OBJAVA FOTKI BIO JE ‘PLAN B’: Nudili su veliki novac za objavu montaža Tolušića

2 veljače, 2019 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Istraga o pokušaju plasiranja fotografija na kojima ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić šmrče kokain u društvu prostitutke trebala bi biti brzo završena.Fotomontaže potpredsjednika Vlade bile su “Plan B”  i trebale biti iskorištene za diskreditaciju i micanje Tolušića iz Vlade, ali je tjednik Nacional nakon analize Sigurnosno-obavještajne agencije prvo objavio da se radi o lažnjacima, a zatim naručio i vještačenje u Sloveniji koje je to potvrdilo.

Iako je afera na početku izazivala podsmijeh dijela javnosti i oporbe, Uskok, koji se uključio u ovu istragu, dosad je skupio iznimno mnogo materijala i iskaza svjedoka. I prema našim informacijama, ima osnove za sumnju o organiziranoj grupi koja je pokušala na taj način prijetiti službenoj osobi i prisiliti je indirektno na odlazak iz Vlade,

Istraga još nije gotova, a niz svjedoka je dao iskaze koji terete poduzetnika Claudea Jambrušića da stoji iza cijelog pokušaja diskreditacije, piše Express.hr

Jambrušić je u poslu s uzgojom stoke i dobivanju poticaja za pašnjake izgubio 27 milijuna kuna u dvije godine nakon što je Tolušić poslao kontrole i promijenio pravila. Taj je poduzetnik prvo za 24sata, a zatim i ostalim medijima poručio: “Nemam nikakve veze s distribucijom i nastankom onoga što vi nazivate sporna fotomontaža”.

Te njegove tvrdnje su u suprotnosti s onim što su svjedoci rekli u svojim iskazima. Osim toga, razgovarali smo dodatno s nizom osoba, od kojih su neke rekle da su bile prisutne kad su im se Jambrušić ili njegov prijatelj Kruno Grlević pohvalili da imaju fotografije koje će biti iskorištene protiv Tolušića. Kao i da je sve unaprijed snimljeno i dogovoreno, a trebalo je biti iskorišteno kao posljednji napad ako ni jedan drugi oblik lobiranja ne uspije.

Slikovni rezultat za Claudea Jambrušić

Niz svjedoka je dao iskaze koji terete  Claudea Jambrušića da stoji iza napada na Tolušića

U javnosti se dosad nije spominjalo u kontekstu ove afere ime Krune Grlevića, bivšeg predsjednika navijačke udruge Uvijek vjerni. No on i Jambrušić su već godinama u poslovnim odnosima, obojica su se bavila svojedobno marketingom i organiziranjem događanja. Grlević je bio jedan od organizatora dočeka nogometne reprezentacije na trgu, a vrijedi kao utjecajan čovjek s vezama. Ima i kafić u centru Zagreba, a rijetki su oni koji mogu reći kako financira brojna putovanja.

Prema servisu Poslovna Hrvatska, nema aktivnih tvrtki na svoje ime. A baš Grlevića više naših sugovornika i osoba koje su dale iskaze spominje kao ključnu osobu i posrednika u ovom slučaju. On je, tvrde, za Jambrušića odrađivao stvari na terenu. Pa i kad se sukobio s partnerima, Jambrušiću je pomagao Grlević sa svojim vezama.

Fotomntaža kao “Plan B”

Međutim, otkrili smo da njih dvojica u ovoj priči nisu sami. Vrlo brzo će se doznati koje su to druge osobe u skupini za koju šira javnost nije imala pojma da postoji. Prema onome što je rečeno, sukob s Tolušićem je išao na dvije fronte.

Pokušali su naći dovoljno utjecajnu osobu koja bi bila spremna unutar HDZ-a lobirati kod premijera Andreja Plenkovića i njegovih suradnika ili glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića da se Tolušića makne. Da ga se upozori da će mu Tolušić nanijeti štetu, da postoje fotografije koje ga kompromitiraju. Navodno je bila riječ i o pozamašnim iznosima, a sve je to preneseno istražiteljima.

Drugi način je bio kako pronaći medij koji će plasirati priču s fotografijama kao stvarnu. I tu neslužbene informacije kažu da su bili spremni dati novce za objavu. Na kraju su fotografije pokušali plasirati kao originalne iako su prije toga narušeni kvaliteta i izbrisani svi podaci. No taj plan se izjalovio, a klupko se onda počelo odmotavati.

24sata su otkrila i da je bivši ministar unutarnjih poslova i bivši mostovac lobirao za rješavanje Jambrušićeva problema osobno kod ministra Tolušića, a sam Orepić nam je rekao da je s tim upoznao i svojega nasljednika Davora Božinovića.

Uloga Vlahe Orepića

Za razliku od sugovornika iz Vlade, koji kažu da je Orepić zvao kao ministar, on tvrdi da je zvao kao zastupnik te se zauzeo da Jambrušić sjedne s Tolušićem i pokuša riješiti problem kao što bi učinio za bilo kojeg drugoga građanina.

“Nema tu ničeg netransparentnog. Jambrušića poznajem preko privatnih krugova i on nije imao veze s mojom kampanjom”, rekao  je Orepić. Ali je otkrio i da je zvao Božinovića i ravnateljstvo policije kad se Jambrušić s bivšim parnerom sukobio oko stoke.

Krešimir Knežević, bivši Jambrušićev partner, htio je odvesti stoku za koju je tvrdio da je njegova, a Jambrušić je tvrdio da stoka pripada njemu. Bivši ministar je iskoristio svoje veze i poslao interventnu policiju koja je zaustavila prijevoz.

“Učinio sam to jer sam vidio da bi sukob mogao eskalirati i da bi mogle nastradati glave. U spor ne ulazim”, rekao je Orepić, koji se začudio što je uopće došao u kontekst afere s objavom fotografija.

No veze Jambrušića, Orepića i Grlevića su ipak malo jače od poznanstva.

Kolege iz nekih medija su nam prepričale i kako je Jambrušić zvao oko dogovora za razgovore s Orepićem tijekom prošle izborne kampanje. Grlević je također jedan od onih koji savjetuje Orepića i pomaže mu u odnosima s javnošću. O njihovim bliskim vezama svjedoči i to da je Grlević objavio fotografiju na svojem Facebooku na kojoj su sva trojica zajedno u opuštenom druženju.

Tko je djevojka sa slike?

U cijeloj priči je zanimljiv još jedan detalj koji također nije poznat javnosti. “RTL Direkt” je objavio da su im policijski izvori tvrdili da im je poznat i identitet djevojke koja sjedi u krilu navodnom Tolušiću, i to iz afere elitna prostitucija prije sedam godina.

Na spornoj fotografiji pomno se pazilo da djevojka ne gleda u kameru, njezino lice je zamućeno prije dostave za objavu, a svi podaci o vremenu nastanka su izbrisani.

Četiri tvrtke s kojima je Jambrušić zakupio zemljište dobile su u 2015. godini 22,6 milijuna kuna poticaja, već sljedeće godine su pale na 14 milijuna, a 2017. godine na tek 3,25 milijuna kuna. Za 2018. godinu još nema podataka, ali iznos će biti mali. U dvije godine su izgubili 27 milijuna poticaja, a Jambrušić se posvađao i s dijelom partnera.

Iz Agencija za plaćanje u poljoprivredi kažu da su poticaji srezani  jer su njihove kontrole utvrdile da površine nisu prihvatljive za poticaje zato što nisu održavane, a na nekima prevladavaju golo stijenje, šuma i neprohodna vegetacija.

Jambrušić pak tuži državu da je promijenila pravila potpora i neosnovano ih uskratila. Taj spor će biti poseban pravosudni slučaj.

S druge strane, ministar poljoprivrede Tolušić će se u slučaju fotomontaža izgleda izvući i dokazati da je bio u pravu te samo učvrstiti političku poziciju.

M. Marković/Foto:Nacional.hr


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •