Obnovljena zgrada na Trpinjskoj iz koje zapovijedao general Blago Zadro

veljača 27, 2017 maxportal
Share Button
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i zamjenik mu Marijan Pavliček otvorili su na Trpinjskoj cesti novoobnovljenu javnu zgradu prije Domovinskog rata poznatu kao objekt u kojemu je djelovala Mjesna zajednica „Alojzije Stepinac“.Zagrada je postala poznata rijekom obrane Vukovara  jer je u njoj bio stožer iz kojega je hrvatskim braniteljima Borova naselja i Trpinjske ceste zapovijedao prvi hrvatski general Blago Zadro.

Kao trajno obilježje na značenje koje je objekt imao tijekom Domovinskog rata u okviru  prigodnog programa otkrivena je i spomen ploča.Gradonačelnik Ivan Penava tom je prigodom naglasio kako je zgrada važan spomenik naše slavne i teške prošlosti, ali mu je drago što je stavljena u svakodnevnu funkciju s obzirom da će u njoj biti smješten poštanski ured, suvenirnica te društvene prostorije.

– Zgrada u svakom slučaju ima svoju povijesnu i emotivnu važnost, svjedočit će i podsjećati na dane herojstva i slavne obrane Vukovara,  ali nam je važno što smo lijepim idejnim rješenjem uspjeli ispreplesti prošlost i budućnost.

Zgradu smo obnovili, bolja je nego što je bila i sada je u funkciji, u službi građana grada Vukovara. Želimo da nam još dugo bude u službi na ponos i čast, da nam to bude mjesto okupljanja i zajedništva, naglasio je gradonačelnik Penava te zahvalio pročelnici Tokić koja se ponajviše angažirala oko ostvarenja ovoga projekta, zamjeniku Marijanu Pavličeku koji je inzistirao na prilagodbi objekta za potrebe građana četvrti te Ljiljani Blažević, predsjednici Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara koji je većinski financirao obnovu objekta.

Svečanosti su uz brojne branitelje i predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskoga rata nazočili i HDZ-ova saborska zastupnica Marijana Balić te Zvonko Milas, državni tajnik središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

– Zahvaljujem onima koji su obnovili ovu zgradu da bude u funkciji građana kao i podsjetnik na sve ono što se događalo, a one koji su nam dali slobodu na čelu s Blagom treba ih držati u srcu jer same zgrade ne čine ništa ukoliko nema ljudi koji će ih se sjećati, koji će ih nositi u srcu, rekao je Milas.

Zgradu je blagoslovio fra Vjenceslav Janjić, župnik župe svetog Josipa Radnika.

Investicija je vrijednosti milijun i 300 tisuća kuna, a troškove su snosili Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara te Grad Vukovar, a radove izvela tvrtka Vodotoranj.

MP/foto:gradvukovar

 Komentari
Share Button