Modrić na sudu:’Podizao sam novac i davao ga Mamiću. Zašto? Tako je htio Zdravko!’

13 lipnja, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

LUKA MODRIĆ svjedočio je jutros na  osječkom Županijskom sudu na suđenje braći Zdravku i Zoranu Mamić, Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru zbog optužnice za izvlačenje novca iz Dinama i oštećivanje državnog proračuna.‘Došao sam u Dinamo s 14 godina i u njemu sam bio do svoje 22. godine. Iz Dinama sam otišao igrati u Tottenham, a platili su za mene 21 ili 23 milijuna eura. Dio tog transfera isplaćen je meni temeljem aneksa ugovora koji sam potpisao s Dinamom. Od početka sam imao potpisan aneks o podjeli transfera. Potpisivao sam aneks svaki put. Potpisivao sam ih kada sam produživao ugovore. Mislim da sam dva puta potpisao aneks ugovora o podjeli transfernog obeštećenja’, kazao je Modrić u svom svjedočenju.

Nakon pitanja USKOK-ova tužitelja Modrić je nastavio: ‘Kada sam se vratio s posudbe iz Mostara, potpisao sam prvi profesionalni ugovor, a onda sam na pola godine posuđen Interu.’

Kazao je da nije imao menadžera i da su s njim bili roditelji, a da je o uvjetima razgovarao sa Zdravkom Mamićem. Od njega je dobio primjerak ugovora, no nije siguran je li ga dao knjigovođi. ‘Prvi aneks o podjeli obeštećenja potpisan je kada je potpisan i prvi profesionalni ugovor’, dodao je Modrić.

‘Potpisao sam aneks ugovora kada sam odlazio iz Dinama. Po tom ranijem aneksu novac je trebao ići na račun u inozemstvu, ali sam zamolio da ide na račun ovdje, u Hrvatskoj, jer nisam imao otvoren račun u inozemstvu’, posvjedočio je Modrić.

Zdravko Mamić se uključio u raspravu i rekao da je Modrić potpisao dva ugovora i dva aneksa ugovora.

Modriću je na sudu predočen još jedan aneks ugovora iz 2005. godine. Koliko se sjeća, misli da mu je bila predviđena isplata transfernog obeštećenja.

 
Mamić je ustao i ponovio da je potpisao dva ugovora i dva aneksa te ga je predsjednik suda upozorio da će ga novčano kazniti ako bude ometao raspravu.

Modrić je rekao, što se tiče drugog aneksa ugovora iz prosinca 2005., da se ne sjeća kako se postupalo vezano uz njega.

‘Pretpostavljam da sam ga dobio, a vjerojatno je ostao kod računovođe. Prilikom odlaska iz Dinama sastavio sam ugovor sa Zdravkom Mamićem i njime smo regulirali odnos transfernog obeštećenja – što pripada meni, a što njemu. Inzistirao sam na tome da tim ugovorom razriješi naš građanski odnos, da više nemam nikakvih obveza prema Zdravku Mamiću. Nikada nisam rekao da je aneks o oštećenju sačinjen nakon mog odlaska iz Dinama u Tottenham. Rekao sam da se ne mogu sjetiti kada je to napravljeno’, rekao je Modrić.

Ugovor sa Zdravkom Mamićem Modrić je potpisao s 18 godina, a prilikom njegova zaključenja nije se ni s kim konzultirao nego ga je sam potpisao. Modrić misli da taj primjerak ugovora nije dobio, nego da je ostao tamo gdje ga je potpisao. Misli da je to bilo kod javne bilježnice u Sesvetama. Modrić se ne može sjetiti je li Mamić u vrijeme potpisivanja tog građanskog ugovora imao neku funkciju u Dinamu.

‘Kada je išla isplata iz Tottenhama prema Dinamu, pola je išlo meni na moj račun, a pola Mamiću. Novac bih podizao sa svog računa i predavao ga u poslovnici Hypo banke ili sinu Zdravka Mamića ili bratu. Nakon isplate transfera raskinut je građanski ugovor. Zadnje isplate su išle 2012., kada je građanski ugovor raskinut’, svjedočio je Modrić.

Zdravko Mamić i Luka Modrić 2005. godine prilikom potpisivanja ugovora za Dinamo

Što se tiče naknade od 500 maraka koja mu je isplaćivana, Modrić je rekao kako se ne sjeća je li to išlo na ruke ili račun roditelja.

‘Interes stranih klubova za mene je počeo u trenutku kada sam počeo igrati za prvu ekipu NK Dinamo’, rekao je Modrić.

Podsjetimo, Zdravka Mamića, njegovog brata Zorana Mamića, bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara optužuje se da su ovaj klub oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Nakon dvosatnog svjedočenja nogometaša Luke Modrića u kojem je on djelomično promijenio svoj iskaz Zdravko Mamić pred osječkim sudom odgovorio kako to nije napravio.

‘Imao sam uvid kao i moja obrana u iskaz. To je nešto najdivnije i najpoštenije što je ikad bilo. Njemu su jednostavno uvalili jednu rečenicu koju on nikada nije rekao’, objasnio je Mamić okupljenim novinarima te dodao kako su dogovorili podijelu samo temeljem građanskog ugovora.

‘Tu je početak i kraj priče. Sve je ovo ostalo jedna velika predstava, gnjusna, gdje se čitav sustav meni navalio na leđa. Zbog čega već imam posljedice svega toga’, dodao je on.

Upitan da je u USKOK-ovoj optužnici navedeno kako je ugovor antidatiran, Mamić je odgovorio kako je Modrić prilikom svjedočenja pojasnio što je pod tim mislio.

‘Iskaz je davao u nedjelju navečer, nekoliko sati. Pričao je vrlo temeljito u iskazu USKOK-u o našem odnosu koji je krenuo s njegovih 14 godina, o građanskom ugovoru između mene i njega, da sam ulagao u njega, investirao novac, opremu i kupio mu automobil’, rekao je Mamić te dodao kako je na osječkom sudu od početka suđenja do sada ispitano 68 svjedoka optužbe te da niti jedan od njih nije govorio u korist optužnice.

Zbog toga svega cijeli slučaj naziva farsom. To što Modrić nije imao primjerak građanskog ugovora, odgovorio je Mamić, nije ništa neobično te naveo kako je jedna od klauzula u njima bila da se pohranjuju u javnobilježničkom uredu te da se mogu vidjeti samo uz prisutnost jedne ili druge strane.

‘Moramo razdvojiti dvije stvari. Jedno je privatni odnos koji je reguliran građanskim ugovorom između Luke Modrića i Zdravka Mamića kao civilnih osoba, onda u sredini ima ugovor između Luke Modrića i Dinama i na kraju ima odnos gdje Luka i ja rješavamo podijelu dijela kojega je Luka dobio temeljem ugovora s Dinamom, i raskidamo naš građanski ugovor. Dakle, na početku ima naš privatni odnos, onda Dinamo i Luka, i onda ima završetak našeg privatnog odnosa’, opisao je Mamić.

Ponovio je kako je Modrić prilikom svjedočenja rekao da je potpisao dva profesionalna ugovora te dva aneksa koja su govorili o podijeli trasnfera te tri dana nakon što je Dinamo s Tottenhemom potpisao sporazum kojim je precizirana podijela u financijskim omjerima.

‘Dakle, to je tri ugovora, dva aneksa i jedan sporazum’, dodao je Mamić te rekao kako su 2009. godine kada je Modrić igrao u Tottenhemu ‘utanačili’ njihov građanski ugovor u  javnobilježničkom uredu.

‘Luka je čestit čovjek, nema toga na svijetu, na kugli zemaljskog koji bi na njega utjecao, taj se nije rodio, pa ni Zdravko Mamić!’, nastavio je Mamić dodajući kako Modrić brižljivo skrbi i gradi svoju karijeru te da mu nije ugodno da se pojavljuje i kao svjedok u sudskoj parnici koja je razvikana jer je, rekao je Mamić, trostruki prvak Europe i jedan od planetarno popularnih ljudi.

Suđenje se sutra nastavlja svjedočenjem nogometaša Dejana Lovrena.

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •