Peović: “Kad se isključe mikrofoni u Saboru neki govore da su Tito i partizani zločinci” Hasanbegović: “Ja to javno kažem!”

14 travnja, 2022 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac zatražio je da se jednom zagrebačkom trgu vrati ime maršala Tita, a SDP-ovi koalicijski partneri iz koalicije Možemo povukli su ručnu, kažu da to njihovoj koaliciji nije prioritet.U organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba pod nazivom “Krug za Titov trg” na kojoj su gostovali Vitkor Gotovac, Katarina Peović i  Zlatko Hasanbegović.

“Mislim da je za nekoga tko pripada lijevoj političkoj ideji maršal Josip Broz Tito nezaobilazna osoba. Danas je iz nekoliko razloga važno. Prije svega taj aspekt antifašizma, koji sada u Europi vidimo da se lomi, s pomalo promijenjenim akterima. Ovaj put s Rusima koji guraju jedan narativ koji je zapravo fašistički, a zbog toga je Tito kao paradigma važan.

Druga stvar – cijela situacija s Rusima i našim odnosom i cijelo to razmišljanje da je to bila osoba koja je vjerojatno povukla taj potez koji ima političku refleksiju u tom dijelu svijeta. Za ovaj naš hrvatski dom je to osoba koja je iscrtala granice. Branitelji su u Domovinskom ratu te granice obranili, ali netko ih je iscrtao, to je onaj paradigmatski dio. Mislim da postoji mnogo razloga za ljude koji su domoljubi da zapravo vide važnost Tita za tu zemlju i šire od nje.

Što se tiče stranke, mislim da je to bilo gotovo konsenzualno u Zagrebu podržano jer je ta epizoda označila Zagreb u političkom smislu konačnim sunovratom Milana Bandića koji je u nekom svom zadnjem mandatu poduzeo potez koji je zapravo negacija cijele njegove političke prošlosti. Stoga, ako i postoje neki u SDP-u koji misle da to nije bitno, onda možda trebaju razmotriti jesu li na pravom mjestu”, rekao je Viktor Gotovac.

“Cijelo vrijeme se govori je li to prioritet. Ispada kao da je to veliki posao. Nije bio veliki posao kada je inicijativa bila u suprotnom smjeru. Neće ništa patiti, ako se jednim potezom to učini. Neće ništa stati ako se vrati ploča”, rekao je Gotovac i zaradio aplauz nazočnih u dvorani Srpskog privrednog društva Privrednik.

O tome zašto bi trebalo vratiti Titov trg, ali i o otkazima u Holdingu, govorila je Katarina Peović.

“Razlog zašto bi Radnička fronta  vratila Titovo ime trgu je ne neka muzealizacija niti nostalgija, nego živo vjerovanje u ideju solidarnosti, jednakosti, radničkih prava, potrebe klasne borbe i takvih stvari koje su danas malo zaboravljene. Ono što nas zanima je živa ideja, a ne mrtvi muzejski primjerak. Što se tiče Možemo! je ono što je na neki način loše je to što su najavljivali da će vratiti ime trga, a od toga su na neki način odustali jer su se morali prilagoditi (…)

Mi danas više od svega trebamo one ideje koje su komunisti 20. stoljeća uistinu živjeli. Ono što donekle mogu razumjeti, čak i s jedne radikalno lijeve strane, došla kritika i upozorenje da danas kažem da ne trebamo vratiti ime Titovog trga.

Ironično i paradoksalno je postavljena jedna teza, a to je: ‘Nemojmo vraćati ime drugu Titu, jer mi to ne zaslužujemo’.

Mi živimo u realpolitici u kojoj su na zadnjem mjestu radnička prava. Mogu onda citirati i reći da ‘ne trebamo vraćati ime zato što ne možemo očekivati od aktualne vlasti da se referira na ideje koje su bile važne. Tito nije bio samo antifašist, on je bio komunist”, rekla je Peović.

Nakon nje, riječ je preuzeo zastupnik Zlatko Hasanbegović.

“Ja sam na neki način 2022. godine, kao što primjećujete, pomalo rezigniran na tu vrstu entuzijazma koji sam imao kad smo sjedili ovdje 2017. ili 2018. godine kada je bila vrlo življa rasprava. Popuno apsurdno je da ja sada ovdje vodim historiografske rasprave i ideološke polemike. Svi mi smo više-manje poznati u javnom životu i poznata su naša stajališta.

I sada ovdje polemizirati da njegova siročad 2021. godine nisu dostojna da žive u gradu koji ima njegov trg, to se čak donekle mogu i složiti i s dosjetkama da imamo primjer fašizma u ukrajinsko-ruskom konfliktu, točnije ruskoj agresiji na Ukrajinu, gdje je upravo sovjetska boljševička komunistička baština sastavni dio ideološke pripreme ruske agresije, kada je takozvani antifašizam ideološka kulisa ruskoga ekspanzionizma, kada slušamo o denacifikacijama i sl.

Ovdje lamentirati  o tome da smo suočeni s najezdom tzv. fašizma je potpuna besmislica i neznanje, dakle nije dostojno osobe koja pripada akademskoj zajednici. Povijest nije samoposluživanje, oni imaju svoj kontekst i sadržaj i ne mogu biti ideološke toljage pa sve što se nama ne sviđa proglašavati fašizmom, svaku socijalnu devijaciju nazivati fašizmom.

Kod Gotovca, njegovom dosljednošću, principijelnošću, rezigniram da uopće jedna politička stranka, po mom mišljenju, na ovaj način nije trebala ni postojati. Ona nije izraz od ’90. do danas nekakve biračke volje, već tadašanjeg inženjeringa i kalkulacije utemeljitelja moderne hrvatske države da sačuva putem imovine, pa ako hoćete i stanovitog inženjeringa, jednu propalu političku stranku koja je već tada bila relikt prošlosti.

Ako se vratimo kronološki kako je maknut Trg maršala Tita – vrlo jednostavno. I tu prestaju sve sličnosti s gospodinom Gotovcem. Tada su bili rezultati izbora i pet zastupničkih mandata dobila je jedna politička platforma koja je  jasno artikulirala svoja stajališta kao nulti uvid za samokonstituiranje skupštine.

Prije bilo kakvih tzv. lukrativnih pregovora o plinarama, gradskim grobljima i sl. postavljen je uvjet. Uvjet za konstituiranje skupštine bila je promjena imena Trga maršala Tita. S Milanom Bandićem ja o tome niti jedan jedini put nisam razgovarao”, kazao je Hasanbegović

tema je bio i pozdrav Za dom spremni.

“Kada govorimo o ZDS  i igramo se skrivača i što je to zapravo značilo, onda bismo se trebali sjetiti toga da su se sami HOS-ovci referirali na Juru Francetića. Pa nemojmo biti blesavi. Desnica ne komunicira jasno svoje političke stavove i to je licemjerno, a spomenut ću i Gradsku skupštinu. Tko o čemu, Hasanbegović o nekoj političkoj korektnosti.

Kolega, bili smo u Gradskoj skupštini kada ste s nama glasali da radnicima DIOK-ija i Kamenskog vrate teško zarađene plaće, da bi vaš klub tjedan dana nakon toga, na sjednici koju je sazvao Milan Bandić, odjednom glasali protiv. Zašto? Zato što je došlo do političke trgovine”, rekla je Peović i dodala “incident u Splitu je bilo potpuno ‘outanje’, čovjeku je izletjelo.

“To je bio izaslanik jednog ministra u Vladi. Imam tu nesreću da sjedim u Odboru za ratne veterane pa smo tu čuli svega dok nisu uključeni mikrofoni. I o tome da je Tito bio ratni zločinac i da su svi partizani bili ratni zločinci. To izgovaraju saborski zastupnici u Hrvatskom saboru. Nije to nekakva birtijska rasprava”, dodala je Peović.

“Ja to javno kažem”, uzvratio je Hasanbegović.

D.M: /Foto: Screenshot


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->