“Pod krinkom ‘umjetničkih sloboda’ želi se zaustaviti istraga o kriminalu u HAVC-u”

veljača 25, 2017 maxportal
Share Button

Redateljica Ivona Juka u emisiji Poligraf  Hrvatskog radija ponovno je kritizirala upravljanje HAVC-om, predsjednik Društva redatelja Danilo Šerbedžija nudio je svoje objašnjenje i u sve su se uključili predsjednik Upravnog odbora HAVC-a Bruno Kragić i Krešimir Partl, državni tajnik.Danilo Šerbedžija i Ivona Juka komentirali su slučaj s filmom “15 minuta – masakr na Dvoru” koji je i pokrenuo cijelu aferu o HAVC-u. Šerbedžija je rekao kako je scenarij filma izmijenjen nakon što mu je odobren novac za financiranje. Ponovio je kako je novac vraćen i HAVC kao koproducent izbrisan s odjevne špice.

Hrvati platili film o beogradskom kinu Zvezda

Juka tvrdi da nije istina da društvo iz HAVC-a nije znalo ništa o filmu. Taj je film u prvom redu govor mržnje, to nije umjetnička sloboda. Hrvatska država nije smjela dati ni lipu za taj film. Sanja Ravlić bila je na premijeri, aplaudirala je i padala u zanos nad tim filmom, rekla je Ivona Juka.

Upitala je kako je moguće da nakon skandala s “15 minuta masakra u Dvoru” ista producentska kuća – Nukleus od HAVC-a dobiva novih 140 tisuća kuna za koprodukciju srpskog dokumentarnog filma koji Sanja Ravlić obrazlaže riječima da daje odgovor na pitanje zašto je beogradsko kino Zvjezda danas prazno. Za koju kulturnu svrhu hrvatskog naroda dajemo novac iz proračuna, naglasila je Juka.

Predstavnici Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata izrazili su zadovoljstvo sastankom u Uredu predsjednice RH u petak gdje su o aktualnim događanjima oko HAVC-a razgovarali sa savjetnicima predsjednice Vitom Turšićem i Renatom Margaretić Urlić.

Dojmovi s Pantovčaka

“Dojmovi su isti kao nakon jučerašnjeg sastanka s premijerom Plenkovićem, dali su nam potporu u očuvanju HAVC-a i ne dopuštaju demontažu sustava, a složili smo se i kako bi trebalo korigirati dvosmislenosti i nejasnoće u tumačenju zakona koje su možda i dovele do cijele ove zbrke”, izjavio je redatelj Zrinko Ogresta za Hinu.

Po njegovim riječima, u Uredu predsjednice dobili su potporu i “u ljudskom smislu” s obzirom na “silnu stigmatizaciju” filmske zajednice. “Ne dopuštaju da se ikoga neutemeljeno vrijeđa da su kriminalci i lopovi jer niti revizija to nije utvrdila”, dodao je.

Uredu predsjednice zadovoljan je i redatelj Danilo Šerbedžija, koji je istaknuo kako je “svima stalo da se stiša hajka i da se radi na poboljšanju sustava koji je uspješan i koji radi dobro”.

“Reviziju treba poštivati, to nitko ne negira, no glavna stvar zbog koje je ona dala negativno mišljenje je različito čitanje zakona. Osam godina u HAVC-u se radilo isto, zakon se čitao drugačije, a pritom ni revizija nije isto tretirala Ministarstvo kulture i HAVC”, ustvrdio je.

Na sastanku su još bili producenti Tamara Babun i Hrvoje Osvadić te redatelj Branko Schmidt, koji je rekao kako će savjetnici prenijeti predsjednici njihove stavove te kako vjeruje da su, iako ona nije bila na sastanku, naišli na puno razumijevanje.

Idući tjedan predstavnici redatelja i producenata trebali bi se sastati i s predsjednikom Hrvatskog sabora Božom Petrovom.

D.L./foto: hrtKomentari
Share Button