JOSIPOVIĆ: “Pogledajte što radi biskup Košić, sve će vam biti jasno”

srpanj 26, 2017 maxportal
Share Button

Dio predsjedničke prisege  “Tako mi Bog pomogao”  bio je predmet ustavne tužbe za koju je konačno usvojen pravorijek.Tužbu su 2009. pokrenula trojica hrvatskih državljana tvrdeći da ih taj poklič dovodi u nejednak položaj pred zakonom s vjernicima jer ih se primorava da izgovaraju riječi “tako mi Bog pomogao” iako oni nisu vjernici.

Nakon 8 godina sedmero sudaca Ustavnog suda zaključilo je da ta rečenica ne ugrožava ateiste i agnostike, niti dovodi u pitanje sekularnost republike Hrvatske. Dvoje sudaca imalo je izdvojeno mišljenje.

“Ustavni sud je zaključio da te riječi ni na koji način ne dovode u pitanje sekularnost hrvatske države. Riječi Tako mi Bog pomogao nisu u nikakvoj vezi s religioznim opredjeljenjem izabranog predsjednika, i niti mogu predstavljati religiozno opredjeljenje predsjednika pa time ne ugrožavaju njegova eventualno drukčija uvjerenja”, izjavio je Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda.

Bivši predsjednik Ivo Josipović, koji se izjasnio kao agnostik misli drugačije.

Kada sam bi u u prilici polagati prisegu ja sam bez pogovora poštivao zakon i smatrao da je to više izraz kultrurološke tradicije, nego što je izraz mog vjerskog opredjeljenja. Naravno da cijelo razumijevanje stvari ovisi o kontekstu, mislim da je tada bio jedan kontekst, a da je danas drugi. Sutra bih možda postupio drugačije, ne znam, ali mislim da je Ustavni sud stao na pola puta, rekao je Josipović za rtl.

Naime, on je dao prihvatljivo obrazloženje da takva formulacija ne nagriza sekularni karakter države. Ali Ustavni sud je morao voditi računa da možda sutra budemo imali izabranog predsjednika ili predsjednicu koji će drugačije gledati na to. I mislim da je s aspekta vjeroispovijesti i   slobode savjesti Ustavni sud mogao napraviti nešto drugo. Da se ne ukida ta odredba u zakonu, ali da kaže da temeljem neposredne primjene odredbi ustava o slobodi vjeroispovijesti i slobodi savjesti da bi izabrani predsjednik mogao otkloniti taj dio prisege.

Vi ste agnostik, dakle na pola puta između vjernika i nevjernika, vama je recimo svejedno, ali što ako se dogodi da ju jednom doista mora izgovorit čisti ateist, može li on odbiti izgovoriti te riječi ili što?

Ja inače nisam na početku mandata želio antagonizirati društvo i vi znate da je moj mandat i na domaćem i na stranom planu bio posvećen pomirenju i razumjevanju drugih i drukčijih.

Ali, uistinu da dođe neki ateist može li on odbiti izgovoriti tu rečenicu i može li postati predsjednik?

Neposrednom primjenom Ustava, dakle njegovog osobnog prava na slobodu vjeroispovijesti on bi mogao reći da ne želi izgovoriti te riječi i da ga to ne bi spriječilo da postane predsjednik. Bilo bi dobro da zakonodavac promjeni zakon da kaže da je ovo izvorni tekst, ali da oni koji s tim imaju problem to ne moraju to izgovoriti.

 

Na drugim poljima kako tumačite stanje u državi, je li sekualrnost ugrožena?

Mi smo u u ozbiljnom valu zadešnjenja, tu neki krugovi vezani i za crkvu i oko crkve, rade određeni pritisak na one koji nisu vjernici, to vidimo i po udžbenicima, u školama, u javnom prostoru.

A vidite i što radi biskup Košić, svima je jasno.

MP/foto:Komentari
Share Button