Paravinja osuđen na 40 godina zatvora

1 ožujka, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

DRAGAN PARAVINJA osuđen je na koncu trećeg suđenja na 35 godina zatvora zbog teškog ubojstva maloljetne Drnišanke Antonije Bilić. Sudsko vijeće splitskog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Damira Romca osudilo ga je da je usmrtio Bilić radi počinjenja drugog kaznenog djela, tj. pokušaja silovanja. Paravinja je dosad dvaput bio osuđen zbog teškog ubojstva i pokušaja silovanja, no Vrhovni sud obje je presude ukinuo upravo zbog prijepora je li ubio da prikrije ili počini drugo kazneno djelo.Sudac Damir Romac izrekao je Paravinji jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora jer mu je pribrojio i dvije pravomoćne presude za pokušaje silovanja. Jedna je presuda suda u Sokolcu u BiH od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, a druga šibenskog suda za pokušaj silovanja stoperice koju je pokupio u Omišu. Za to je djelo osuđen na četiri i pol godine zatvora pravomoćno.

Paravinja je presudu saslušao bez nekih većih emocija. Objava je bila javna, ali ne i obrazloženje. Odlukom suda, Paravinja će morati podmiriti i 233.576,01 kunu troškova kaznenog postupka.

Ugušio Antoniju nakon što nije pristala na spolni odnos

Paravinja je proglašen krivim što je 7. lipnja 2011. godine na cesti Split – Drniš kod mosta na rijeci Čikoli u kamion tvrtke Godec beton iz Sesveta oko 10 sati pokupio Bilić koja je stopirala i tražila prijevoz do Splita te ju je ugušio nakon što ona nije pristala na spolni odnos. Naišao je na žestok otpor kao zapreku realizaciji prethodno stvorenog plana za ostvarivanje spolnog odnosa pa je uhvatio Bilić rukama oko vrata te je stiskao sve dok nije osjetio da je prestala sa otporom i da je mrtva. U blizini naselja Modruški Salopeki u općini Josipdol na odmorištu uz državnu cestu D 23 Josipdol – Senj na 4 kilometra i 850 metara u smjeru juga, odbacio je njezino tijelo na mjesto obraslo gustim grmljem, stoji u presudi.

Ubojstvo i silovanje

Vrhovni sud je krajem listopada 2015. ukinuo presudu Županijskog suda u Šibeniku kojom je Paravinji u ponovljenom suđenju bila potvrđena kazna od 40 godina zatvora za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne Antonije Bilić. Obrazložili su da ne dovode u pitanje da je Paravinja ubio Antoniju Bilić, ali da nije dokazano da je ubojstvu prethodio pokušaj silovanja. Tako nije dokazana kvalifikacija teškog ubojstva radi prikrivanja silovanja. Snimke nadzornih kamera bile su glavni dokaz protiv Paravinje, a pomoću njih je rekonstruirano njegovo kretanje na dan zločina, kao i tragovi žrtvine krvi i sline koje je policija pronašla u njegovom kamionu.

“Smjestili su mi jer sam Srbin”

Paravinja je na sva tri suđenja tvrdio da nije kriv i da mu je sve namješteno. Jučer je kazao i da mu smještaju jer je Srbin. Nitko to nije uzeo preozbiljno, jer Paravinja je ubojstvo priznao na ispitivanju u Banja Luci.

Od splitskog je suda na početku trećeg suđenja prvo tražio da rasprava bude otvorena za javnost, potom da ne dolazi u sudnicu, a nakon što mu je objašnjeno da po zakonu mora nazočiti raspravama, na sljedećem je ročištu tražio izuzeće svih sudaca i Županijskog suda u Splitu. Sudac Damir Romac zahtjev je odbacio pa je suđenje nastavljeno.

Paravinja je tvrdio i da je policija loše obavila očevid i tako došla do nezakonitih dokaza, no Vrhovni je sud smatrao da su dokazi zakoniti. Tijekom suđenja cijelo je vrijeme vodio svoje zabilješke, kako u Šibeniku tako i u Splitu.

Obratit će se Ustavnom sudu i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu

Do sada se žalio na obje presude šibenskog suda nakon čega su presude ukidane i ponovno vraćane na sud koji je svaki put trebao sastaviti novo sudsko vijeće. Predmet je završio u Splitu jer šibenski sud na raspolaganju više nije imao sudaca za mladež. Paravinja je najavio da će se, ukoliko presuda za njega opet bude negativna, obratiti Ustavnom sudu, a potom i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Prvi put je osuđen u listopadu 2012. godine, a prije izricanja druge presude u ožujku 2015. u Šibeniku je zbog psovanja izbačen iz sudnice.

U pritvoru je od 16. veljače 2012. a u siječnju ove godine je iz Šibenika prebačen u splitski zatvor Bilice gdje ćeliju dijeli s optuženikom za ratni zločin Draganom Vasiljkovićem, poznatijim kao Kapetan Dragan.

Potragu za Antonijom vodio Milijan Brkić

Posmrtni ostatci Antonije Bilić koja je nestala 7. lipnja 2011. pronađeni su krajem studenog 2012. na smetlištu kamionskog parkirališta kod Josipdola.

Potraga za nestalom Antonijom Bilić, na čelu koje je bio tadašnji zamjenik ravnatelja policije Milijan Brkić, bila je najveća u povijesti Hrvatske. U njoj je sudjelovalo više od tisuću policajaca, vatrogasaca, spasitelja, dobrovoljaca, lovaca. Prilikom potrage je čak isušeno jezero Brljan, a sve je zajedno stajalo oko 2,5 milijuna kuna.

Branitelj Gulišija: Presuda neće opstati

“Ako sam ja dobro razumio dvije ukidne odluke Vrhovnog suda, onda ovakva presuda, po meni, po pitanju pravne kvalifikacije, ne bi trebala opstati”, kazao je nakon presude Paravinjin branitelj Željko Gulišija, koji ga zastupa posljednjih par mjeseci otkako je Vrhovni sud delegirao slučaj iz Šibenika u Split.

Gulišija je najavio žalbu na presudu. “Teško je govoriti hoće li presuda pasti, ali mislim da će doći do novog suđenja. Vrhovnom sudu nije sporno da je okrivljenik počinio ubojstvo, no sporna je pravna kvalifikacija. Radi li se o ubojstvu, teškom ubojstvu ili kaznenom djelu silovanja plus ubojstvo”, kazao je Gulišija.

Odvjetnik Ljubičić: Presuda je u cijelosti pravno održiva

“Upravo suprotno, ja mislim da je presuda u cijelosti pravno održiva u odnosu na kvalifikaciju. U početku sam čak mislio da će ostati i pokušaj silovanja, međutim, praktički to nema nikakvog utjecaja, pogotovo na kaznu. Za pokušaj silovanja nije bilo dovoljno dokaza. Činjenica je da je Antonia pružala otpor u kamionu, vidi se i po tragovima krvi i po tome što je razbijena šoferšajba iznutra. Sve to pokazuje da je bilo borbe i da je Paravinja donio u sekundi odluku da je liši života”, drži odvjetnik Vinko Ljubičić, zastupnik obitelji Bilić.

Ljubičić je već ranije tvrdio da je treće suđenje nepotrebno i da se neće do nikakvih novih saznanja.

“U pitanju su bili modaliteti, a zaboravlja se na stvarnost, a stvarnost je da je jedan život ugašen. Za obitelj je porazno ponašanje oštećenog nakon svega. Jučer tijekom završne riječi pokazao sam sliku pokojne Antonije snimljenu desetak dana prije njezinog nestanka. Zamolio sam članove Vijeća da pogledaju fotografiju. Ovo traje od 7. lipnja 2011. godine, ne daj Bože ni pomisliti kako se obitelj osjeća. Mi mudrujemo o pravu, a zaboravljamo činjenice. Ovo je knjiški primjer teškog ubojstva i nema razlike od prve presude u mnogo čemu. Bilo je teško ubojstvo radi prikrivanja pokušaja silovanja, a sada se radi o teškom ubojstvu radi počinjenja silovanja. To su nijanse”, drži Ljubičić.

Čuo se sa obitelji Bilić. Kaže da im je vrlo teško.

MP/Fah


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •