Johny ‘Olly’ Scarrott: Priča o engleskom komandosu i ratniku HOS-a iz Jasenovca

7 prosinca, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

John Olly Scarrott pokopan u Engleskoj 19. studenog 2015. godine. Preminuo je od posljedica teške bolesti koja ga je pogodila nakon sudjelovanja u mnogobrojnim ratnim operacijama kao komandos Kraljevske mornarice Ujedinjenog Kraljevstva. I tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj.Olly, kako su ga zvali njegovi kolege i prijatelji, bio je engleski katolik i borac za pravdu i mir prepoznao je 1991. godine pravu stranu u ratu za nezavisnost Republike Hrvatske i pridružio se jedinicama HOS-a i ratnom stožeru generala Ante Gotovine na novljanskom ratištu u listopadu 1991. godine. ( Na naslovnoj fotografiji s Gotovinom na novljanskom ratištu).

Olly je dao svoj veliki doprinos ustrojstvu tada malobrojne hrvatske obrane i svojim brobenim akcijama i mudrim savjetima pomogao Hrvatskoj kada je bilo najteže.

Dvadeset godina kasnije nakon što ga je pogodila teška i neizlječiva bolest izrazio je želju da mu se u Hrvatskoj regulira i prizna status hrvatskog branitelja u čijoj je obrani aktivno sudjelovao četiri mjeseca, sve do Sarajevskog mira i međunarodnog priznanja Republilke Hrvatske u siječnju 1992. godine.

John Olly Scarrettt  (drugi s lijeva) s dragovoljcima HOS-a u Plesmu, studeni 1991.

Sva nastojanja njegovih prijatelja iz udruge bojovnika HOS-a i Paragine Hrvatske stranke prava 1861. da se pokrene procedura i riješi status koji Ollyju pripada bila su uzaludna.

Bivši ministar branitelja Fred Matić odbio je čak i sastanak radi dogovora o ovom i mnogim drugim slučajevima već je odbijenice slao putem svoje tajnice. Ministarstvo obrane pozivalo se je na propis HDZ-ove vlade Jadranke Kosor koja je samovoljno podvukla crtu da se od 2010. godine više nikome neće priznavati status branitelja bez obzira je li ga stvarno stekao ili nije.

Međutim, to nije sve. Olly Scarrotta i njegove suborce koji su odigrali značajnu ulogu u samim počecima agresije na Republiku Hrvatsku ali i puno godina kasnije, što hrvatska javnost uopće ne zna, izdao je i njihov neposredni vojni zapovjednik koji je na njihov zahtjev odbio napisati im i potpisati njihov ratni put.

HSP 1861. pokrenuo je ustavnu proceduru kod Ustavnog suda radi izmjene nepravedne odredbe Zakona o pravima hrvaskih branitelja, ali uzalud.

Odgovor ustavnih sudaca i sutkinja bio je da nema razloga mijenjati već postojeće restriktivne odredbe Zakona o pravima hrvatskih branitelja. John Olly Scarrott žrtovavo se za hrvatsku nezavisnost a od te Hrvatske dobio je kao i mnogi drugi nož u leđa.

John ‘Olly’ Scarrott jebio  profesionalni vojnik s iznimnim borbenim iskustvom. Pridružio se Kraljevskoj mornarici kao 16-godišnjak, bio treniran za padobrance, služio u jedinicama 40., 41. i 42. komandosa te sudjelovalo u akcijama za vrijeme ratova na Borneu i Malaji. Naposljetku je radio kao ronilac na velikim dubinama te kasnije kao vojni savjetnik za naftne i plinske tankere u vrijeme Iransko-iračkog rata.

Kada je započela srpska agresija protiv Hrvatske i kada je svijet pred tim zatvarao oči, ‘Olly’ Scarrott je osjećao moralnu dužnost da priskoči u pomoć. Iako je imao ženu, obitelj i uspješnu karijeru, odabrao je riskirati svoj život i braniti hrvatski narod. Stigavši u listopadu 1991. za vrijeme ključne obrane protiv ofenzive pobunjenih Srba i generala JNA, ‘Olly’ se javio u stožer Hrvatskih obrambenih snaga smještenima u Starčevićevom domu i priključio se jedinici sačinjenoj od drugih stranih dragovoljaca.

Njegov suborac Antaine (Cascarino) Mac Coscair, irski dragovoljac iz HOS-a,  o Ollyju je ispričao:

Tada je bio smješten u Plesmu, na jugozapadnoj bojišnici Novske sa satnijom „Ante Paradžik“ pod zapovjedništvom Milana Špoljarevića (poginuo u akciji 1995.) te je sudjelovao u nizu operacija protiv srpskih snaga kod Jasenovca.

Ali Alouche i ja smo prvi put susreli ‘Ollya’ 12. studenog 1991. u Starčevićom domu, nekoliko dana nakon operacija u Rajčićima s Gotovinom i Brigadom Tigrova.

Hrvatske prve crte bojišnice kod Drenovog Boka su pretrpjele gubitke sa 4 poginulih i 23 ranjenih te su trebale pojačanja i moralnu podršku. ‘Olly’ je uzeo Alija i mene pod svoje okrilje i sljedeći dan smo nastavili prema Plesmu.

Dnevne operacije su započele te mračne večeri s minobacačkim napadima na Jasenovac. Nekolicina pripadnika tima, uključujući Thomasa Crowleya (ubijen u akciji 1995.) su bili postavljeni na promatračke pozicije, a ‘Olly’ i ja smo bili odvezeni na otvoreno polje smješteno 100 metara iza hrvatskih utvrda.

Tony Cascarino – Irac (s brkovima) i Olly Scarrot – Englez, (u krugu) ratnici HOS-a na dan potpisivanja Sarajevskog primirjna , 3. siječanj 1992.

 

Srbi su bili spazili naš dolazak i otvorili na nas mitraljeznu vatru, osvjetljujući nebo s tracer streljivom (obilježivačima). Hrvatski bunkeri su uzvratili vatru i nastavio se duel mitraljeza. Mi smo se spustili van i istovarili opremu, a s intenziviranjem nadolazeće paljbe koja je bušila zrak iznad nas, vozač je brzo otišao.

Neko vrijeme smo nepomično ležali gledajući u noćne zvijezde i obilježivače, razmišljajući o ozbiljnosti naših poteškoća i o ne baš vjerojatnom povratku vozača.

Tada je ‘Olly’ spomenuo Vukovar, mirno ustao i ignorirajući nadolazeću vatru, montirao minobacač, rekao mi da nastavim s naredbama kontrole paljbe putem svojeg Motorola radija, te minobacačem bombardirao Jasenovac. Nakon nekog vremena čuli smo kako nam prilazi vozilo i gledali kako se HOS-ov vozač vraća kroz polje nasuprot neprijateljskoj vatri te nas spašava.

‘Ollyeva’ i vozačeva hrabrost kojoj sam svjedočio te večeri je nešto čega ću se vječno sjećati do kraja svog života.

18.studenog 1991., na dan kada je Vukovar pao u ruke srpskih snaga, izvršili smo izviđanje blizu srpskih linija pored vodene crpke blizu ceste Drenov-Bok – Jasenovac.

Nakon ulaska u minsko polje, upali smo u zasjedu dijelova 11. partizanske brigade. Alouche je bio teško ranjen snajperskom vatrom i eksplozijom mine, dok je Špoljarević bio ranjen snajperom ubrzo nakon toga. Došlo je do borbe te nas je na koncu spasio dolazak HOS-ovih pojačanja. Dok sam ja evakuirao ranjenog Alija do poljske bolnice u Kutini, ‘Olly’ i Tom Crowley su formirali zaštitnicu.

Nekoliko dana kasnije je Dobroslav Paraga bio uhićen u Zagrebu. Naš tim, uključujući ‘Ollya’, se vratio u Starčevićev dom i pomogao utvrditi i obraniti stožer nakon napada, prije povratka na prve crte bojišnice.

Nakon potpisivanja Sarajevskog primirja,  zaustavljanja srpske agresije i nakon što je hrvatska nezavisnost bila zapečaćena, jedinica je bila raspuštena. Rukovali smo se i pozdravili ispred Starčevićevog doma te sam gledao ‘Ollya’ kako odlazi na svoj vlak na Glavnom kolodvoru. Ostali smo u kontaktu i on je bio uz mene svih ovih godina, bez obzira na naše političke i ideološke razlike.

John ‘Olly’ Scarrott je čovjek kojeg  s ponosom mogu zvati svojim  prijateljem i drugom, i čije ime i djela zaslužuju priznanje” kazao irski dragovoljac  Antaine Mac Coscair o engelskom komandosu koji su borio u HOS-u.”

John Olly Scarrott pokopan u Engleskoj 19. studenog 2015. godine. Preminuo je od posljedica teške bolesti koja ga je pogodila nakon sudjelovanja u mnogobrojnim ratnim operacijama kao komandos Kraljevske mornarice Ujedinjenog Kraljevstva. I tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj za što mi nitko od vlasti nikad nije rekao hvala.

Antaine Mac Coscair/Foto: arhiv/D. Paraga


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •