Papa Franjo je prvi papa koji posjetio anglikansku crkvu u Rimu

veljača 27, 2017 maxportal
Share Button

Papa Franjo prvi je  puta posjetio crkvu Svih Svetih, što je prvi posjet nekog pape anglikanskoj crkvi u Rimu i u toj je prigodi rekao da je put zbližavanja ponekad spor i nesiguran.Papa i anglikanski biskup u Europi Robert Ines molili su se jedan pored drugog u crkvi Svih svetih, koja se nalazi nedaleko od Španjolskog trga u centru Rima. Ines je pozdravio Papu i solidarnost koju pokazuje prema izbjeglicama i migrantima.

Papa je u svom govoru istaknuo da anglikanci i katolici imaju dugogodišnji “pogled jedni na druge pun sumnji i neprijateljstva” i da je bilo višestoljetnog nepovjerenja.

”Vremenom, napredak na našem putu ka punom zajedništvu može izgledati spor i nesiguran, ali danas možemo biti ohrabreni ovim našim okupljanjem”, rekao je papa Franja i ohrabrio vjernike obje crkve da uvijek budu oslobođeni predrasuda iz prošlosti.

Prije više od 200 godina održana je prva anglikanska liturgijska služba u Rimu za skupinu engleskih državljana, posjetio je Papa tijekom propovijedi.

Tijekom dva stoljeća promijenile su se brojne stvari između katolika i anglikanaca, koji su se u prošlosti gledali s nepovjerenjem i neprijateljstvom, a danas se prepoznajemo po onome što smo stvarno, braća i sestre u Kristu, nastavio je Papa. Zahvalimo Gospodinu jer je sve jača želja između kršćana za bliskošću, kao što svjedoči zajednička molitva, dodao je papa Franjo.

Tijekom posjete anglikanskoj crkvi, jedan od parohijana je Papi dao tradicionalni postan kolač, dok mu je jedna žena poklonila korpu s domaćim džemovima i kolačima.

Anglikanska crkva izdvojila se iz katoličke u 16. stoljeću, nakon što je engleskom kralju Henriju VIII uskraćeno pravo na poništenje braka.

Obje crkve nastoje da razviju prijateljske odnose usprkos preprekama među kojima su duboke razlike u pogledu određenih problema poput rukopoloženja žena i dozvola biskupima homoseksualcima da obavljaju dužnost.

U listopadu 2016., Papa i poglavari katolika i anglikanaca Justin Welby zajedno su proslavili večernicu u crkvi San Gregorio al Celio kako bi prvi put nakon raskola 1534., kad je engleski kralj Henrik VIII. izazvao sukob s Rimom, obilježili zbližavanje dviju crkava.

Papa je priopćio i da razmatra mogućnost da posjeti Južni Sudan koji je zahvaćen građanskim ratom

MP/foto:APKomentari
Share Button