NA POMOLU PREOKRET: SDP neće glasati za Istanbulku, počinju pripreme za nove izbore

20 ožujka, 2018 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

NAJJAČA oporbena stranka, SDP, neće glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije u saboru kakvu namjerava predložiti vlada Andreja Plenkovića.To proizlazi iz službenog očitovanja koje smo dobili iz SDP-a, objavio je portal Index

Tako SDP, s dijelom HDZ-ovaca, zastupnika Mosta te radikalnih desničara neće glasati za Konvenciju odnosno za prijedlog Vlade koji bi tako mogao pasti u Saboru. To će na kraju značiti da premijer Plenković nema podršku saborske većine, a to bi mogao biti vrlo bitan korak do konačnog pada Vlade.

Dio zastupnika vladajućeg HDZ-a ( njamanje 12,  a moguće 15)  već najavio kako će glasati protiv prijedloga vlastite stranke, a po naputku Crkve. To isto su najavili predstavnici radikalne desne struje u Ssaboru nazivajući Konvenciju “perverzijom”, zastupnici Mosta Konvenciju smatraju “ideološkim pitanjem”.

Petrov je najavio da će glasati po savjesti, od 14 zastupnika te stranke njih šest će sigurno biti protiv, za ostale nije sigurno hoće li biti za ili suzdržani pri glasovanju.

Discipliniranje HDZ-a

Plenković već danima zbija redove unutar HDZ-a kako bi u Saboru prošla ratifikacija Istanbulske konvencije te je u tom cilju ponudio i kompromisno rješenje kako bi smirio konzervativne zastupnike u vlastitim redovima te pridobio dio oporbene ljevice.

Vladin prijedlog ratifikacije Istanbulske konvencije tako će sadržavati formulaciju da je Istanbulska konvencija u skladu s hrvatskim Ustavom i da ne sadrži rodnu ideologiju.

Takvim manevrom o izuzeću “rodne ideologije” Plenković misli pridobiti vlastite zastupnike iz HDZ-a dok konstatacijom da je Istanbulska konvencija ionako u skladu s hrvatskim Ustavom, misli pridobiti zastupnike ljevice da ipak glasaju za njegov prijedlog.

No, manevar za sada ne pokazuje znakove uspjeha. Utemeljiteli HDZ-a  uputili javni poziv vodstvu HDZ-a da odustane od ratifikacije Konvencije, dok je SDP vrlo jasan oko toga da ne želi nikakve dodatne izjave na samu Konvenciju.

Nakon ove preporuke SDP-a vlastitim zastupnicima, čini se da je Plenkovićeva budućnost u Banskim dvorima  na vrlo tankom ledu.

Stav SDP-a o Konvenciji

“Naš stav je jasan. Ne, SDP neće glasati za Istanbulsku konvenciju u slučaju da vladajući dodaju bilo kakvu formulaciju ili izjavu na postojeću Istanbulsku konvenciju. Naime, na Konvenciju se mogu izjaviti samo Konvencijom predviđene rezerve, a dodatna formulacija kako je zamišljaju vladajući ne može imati pravni učinak pa je samim time i besmislena, odnosno ima za smisao samo i jedino umiriti unutarstranačke strahove, otpore i svađe u HDZ-u. Mi nemamo razloga niti želimo umirivati dio članova i biračko tijelo HDZ-a zato što je i nemir koji osjećaju zbog Istanbulske bezrazložan i besmislen”, službeni je odgovor SDP-a na pitanje o ratifikaciji Konvencije.

U SDP-u smatraju da je cilj Istanbulske konvencije zaštititi žene od svih oblika nasilja te spriječiti, kažnjavati i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji.

“Taj cilj želimo dosegnuti u njegovoj punini i za nas nije prihvatljiva djelomična ratifikacija Konvencije. Ne vidimo potrebe da se na bilo koji način uvodi sadržajna formulacija da je Istanbulska konvencija u skladu s hrvatskim Ustavom i da ne sadrži rodnu ideologiju!” stoji u odgovoru SDP-a.

Bez priloga ili ništa

U SDP-u pojašnjavaju kako je potrebno prihvatiti cjelovitu Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji odnosno Istanbulsku konvenciju, bez ikakvih rezervi i bez ograda.

“Za nas je veće pitanje kako će uopće ta najavljena ‘ograda’ izgledati i hoće li Plenković imati političke snage priložiti ‘ogradu’ u kojoj ne spominje ni rod, niti sve prijepore oko tog pojma. Bit će zanimljivo, s obzirom na pritiske i otpore dijela javnosti i članova HDZ-a, vidjeti kako će i na koji način riješiti upravo to pitanje u argumentaciji ratifikacije Istanbulske konvencije”, službeni je odgovor koji smo dobili iz SDP-a.

Davor Bernardić je već ranije rekao da kao civilizirana država moramo uvažavati i one koji su po rodnom opredjeljenju bitno drugačiji od njihovog poimanja braka i bračne zajednice.

“Nitko ne smije imati ništa protiv gay, LGBT ili transrodnih osoba”, proširio je Bernardić svoj stav o Istanbulskoj konvenciji. No, Plenković smiruje radikale u svojim redovima te putuje po podružnicama HDZ-a s upravo suprotnim stavovima i prijedlozima tvrdeći da pitanje gay, LGBT i transrodnih osoba nije pitanje same Konvencije već je riječ o fake newsu.

Bernardićev stav, kao i službeni stav SDP-a tako trenutno idu na ruku protivnicima Plenkovića u HDZ-u, ali i Crkvi koja upozorava upravo na ono što Bernardić traži.

Ruši li SDP Plenkoviću vladu?

Pitanje je i koliko će se zastupnici SDP-a držati stava vlastite stranke jer, kako doznajemo, i unutar te stranke postoje prijepori treba li ili ne podržati krnju Konvenciju.

Valja podsjetiti da je SDP četiri godine, kada su bili na vlasti, nisu ratificirali Konvenciju, iako su to mogli. Prošli tjedan je  Vesna Pusić, bivša ministra vanjskih poslova, pojasnila  koji su bili motivi da SDP.ova većina nije istanbulku uputila u Sabor.

“Jedini SDP-ovi argumenti u našim raspravama su bili dodatni troškovi u situaciji kada smo se borili protiv prekomjernog deficita.

Ministarstvo vanjskih poslova pripremilo prijedlog sve za ratifikaciju i poslao ga ministarstvu koje je vodila Milanka Opačić koje je bilo nadležno. O tome smo vodili dosta rasprava. Ona je u isto vrijeme kao potpredsjednica Vlade bila zadužena za rezanje troškova jer je Hrvatska bila u procesu prekomjernog deficita. I morali smo stalno dokazivati smanjenje tog deficita.

Njezin je argument bio da ne možemo sada ratificirati Konvenciju koja nameće dodatne troškove državi, većinom u njenom resoru, u situaciji u kojoj moramo reducirati prekomjerni deficit i što prije izaći iz cijelog postupka. To je bio njen argument zbog čega ne ratificirati”, izjavila je Pusić.

 

SDP ima svoj prijedlog

SDP-ov saborski zastupnik Joško Klisović u ime SDP-a podnio prijedlog Zakona o ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulske konvencije. Klisović je tada pozvao sve opcije u Saboru da ih u tome podrže .

Predsjednik kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk kaže danas u razgovoru za Index kako je SDP već dao vlastiti prijedlog Istanbulske konvencije, no kako nam je rekao, valja tek vidjeti hoće li vladajući iz HDZ-a išta dodavati kod ratifikacije.

No, pitanje je na kraju što će prevagnuti kod zastupnika SDP-a? Istanbulska konvencija ili pak velike šanse za rušenje Plenkovićeve vlade i iniciranje mogućih izbora.

I HDZ-ovcima ostaje pitanje hoće li progutati Konvenciju i ostati na vlasti jer Plenković prijeti da će za nove izbore on sastavaljati liste, a pola njih neće biti na njima.

Pitanje je samo koliko bi mandata dobio s takvim listama.

Megy M. /foto:FaH

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •