POLUDJELI STARAC: Gligorije Savić tvrdi da ‘antifašizma nema bez komunizma’

srpanj 4, 2017 maxportal
Share Button

Partizanski borac Gligorije Savić  Glišo, rođen 1929. godine, napisao je knjigu ‘Begovača’, kako nosi naziv jedan od visova planine Psunj u zapadnoj SlavonijiKnjiga je, ispričao je Glišo za Pupovčeve Novosti, kronika borbe slavonskih partizana, a donosi i ljudske priče ilegalaca, intelektualaca, radnika i partizana koji su, našavši se u gotovo bezizlaznim situacijama, pokazali svoju moralnu veličinu.

‘Begovača’ je ujedno i priča o Narodno-oslobodilačkoj borbi uopće, jer ono što se na njoj dešavalo dio je zajedničke, jedinstvene antifašističke borbe svih naroda Jugoslavije.

 

Spominje Glišo neke svoje bitke i kaže  da su rame uz rame na Begovači su zajedno ginuli Srbi i Hrvati, braneći ugrožene civile i ne pitajući ih za narodnost. Navodi da je za današnje vrijeme to i najvažnija poruka knjige: ‘Zajedno smo uvijek jači! Ne dajte da vas itko dijeli!’

– Danas se o našem oslobodilačkom ratu i partizanima pišu razne besmislice. Očajnički se pokušava revidirati povijest, a javnosti se uporno serviraju neistine u želji da se opravdaju Pavelić i ustaše.

No cijeli svijet zna da je NDH bila ustaška tvorevina, produžena ruka Hitlerove Njemačke i Mussolinijeve Italije, koje su bile okupatori. Želi se danas i proturiti antifašizam bez komunista i bez Tita, a to zvuči kao kad bi živom ljudskom organizmu otkinuli glavu i iščupali srce.

Povijesna je istina da su Narodnooslobodilačku borbu pokrenuli, njome rukovodili i u njoj ginuli – komunisti.  Josip Broz Tito je jedini vrhovni komandant, među vojskama antifašističke koalicije, koji je komandovao jedinicama krećući se zajedno sa svojim borcima u prvoj borbenoj liniji, i pritom bio ranjen – kaže Gligorije Savić  Glišo. 

Foto:NovostiKomentari
Share Button