NATO i partneri okružili Srbiju, u akciji je čak 28. 000 vojnika

26 travnja, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Umjesto ranijeg plana da se fokus vježbe “Branitelj Europe 21/ Defender Europe 21” usmjeri prema baltičkim državama i Poljskoj, usmjeren je na Zapadni Balkan i Ukrajinu što je izazvalo prosvjed Srbije i Rusije.Multinacionalna, zajednička vojna vježba koju predvodi američka vojska pod nazivom Branitelj Europe 21, provodi se s ciljem izgradnje spremnosti i interoperabilnosti američkih, NATO i partnerskih vojski. Vježba je u tijeku, a glavni manevri su planirani za svibanj i lipanj ove godine, piše Dženana Karup Druško za portal Avangarda.ba.

U vježbi sudjeluje oko 28.000 vojnika iz 26 država, a uključene su i države nastale raspadom SFRJ, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, kao članice Alijanse, ali i Bosna i Hercegovina i Kosovo, kao partnerske države. Sve osim Srbije.

Partneri na Balkanu i Crnom moru

Ruski ministar obrane, Sergey Shoigu, oglasio se izjavom da NATO šalje 40.000 vojnika na rusku granicu, jer je, po njemu, Branitelj Europe 21 najveća zapadna vojna vježba u posljednjih 30 godina i izvodi se “s jasnom antiruskom orijentacijom“.

U priopćenju NATO-a, od 15. travnja, uz jasnu poruku: “NATO saveznici podržavaju i solidariziraju se sa Sjedinjenim Državama”, (jasno) se objašnjava tko i kako ugrožava svjetski mir: Rusija nastavlja pokazivati održivi obrazac destabilizirajućeg ponašanja, uključujući kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i Gruzije te kontinuirano kršenje, neprovođenje i zaobilaženje brojnih međunarodnih obaveza, uključujući Budimpeštanski memorandum.

U priopćenju se navode i primjeri pokušaja miješanja u savezničke izbore, uključujući američke predsjedničke izbore, kao i raširene kampanje dezinformacija i zlonamjerne cyber aktivnosti.

 

Iz NATO-a su poručili i da svi dostupni dokazi ukazuju na odgovornost Ruske Federacije za hakiranje SolarWindsa: “Solidarni smo sa Sjedinjenim Državama. Osuđujemo napad na Alekseja Navaljnog, ruskog oporbenog političara, upotrebom nervnog sredstva iz zabranjene grupe Novichok. Izvještaji da je Rusija poticala napade na američke i NATO snage u Afganistanu također su zabrinjavajući…”

Oglašavajući se o samoj vježbi iz najjače vojne sile današnjice su priopćili: “Vježba pokazuje našu sposobnost da služimo kao strateški sigurnosni partner na Zapadnom Balkanu i Crnom moru održavajući naše sposobnosti u sjevernoj Europi, Kavkazu, Ukrajini i Africi.”

“Branitelj Europe 21 pruža nam najbolju priliku da usavršimo svoje sposobnosti sa saveznicima i partnerima u strateški važnom regiji Balkana i Crnog mora, tako da smo kolektivno spremni odgovoriti na svaku krizu koja može nastati,“ izjavio je Christopher Cavoli, general američke vojske u Europi i Africi.

Agresivno ponašanje Rusije

Nema nikakve sumnje da je ova vojna vježba nastavak politike zapadnih saveznika najavljene početkom godine, a nakon dolaska Joea Bidena u Bijelu kuću. Naime, zajednička izjava od 26. veljače 2021. (uoči sastanka Europskog vijeća) generalnog tajnika NATO-a, Jensa Stoltenberga, i predsjednika Europskog vijeća, Charlesa Michela, bila je više no jasna u pogledu Balkana:

“Pozdravljamo vrlo snažnu poruku nove Bidenove administracije, da obnovi saveze, da ojača transatlantsku vezu. To će biti i glavno pitanje kada se lideri NATO-a kasnije ove godine sastanu u Bruxellesu, a također nastavljamo da radimo na pitanjima na kojima već dugi niz godina radimo zajedno, poput stabilizacije zapadnog Balkana i rješavanja migracija na Egeju.”

Tako je i bilo. Trideset NATO-ovih ministara vanjskih poslova koji su se okupili u Bruxellesu od 23. do 24. ožujka, između ostalog su zaključili: “Svojim agresivnim ponašanjem Rusija podriva i destabilizira svoje susjede i pokušava se infiltrirati u balkansku regiju.“

Philip Breedlove, bivši zapovjednik NATO snaga za Europu, bio je još jasniji: “Ova godina je godina rastućih sukoba između Zapada i Rusije za budućnost zapadnog Balkana. Srbija će provoditi svoj takozvani projekta Velike Srbije po pitanju Kosova, Crne Gore i BiH.”

Očito da je dolazak Joea Bidena za predsjednika SAD-a utjecao na realizaciju vježbe Branitelj Europe 21 i da su sada u fokusu NATO-a Balkan i Ukrajina, te da je trenutna vježba odgovor SAD-a i partnera na rusko uplitanje na Balkan, a samim tim i odgovor na pokušaj razbijanja Bosne i Hercegovine.

Radi se o do sada možda i najsnažnijoj podršci teritorijalnom integritetu BiH, ali i Sjeverne Makedonije i Crne Gore koje su, također, u fokusu ruske politike koja preko Aleksandra Vučića nastavlja politiku Slobodana Miloševića (i Srpske pravoslavne crkve) o Velikoj Srbiji, sada nazvanoj “srpski svet“. Branitelj Europe 21 granici na Drini, ali i luci Brčko, daje sasvim novi značaj.

Prosvjedi Srbije

Srbija je, shodno međunarodnom pravu, obaviještena o vježbi, nakon čega je Beograd preko ministra obrane, Nebojše Stefanovića, službeno prosvjedovao kod veleposlanika SAD u Beogradu, Anthonyja Godfreya, ali i kod izaslanika obrane SAD-a u Beogradu, pukovnika Coreya Shea, izražavajući zabrinutost zbog sudjelovanja kosovske vojske na vježbi, uz obrazloženje da je NATO prekršio međunarodno pravo i rezolucije Ujedinjenih naroda.

Američki veleposlanik je “diplomatski“ odgovorio da “razumije“ zabrinutost Srbije, iako dvije zemlje (SAD i Srbija) imaju različite poglede po ovom pitanju. Vježba je, naravno, nastavljena čime se Srbija se prvi put nakon bombardiranja suočila s jasnim planom (i porukama) NATO-a.

Što će se dogoditi ako Srbija nastavi da se pretvara u rusku vojnu bazu u Europi, okružena sa svih strana NATO-om?

Aktivni sudionici pregovora između Wesleya Clarka, tadašnjeg zapovjednika savezničkih operacija i jugoslavenskih generala, svjedočili su kasnije da im je Clark dostavio jasan plan akcija NATO-a ako nastave sa zločinima na Kosovu, uz napomenu da se ne mogu obraniti. Nisu ga poslušali. NATO je bombardirao Srbiju i zaustavio rat na Kosovu koje je nakon toga dobilo svoju nezavisnost i postalo država.

Srpski portal Sputnik je pišući o vježbi Branitelj Europe 21 citirao vojnog analitičara dr. Mitra Kovača koji nema nikakve sumnje da je vježba osmišljena kako bi “demonstrirala silu u regiji i Europi“ te da je to “prvenstveno pokazna vježba u potencijalnom sukobu s Rusijom“.

Po Kovaču se “sam naziv vježbe, kao i njena suština svodi na uvježbavanje brzog prebacivanja vojnika s mirnodopske lokacije u SAD na potencijalno bojište u Europi. Onom tko imalo prati razvoj situacije u Europi posljednjih godina jasne su strateške namjere ovo vojne alijanse.”

Kovač je objasnio i da najviše vojnika dolazi iz SAD i da će glavno područje vježbe biti Balkan.

NATO saveznici i partneri skupa su jači“

Amerikanci i najjači NATO saveznici su (u vježbi) ciljano izolirali Srbiju i onemogućili joj bilo kakvu aktivnost u vezi s vježbom što je direktna poruku da se Srbija ne smatra faktorom stabilnosti, kako to, osim Vučića vole naglašavati mađarski i slovenski predstavnici, s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, nego upravo suprotno. U tom kontekstu – kontekstu promjene američke politike, izražene i kroz Branitelja 21 i stavljanje Balkana u fokus, treba gledati i grube i provokativne nastupe novog/starog ruskog diplomatskog predstavnika u BiH.

Teritorij Srbije se ovom vježbom tretira kao potencijalno neprijateljski teritorij i predstavlja, možda, i jednu od posljednjih opomena Srbiji da se distancira od ruskog utjecaja i politike uz razne aktivnosti koju Rusija provodi na Balkanu (uz pomoć Srbije). Vježba je poruka i svima drugima koji misle da se nasilnim prekrajanjem granica na Balkanu mogu stvarati neke nove “velike-male“ države.

No, raduje mogući početak dijaloga, jer su (američki i ruski) savjetnici za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan i Nikolaj Patrušev, uspostavili kontakt u cilju mogućih pregovora na najvišem nivou. Podsjetimo i da je Biden najavio sastanak ovog ljeta s Putinom u Europi (u koju su se već iskrcale američke trupe).

Branitelj Europe 21 je “dokaz neprikosnovene američke predanosti NATO-u i glavni je primjer njihovih kolektivnih sposobnosti, a također pokazuje da su NATO saveznici i partneri skupa jači“, objavili su iz veleposlanstva SAD-a u BiH.

Ne treba uopće sumnjati da je ova vježba najočitiji primjer promjene američke politike prema Balkanu i Bosni i Hercegovini.

Dženana Karup Druško/ Avangarda.ba.


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •