NK Croatia iz Stuttgarta prijavljena njemačkom Savezu zbog ‘ustaškog’ grba! Hrvati Njemačke šokirani

rujan 28, 2019 maxportal
Share Button

Najpopularniji hrvatski nogometni klub u Baden Württembergu, Croatia Stuttgart, našla se ovih dana u problemu jer je neki anonimni pojedinaca ili više njih prijavio stuttgartsku Croatiju Nogometnom savezu Württemberga (Württembergischer Fußballverbandu) kako Croatija „na svojim dresovima nosi ustaški grb“.To „ustaški grb“ odnosi se na službeni grb Croatije koji počinje sa bijelim poljem, a kojeg jedan od 4 najveća hrvatska kluba u Njemačkoj (Croatia Berlin, Croatia Frankfurt i Croatia München), nosi od početka devedesetih godina prošlog stoljeća, piše Fenix-magazin.

Kako Fenix-magazin doznaje od predsjednika Croatije Stuttgart Mije Čaglja, generalni direktor Württembergischer Fußballverbanda Frank Thumm poslao je službeni dopis na adresu Croatije u kojem stoji kako „uzorak šahovnice integriran u klubski amblem (grb) ne odgovara onom službenom grbu sa hrvatske državne zastave.

Službeni grb hrvatske zastave započinje crvenim poljem u gornjem lijevom dijelu dok grb vašeg kluba počinje sa s bijelim poljem, napisao je u dopisu Croatiji generalni direktor Nogometnog saveza Württemberg Frank Thumm.

Mijo Cagalj, predsjednik Croatije Stuttgart//Foto: Fenix (B. Žepić)

–  Ne ulazeći u provjeru dopisa kojeg je dobio od nama još uvijek nepoznatog ili nepoznatih pošiljatelja, Thumm je po svemu sudeći samo prepisao i u svom dopisu nam poslao kao činjenične navode iz te prijave. Jer kako drugačije objasniti da je u svom dopisu napisao kako „grb Croatije odgovara grbu sa zastave fašističkog ustaškog pokreta“.

Također je napisao kako „postoji razlog za pretpostaviti da je uporaba logotipa grba Croatije Stuttgart suprotna načelima statuta Württembergischer Fußballverbanda“, prenio je za Fenix-magazin predsjednik Croatije Mijo Čagalj sadržaj dopisa poslanog Croatiji od direktora Franka Thumma.

Reagirali su ishitreno

Po primitku dopisa Čagalj je nazvao Thumma i u razgovoru s njim izrazio svoje nezadovoljstvo i neslaganje „da čelni čovjek jednog tako uglednog nogometnog saveza, kakav je Württembergischer Fußballverband, može na osnovi anonimne dojave poslati takav dopis sa neistinitim i utuživim navodima.

–  Na spomen tužbe, čini mi se kako je shvatio da je postupio ishitreno i neprijereno. Rekao sam mu kako grb Croatije sa bijelim početnim poljem, a kojeg nosimo od početka našeg postojanja kluba nakon što je raniji Dinamo Stuttgart promijenio ime u Coratiju Stuttgart, nije nikakav ustaški grb već povijesni hrvatski grb kakav postoji na bezbroj mjesta u Hrvatskoj i izvan nje.

Spomenuo sam mu i postojanje velikog takvog grba i na krovu crkvi Sv. Marka u Zagrebu na Gornjem gradu, gdje je i zgrada Hrvatskog sabora i Banskih dvoru u kojima je Hrvatska vlada, rekao je Čagalj.

Iako je Croatija poslala i službeno očitovanje na taj dopis, na tome se neće stati. Od Württembergischer Fußballverband tražit će se orginalan dopis pošiljatelja prijave kako bi se protiv njega (ili više njih) pokrenuo sudski postupak. Također, stupit će se i u vezu sa Generalnim konzulatom RH u Stuttgartu da i oni reagiraju prema njemačkom nogometnom savezu kako slični anonimni pojedinci i mrzitelji Hrvatske ne bi na ovakav način postizali svoj cilj i širili neistine o Hrvatima i hrvatskim klubovima u Njemačkoj.

Sličan slučaj iz Zagreba

Da nekim pojedicima koji se ni u Hrvatskoj ne mire sa postojanjem samostalne države Hrvatske smeta hrvatski grb sa bijelim poljem pokazao je i nedavni primjer iz Zagreba kada je policija upala u prostorije stranke Neovisni za Hrvatsku temeljem anonimne dojave zbog istaknute zastave s hrvatskim grbom s prvim bijelim poljem.

Nakon što je takav policijski upad osuđen s raznih strana a izvješena zastava je ostala na svom mjestu, mnogi povjesničari koji se bave heraldikom su objasnili kako „grb s bijelim poljem nije nikakav ustaški grb već samo jedna od varijanti povijesnog hrvatskog grba“ koji se mijenjao od 14. pa sve do početka 21. stoljeća.

Povjesničar Mario Jareb, autor knjige ‘Hrvatski nacionalni simboli’ kaže kako su oba grba, i onaj koji počinje bijelim kao i onaj koji počinje crvenim poljem, povijesni hrvatski grbovi. On drži kako grb s početnim bijelim poljem ne treba povezivati s NDH-om jer je ta država imala grb koji se osim od štita sa šahovnicom sastojao i od slova ‘U’ s tropletom.

–  Grb s prvim bijelim poljem nije grb NDH. Isto tako bismo onda mogli reći da je grb s prvim crvenim poljem jugoslavenski jer je bio unutar grba Kraljevine Jugoslavije ili da je komunistički jer je bio u sastavu grba Socijalističke Republike Hrvatske. To je ta razina argumentacije –  izjavio je tada Jereb za tportal.

Grb s početnim bijelim poljem nije sporan ni drugim hrvatskim povjesničarima poput Dubravke Peić Čaldarović koja smatra kako bijelo-crvena polja „predstavljaju grafičku modifikaciju utvrde, a ne šahovsko polje, kako se mislilo, jer to asocira na sintagmu koja se koristi za Hrvatsku kao predziđe kršćanstva. Iz toga najranijeg doba pojavnosti šahiranog grba mogu se naći obje varijante, i ona s početnim bijelim i s početnim crvenim poljem“, pojasnila je Dubravka Peić Čaldarović.

Valja također istaknuti kako su u doba Hrvatsko-ugarskog kraljevstva, a kasnije u doba Austro-Ugarske, najčešće koristio grb sa početnim bijelim poljem. U ugarskom parlamentu, kao i na mnogim spomenicima u Ugarskoj i danas stoje grbovi u kojima je hrvatski grb počinje sa bijelim poljem. Uostalom, bijelu zastavu na kojoj je veliki hrvatski grb sa bijelim poljem koristio je i branitelj Sigeta Nikola Šubić Zrinski, a takva zastava se koristi i danas pri izvođenju opere Nikola Šubić Zrinski.

Grb ostaje!

U svakom slučaju, grb Croatije Stuttgart koji počinje bijelim poljem će i nadalje ostati. Igrači Croatije, kluba koji za dvije godine obilježava 50 godina svog postojanja, i sutra će istrčati na teren sa svojim dresovima na kojima je povijesni hrvatski grb s početnim bijelim poljem.

Prema nogometnom savezu Württemberga (Württembergischer Fußballverbandu) ići će se s traženjem tko je poslao prijavu te radi li se o istoj osobi koja u posljednje vrijeme svojim prijavama prema Facebooku i Googlu nastoji naštetiti i košarkaškom odjelu Croatije Stuttgart koji nose ime Croatia Hawks, piše Fenix-magazin

R.I. /Foto:Fenixmagazin/facebook

 

Komentari
Share Button