Ništa kontra Zadra! HDZ protiv lika koji je bio krajnja desnica pa ekstremna ljevica

24 svibnja, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dok je uglavnom većina političkih komentatora i analitičara primarno analizirala izbornu utrku u četiri najveća grada u Hrvatskoj i to poglavito na suparništvu HDZ-a i SDP-a, ili kolokvijalno kazano između „desno“ i „lijevo“, čini se da je učinjena nepravda petom gradu po veličini Zadru, ili biseru Dalmacije kako ga mnogi iskreno doživljavaju.Na prvi pogled, a prvi dojam je kažu uvijek najvažniji, radi se o gradu po mjeri za svakog stanovnika Zadra, a osobito za sve one turiste koje je Zadar uvijek osvajao i ostavljao bez daha svojim ljepotama, povijesnom baštinom i gotovo savršenom infrastrukturom koja besprijekorno funkcionira i u vremenu najvećih turističkih gužvi.

Zadar je u fokusu mog novinarskog istraživačkog rada i zbog činjenice da u drugom krugu izbora za gradonačelnika Zadra ulazimo u možda najnapetiju završnicu koju treba dostojno popratiti. Osim toga, Zadar slovi kao neosvojiva HDZ-ova utvrda i čini se da su HDZ-ovi konkurenti  na ovim izborima  učinili baš sve kako bi se to promijenilo u jednoj širokoj antihadezeovskoj kampanji kakvoj svjedočimo na području cijele Republike Hrvatske.

U drugi krug izbora za gradonačelnika Zadra plasirali su se Branko Dukić (HDZ) kao pobjednik prvog kruga izbora s 13% prednosti ispred Marka Vučetića nezavisnog kandidata, kojega podupiru svi od centra prema ljevici, pa sve do ekstremne ljevice. Može li se konačno kazati da je Marko Vučetić, nakon filozofskog lutanja bespućima hrvatske političke zbilje, konačno našao samog sebe na strogoj ljevici, pa je njegova pozicija, kada se naziva nezavisnim kandidatomm zapravo esencijalna demagogije i puko političko pomodarstvo? Jer kako drugačije protumačiti njegovo političko lutanje po onoj formuli „lijevo, desno, nigdje moga stana, oj ulice alaj si pijana“?

Svojedobno je Marko bio pravi desničar, a njegovu kandidaturu za načelnika Vira podržao je tadašnji  HSP. Bio je blizak i s Ružom Tomašić, dodvoravao se konzervativcima, a danas ga podržava Reno Sinovčić. Jedno vrijeme  filozofski je eksperimentirao s HNS-om, da bi konačno presvukao kaput po ne zna se koji put i sljubio se s Mostom iz kojega je naglavačke izbačen. Intelektualnu “nadmoć” demonstrirao je javnim i tajnim podcjenjivanjem Mire Bulja kao omiljenog narodnog zastupnika.

Marko Vučetić, s Mirom Buljem i njemu sličnim narodnim zastupnicima, jednostavno ne može ni u isti autobus, a kamoli u stranku! Vučetić je izraziti politički „ubermenš“ s filozofskim podlogama bez ijednog operativno-proaktivnog projekta na nivou vlastitog dvorišta, a kamoli na nivou grada kakav je tradicionalni, ali i multikulturalni Zadar. Čini se da je SDP u svojoj nemoći ponuditi bilo kojega stranačkog kandidata, kako bi se izvukli iz povijesnog gliba,  izabrao baš Marka Vučetića koji im se u Hrvatskom saboru otvoreno dodvoravao kao njihov potencijalni žetončić.

Gotovo je sigurno da ta ljubav na prvi pogled između Sabine Glasovac i Marka Vučetića neće potrajati ni jedno ljeto!? Treba li podsjetiti čitateljstvo da je Branko Dukić u svojoj borbi za prvi mandat gradonačelnika Zadra doslovno pomeo Sabinu Glasovac  i nanio joj poraz osvojivši Zadar već u prvom krugu s više od 51% osvojenih glasova. Iz straha od kandidature i ponovnog poraza , SDP je izabrao svog alibi kandidata Vučetića!

U svojoj urbanoj filozofiji koju je peglao i pegla još uvijek na Zadarskom ogranku FFPZ-a, Marko je konačno pronašao samog sebe pod okriljem svog genetskog habitusa, a pod mentorstvom Sabine Glasovac i SDP-a osjeća se najsigurnije i čini se da je danas prepoznao svoj vlastiti identitet. Naravno, do nove promjene, jer filozofi mogu sve i samo je pitanje vremena kada će mu dojaditi ta opskurna ideološki obojana propaganda?

O kakvoj se propagandi radi najplastičnije je opisao Vučetićev kandidat za dogradonačelnika Daniel Radeta, bosanski Srbin, koji kaže: „Kroz vene nam protiče krv partizanska i mi znamo zašto smo tu; đina-računajtenanas…“

Podsjeća li nas to na Tomislava Tomaševića, Radu Borić i Vilija Matulu, koji demonstrativno napuštaju Skupštinu na spomen Blage Zadre, junaka Domovinskog rata ili na one koji će vratiti Tita na najljepši trg u Zagrebu?

Bilo je i onih izdanaka partizanštine koji su sanjali granicu Virovitica-Karlovac-Karlobag, pa su Zadar preventivno lobotomirali uništavajući narod i hrvatsku kulturnu baštinu, ipak  polomivši zube na junacima poput Blage Zadre u dvorištu Ante Gotovine.

I polomit će opet, jer kao što za Split vrijedi „ništa kontra Splita“, to vrijedi i za hrvatski Zadar, „ništa kontra Zadra“! Za Zadar je bitno, ni partizani ni Tito! Za Zadar je bitno zajedništvo s građanima bez obzira na svjetonazorske podjele, jer jedino tako se može nastaviti kontinuirani razvoj grada na temelju preciznih programa. 

Vučetić je uz filozofski fakultet Završio i studij teologije te stekao licencijat teoloških znanosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Nepoznato je od kad se teolozi bogoslovnih fakulteta u 21 stoljeću upisuju u partizanske redove i to građanima Zadra filozofski može objasniti jedino Marko Vučetić!?

U politici je svakako na cijeni vjerodostojnost. Evo što je Vučetić izjavljivao nakon što je izbačen iz Mosta. Vučetić je u nekoliko navrata govorio kako će biti u Saboru samo jedan mandat i da se ne misli baviti politikom. ‘Ne želim još jedan mandat, nakon sadašnje spoznaje da promjene koje želim nisu moguće i da ih sam ne mogu proizvesti. To jednostavno nije u mojoj moći. Sve postojeće stranke nisu u stanju mijenjati ništa, samo govore o promjenama koje nisu u stanju izvršiti. Dakle odbijam sudjelovati u takvim cirkusima. Time bih negirao sebe, jer bih od toga da mi je politika instrument došao do toga da mi je politika cilj. Ponavljam, odbijam to’, kazao je svojedobno za Telegram.

Nakon ovakvih rezolutnih filozofskih izjava prvo se kandidirao za predsjednika države, a sada za gradonačelnika Zadra i to uz pomoć stranke i stranaka po kojima je sasuo drvlje i kamenje. Ili se to odnosilo samo na one stranke koje su desnije od ortodoksne ljevice? Zadarski slučaj iznenadne Vučetićeve želje baviti se politikom mogli bi jednostavno nazvati: „U laži su kratke noge“!

Danas Vučetić vehementno poziva na „Dalmatinsko proljeće“, no ne zna se misli li on na ono „Hrvatsko proljeće“ kada su umjesto poligrafa sijevali milicijski pendreci, kako se to između redaka prijeti njegov kandidat za dogradonačelnika Daniel Radeta zazivajući partizane i njihovu ideologiju!?

Vučetićev protukandidat u drugom krugu izbora u Zadru je HDZ-ov Branko Dukić, pobjednik prvog kruga izbora, ugledni medicinski stručnjak sa šesnaestogodišnjim stažom šefa ginekologije u Zadru. Kako se priča u  njegovim krugovima, čistih je ruku, čiste savjesti i čovjek je kojemu se vjeruje. Jer nema većeg povjerenja od onoga koje je stekao u odnosu sa svojim pacijenticama potencijalnim majkama u cijeloj svojoj medicinskoj karijeri, a svoju humanost je svjedočio dugogodišnjom neumornom borbom protiv karcinoma kao predsjednik lige u borbi protiv te opake bolesti.  Član je HDZ-a, dragovoljac i branitelj Domovinskog rata, nesklon  presvlačenju stranačkog dresa i svjetonazorskog habitusa, što samo po sebi dovoljno govori o njegovoj vjerodostojnosti.

Nakon dugogodišnje HDZ-ove vladavine Zadrom i stvaranja jedne vrlo pozitivne priče, danas je Zadar svjetski poznata turistička biser destinacija, a luka Gaženica daje mu poseban status u ekonomskom i turističkom smislu s intencijom još većeg rasta nakon pobjede protiv korone. Kandidat HDZ-a Branko Dukić, za razliku od Vučetića, koji je na neki način zastranio s ljevičarenjem i ideološkim podjelama u nedostatku vizija i programa, otvoren je za široku suradnju i s pravom očekuje potporu Mosta i Domovinskog pokreta koji je na tragu promjena politika spram HDZ-a.

Branko Dukić očekuje i potporu trećeplasiranog kandidata Enia Meštrovića u nastojanju složiti vjerodostojnu i stabilnu gradsku većinu, kako bi se nastavilo uspješno i kontinuirano povlačenje važnih sredstava iz fondova Europske unije uz pomoć središnje države. 

Nakon relativne pobjede u prvom krugu, Branko Dukić je čini se objektivno  favorit i u drugom krugu, no međutim, građani Zadra ne smiju prespavati ove važne izbore! Njegova poruka sa zadnjeg sučeljavanja na Zadarskoj.hr više je nego kristalno jasna:

“Vjerujem da se razlike između nas vide i ne vjerujem da će građani imati težak izbor. Unatoč poplavi i pandemiji za mog mandata nikad više investicija u gradu Zadru. Ne samo da nije pao nego je i rastao. Nije sve idealno, ali vjerujem da ćemo s mojim timom napraviti još puno toga više, a ja vjerujem da sam ostao isti Branko kao i prije 4 godine. SDP-ov kandidat najavljuje egzorcizam i kaos, mi to ne želimo“, kazao je Branko Dukić.

Kazimir Mikašek-Kazo/Foto: Zadarski.hr


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->