posao pronalazi u odvjetničkom uredu Gordana Pregleja, bivšeg pripravnika Veljka Miljevića, koji je njezin kolega iz studentskih dana.

U velikoj aferi HAC-Remorker govorilo se o tome kako je glavni optuženik Josip Sapunar pod sumnjivim okolnostima davao iskaz u kojem je u prisutnosti Željke Pokupec teško teretio ostale suosumnjičenike, međutim, postojala je sumnja da je Preglej držao papir s unaprijed sročenim iskazom koji je Sapunar čitao i koji je ušao u zapisnik.

Vjerojatno se nikada neće saznati je li Sapunar za to svoje priznanje prethodno dogovorio uvjetnu kaznu od samo 11 mjeseci zatvora. No zato se zna da je sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Galešić zbog težine kaznenog djela i Sapunarova priznanja dotičnom odredila dvije i pol godine, a od toga 15 mjeseci čvrstog zatvora.

Svojedobno je bivši ministar Dragan Primorac kao okrivljenik u aferi nabavke službenog vozila Touareg u službenom priopćenju tvrdio da će javnost tek biti upoznata s kaznenim djelima Željke Pokupec, kao i s kaznenim prijavama protiv nje.

Jedini svjedok u tom slučaju koji je formalno teretio Primorca, doktor Mirko Smoljić, pred sudom je ustvrdio da je njegovo prvotno svjedočenje protiv Primorca neistinito i da je bilo iznuđeno prijetnjom Željke Pokupec za vrijeme njegova trećeg saslušanja, kada je bio prisiljen dati iskaz koji tereti Primorca.

U njezinoj eri nizali su se veliki propusti, uključujući i onaj s probijanjem zakonskih rokova za podizanje optužnice u slučaju Mladineo i aferi u Fondu za zaštitu okoliša, gdje je Mladineo kao ravnatelj državu navodno oštetio za više od 46 milijuna kuna.

D.M. /Foto: pxll

 

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->