Popis ruskih generala ubijenih u agresiji na Ukrajinu

7 lipnja, 2022 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tijekom ruske invazije na Ukrajinu od 24. veljače 2022. godine neočekivano velik broj ruskih generala je ubijen. Zapadni izvori su objavili da je Rusija u Ukrajinu rasporedila 20 generala, a Ukrajinci su objavili da su likvidirali 12 ruskih generala te 49 pukovnika.Podaci o gubitku ruskih generala u invaziji na Ukrajinu je bez presedana u povijesti ratovanja. Gubitak generala, čak samo jednog ili dva, rijedak je i  izaziva posebnu pozornost.

Rusi su, neslužbeno, priznali pogibiju osam generala, a službeno potvrdili da su izgubili četiri generala. Prema izjavama analitičara i zapadnih dužnosnika Rusija je u Ukrajinu rasporedila otprilike 20 generala, a po ukrajinskim izvorima više od pola je izbačeno iz stroja.

Visoki američki dužnosnici tvrdili su da su Sjedinjene Države pružile vojne obavještajne podatke koji su Ukrajincima omogućili da ciljaju i ubiju mnoge ruske generale koji su poginuli u borbenim akcijama.

UBIJENENI GENERALI

Andrej Suhoveckij, general bojnik, zamjenik zapovjednika 41. kombinirane armije. Potvrđeno je da ga je upucao snajperist u Hostomelu 28. veljače 2022.  Ranije je bio uključen u rusku vojnu intervenciju u sirijskom građanskom ratu i ruskoj aneksiji Krima 2014. godine. Njegovu smrt objavio je umirovljeni ruski obavještajac na Twitteru 1. ožujka i ruska Pravda 3. ožujka 2022. Njegovu smrt u govoru je  spomenuo i predsjednik Vladimir Putin

Andrej Kolesnikov, general bojnik, zapovjednik 29. kombinirane armije. Objavljeno da je ubijen 11. ožujka 2022. u blizini Mariupolja.

Oleg Mitjaev, general bojnik, zapovjednik 150. motorizirane divizije. Objavljeno 15. ožujka 2022. da je ubijen ratnoj zoni  Mariupolja

Jakov Rezancev, general-pukovnik Zapovjednik 49. kombinirane armije. Da je ubijen objevljeno 25. ožujka 2022. Ukrajinski dužnosnici tvrdili su da je  poginuo kao rezultat ukrajinskog napada na zapovjedno mjesto 49. kombinirane armije na aerodromu Čornobaivka u Hersonskom okrugu.

Vladimir Frolov, general bojnik, zamjenik zapovjednika 8. gardijske kombinirane armije. Potvrđeno je ubijen 16. travnja 2022.  Nisu objavljene nikakve informacije o njegovoj smrti prije obavijesti o njegovom pogrebu na groblju Serafimovskoe u  St. Petersburgu.

Andrej Simonov, general bojnik, načelnik postrojbi za elektroničko ratovanje, 2. gardijska kombinirana armija. Objavljeno 30. travnja 2022.  da je poginuo tijekom topničkog udara na zapovjedno mjesto 2. kombinirane armije, u blizini okupiranog Izjuma.

Kanamat Botašev, general bojnik (u mirovini). Njegov smrt je potvrđena 22. svibnja 2022.  Poginuo u regiji Lugansk kada je njegov Su-25 oboren projektilom FIM-92 Stinger. Botašev je prethodno bio otpušten iz ruskog ratnog zrakoplovstva zbog pada  Su-27 . Ukrajinski izvori sugeriraju da je bio raspoređen u paravojnu organizaciju Wagner Group.

Roman Kutuzov, general bojnik, zapovjednik 1. armijskog korpusa Donjecke narodne milicije. Potvrđeno  da je ubijen 5. lipnja 2022. Vijest o pogibiji objavio  reporter državne televizije Aleksander Sladkov. Kutuzov je ubijen u blizini sela Mikolaivka u Luganskoj oblasti.

OBJAVLJENO, A NEPOTVRĐENO 

Magomed Tušajev, general bojnik, zapovjednik jedinica Čečenske Nacionalne garde  Tvrdi se da je ubijen 26. veljače 2022. tijekom zasjede SBU Alpha grupe na konvoj oko Hostomela, sjeverozapadno od Kijeva. Vijest o njegovoj smrti objavila je ukrajinska vojska.

To su osporili čečenski vođa Ramzan Kadirov koji je 16. ožujka 2022. objavio video u kojem se tvrdi da je Tušajev živ. Vijest je objavio i jedan čečenski medij koji je objavio video u kojem se se tvrdi da je Tušajev negirao svoju smrt, ali generala nismo čuli u video prilogu. Dana 30. svibnja BBC Russian potvrdio je da je živ.

Vitalij Gerasimov, general bojnik, načelnik stožera 41. kombinirane armije.  Navodno ubijen blizu Harkova, objavljeno je 8. ožujka 2022.  Ranije je bio uključen u Drugi čečenski rat, rusku vojnu intervenciju u sirijskom građanskom ratu i rusku aneksiju Krima 2014.

CNN je objavio da nema potvrda iz neovisnih izvora da je Gerasimov ubijen, a vijest nisu mogli potvrditi ni američki dužnosnici. Ruski mediji su 23. svibnja izvijestili da je gen. Gerasimov odlikovan Ordenom Aleksandra Nevskog i odbacili tvrdnje o njegovoj smrti.

Andrej Mordvičev, general-pukovnik, zapovjednik 8. gardijske kombinirane armije.  Tvrdi se da je ubijen 18. ožujka 2022. u ukrajinskom topničkom napadu na uzletište Čornobaivka u Hersonskom okrugu. Dana 28. ožujka pojavila se snimka koja navodno prikazuje Kadirova kako se sastaje s Mordvičevim i drugim zapovjednicima u Mariupolju.  BBC News Russian je 30. svibnja objavio da je još uvijek živ.

Boris Berdnikov, general pukovnik, zapovjednik 29. armije. Da je ubijen objavljeno je 5. lipnja 2022. Vijest su obavile ukrajinske snage, a prenijeli korisnici na Volya Telegram kanalu, koji tvrdi da ima novinare na obje zaraćene strane.

“Nakon što su naši izvori izvijestili da je Roman Berdnikov poginuo, kasnije su to potvrdila još dva izvora, precizirajući da su tijekom bitke mogli poginuti i drugi viši časnici”, objavljeno je na Volya Telegramu. Po tim izvorima likvidiran je dok je predvodio ruske trupe u Donjecku, u istoj akciji u kojoj je ubijen  general Roman Kutuzov.

Smrt generala Kutuzova potvrdili su službeni ruski izvori samo dan poslije akcije, što je  autore na Telegramu navelo na zaključak da je “neuobičajena brzina kojom je Moskva potvrdila smrt Kutuzova bio pokušaj prikrivanja gubitka Berdnikova”.

“Glasno su objavili smrt široj javnosti malo poznatog Kutuzova, a prešutili smrt mnogo poznatijeg i važnijeg Berdnikova”, objavili su na Wolya Telegramu.

Zašto ginu ruski generali 

Analitičari s Jeruzalemskog instituta za sigurnost i strategiju i Francuskog instituta za međunarodne odnose smatraju da broj ruskih generala ubijenih tijekom ruske invazije na Ukrajinu 2022. sugerira da su loš moral među ruskim snagama i sporo napredovanje u Ukrajinu prisilili visoke časnike da se izlažu riziku u nastojanju da postignu vojne ciljeve.

Osim generala u invaziji na Ukrajinu stradalo je “desetke pukovnika i drugih časnika”.  Dana 11. svibnja, MSN je izvijestio o ukupno 42 navodno ubijena pukovnika. ​​Do kraja travnja ubijeno je najmanje 317 ruskih časnika, od čega trećina bojnika, potpukovnika i pukovnika.

Ukrajinski dužnosnik rekao je za Wall Street Journal da je jedinica ukrajinske vojne obavještajne službe prikupljala informacije o položajima ruskih časnika, uključujući generale, zapovjednike topništva i pilote.

Ruski dužnosnici potvrdili su da je zamjenik zapovjednika ruske Crnomorske flote, poručnik bojnog broda Andrej Palij poginuo u borbi u Mariupolju, prenosi BBC. Ranije je BBC izvijestio kako je Ukrajina objavila da su njene snage ubile Palija.

Visoko rangirane žrtve u ruskoj mornarici uključuju kapetana bojnog broda Andreja Palija, zamjenika zapovjednika Crnomorske flote. Anton Kurpin, zapovjednik ruske krstarice Moskva, također se vodi kao ubijen, iako Rusi to nisu potvrdili.

Prema analitičarima i zapadnim dužnosnicima, Rusija je rasporedila otprilike 20 generala u Ukrajinu.

Michael McFaul, bivši američki veleposlanik u Rusiji, opisao je broj ubijenih ruskih generala kao “šokantan broj”, a David Petraeus, bivši direktor CIA-e, primijetio je da je “vrlo neuobičajeno” da toliko generala bude ubijeno i da ih ukrajinska vojska “tuče s lijeve i desne strane”.

Washington Post je naveo da su generali “ubijani brzinom koja nije viđena od Drugog svjetskog rata”.

Smrt ruskih časnika na prvoj crti bojišnice pripisuje se brojnim ruskim ranjivostima u Ukrajini, uključujući korištenje nezaštićenih komunikacija i premještanje časnika na crtu bojišnice kako bi se ojačao moral,  piojačala discipline i spriječila pljačka zauzetog područja.

Upotreba nezaštićenih telefona pripisuje se neuspjehu ruskog sigurnog telefonskog tehnološkog sustava Era. U ožujku 2022., dva američka vojna dužnosnika izjavila su za The New York Timesa su ruski generali u Ukrajini često razgovarali na nezaštićenim telefonima i radijima te da su u barem jednom slučaju ubijeni general i njegovo osoblje nakon što su Ukrajinci presreli poziv, locirali ga i likvidirali.

New York Times je također izvijestio da su američke obavještajne službe pružile obavještajne podatke u stvarnom vremenu kako bi pomogle ukrajinskoj vojsci u gađanju ruskih generala.

M. Marković/Foto: press


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •