Na prijedlog ratnih veterana Noć kazališta, s gostima iz Srbije, neće biti na Dan sjećanja

rujan 21, 2017 maxportal
Share Button

ODRŽAVANJE međunarodne kulturne manifestacije Europska noć kazališta odgođeno je nakon što je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) na više adresa poslala zahtjev u kojem traži odgodu.Iz Ministarstva kulture su potvrdili da će se manifestacija održati 25. studenog kako se “ne bi poklapala s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje”.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) poslala je danas na više adresa priopćenje u kojem stoji: “Dok će se mnogi prisjećati najtežih dana tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, obilaziti grobove, paliti svijeće i odavati počast nevino stradalim Hrvatima, u većini kazališnih i inih dvorana ljudi će se zabavljati uz neke od kazališnih predstava, među kojima će kao i svake godine biti i onih čiji su autori srbijanski pisci”.

Iz UHBDR91. tvrde da su zabrinuti i zbog televizija i medija jer ako bi se “vrlo lako moglo dogoditi da mnogobrojne predstave dobiju više prostora nego još jedna tužna obljetnica u Hrvata, o kojoj se i inače piše i govori samo 18., 19. i 20. studenoga!”.

Štoviše, tvrde da Srbija i Crna Gora neće odustati od Noći kazališta 18. studenog, već su navodno dale naputak svima kojih se to tiče da toga dana igraju samo ”vedre i smiješne” predstave jer ”kad je bal nek je bal”, napominje se u priopćenju.

“Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), traži od Narodnog sveučilišta Dubrava, organizatora ove manifestacije, a poglavito od Ministarstva kulture (pokrovitelja) i Ministarstva hrvatskih branitelja te od svih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i vlasnika dvorana, da ne dozvole da se na Dane sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje održi ova manifestacija, tim prije što ima i drugih dana kada se to može ostvariti”, stoji u priopćenju.

Ministarstvo kulture i Ministarstva hrvatskih branitelja prihvatili su prijedlog i  Noć kazališta odgodili za tjedan dana kasnije.

 

 

Komentari
Share Button