Kosovski premijer Ramuš Haradinaj podnio ostavku! Ide u Haag kao osumnjičenik za ratne zločine

srpanj 19, 2019 maxportal
Share Button

Ramuš Haradinaj podnio je neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Vlade Kosova, nakon što je pozvan da da iskaz pred Specijalnim sudom u Haagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine.Haradinaj je na kraju sjednice Vlade Kosova priopćio da podnosi neopozivu ostavku, a kao razlog je naveo to što je dobio poziv da iznese iskaz pred Specijalnim sudom u Haagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine, javlja Koha.net.

Precizirao je da nije optužen pred sudom, već da je pozvan na ispitivanje u svojstvu osumnjičenog, ali da se odlučio na ostavku jer bi istovremeno obavljanje funkcije premijera, kako je naveo, moglo nanijeti štetu Kosovu.

“Poslije ostavke, mandat vraćam narodu i vi ste prvi koje o tome obavještavam”, rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare u Prištini, poslije sjednice Vlade.

On je kazao da je sada odgovornost na predsjedniku Kosova Hašimu Tačiju da počne konzultacije s parlamentarnim strankama i zakaže datum održavanja novih izbora.

“Na sljedećim izborima ću se kandidirati i ja i moja stranka, ali nisam mogao voditi zemlju u ovakvoj situaciji jer bi to otežalo položaj Kosova”, naveo je Haradinaj.

U Haag ne ide premijer, nego Ramuš Haradinaj, dodao je.

Haradinaj je poručio da će Vlada nastaviti funkcionirati u tehničkom mandatu, da neće biti vakuuma te da će takse na uvoz robe iz Srbije i BiH ostati na snazi do daljnjeg.

 

 

Komentari
Share Button