PREGOVORI PAVELIĆ-NEDIĆ O RJEŠENJU “SRPSKOG PITANJA” U NDH

kolovoz 6, 2018 maxportal
Share Button 

S diplomatske točke gledišta, postavlja se pitanje nije li, nakon nečuvene izjave predsjednika Vučića kojom je izjednačio Hitlerovu Njemačku i suvremenu, demokratsku Hrvatsku, našeg veleposlanika u Beogradu trebalo odmah pozvati “na konzultacije” u Zagreb ?

(Na slici: mladi Vučić krsti se zajedno sa svojim političkim seniorima, Šešeljem i Nikolićem )

Kao povjesničaru diplomacije preostaje mi jedino da – ne bez ironije – potsjetim na još jednu tragičnu bizarnost iz povijesti hrvatsko-srpskih odnosa.

Riječ je o činjenici da je ustaška NDH, već od 27. lipnja 1941. sve do 4. listopada 1944., tj. ulaska sovjetske Crvene Armije u Beograd, imala redovne diplomatske odnose s  četničkom “Vladom narodnog spasa” Milana Nedića.

(Na slici: “glavar Konzularnog predstavničtva NDH” u Beogradu dr. Ivan Gligo, pod cilindrom, 5.rujna 1943.,sudjeluje na komemoraciji povodom smrti bugarskog kralja Borisa.) 

“Konzularno predstavničtvo NDH” imalo je sve ovlasti za obavljanje diplomatskih aktivnosti te je, de facto, funkcioniralo kao veleposlanstvo.

Dakako, najvažnije pitanje bilateralnih odnosa Zagreba i Beograda, oba pod okupacijom Hitlerove soldateske, bili su masovni progoni i zločini nad Srbima u NDH. Već u veljači 1942. dvojica uglednih srpskih pravnika sastala su se u Zagrebu, prvo s ministrom Artukovićem a zatim i s Poglavnikom NDH Pavelićem.

Predali su mu popis 80-tak zatočenih istaknutih Srba te se založili za ukidanje “radnih logora”, za zaštitu egzistencije i imovine Srba u NDH, kao i za slobodu ispovijedanja pravoslavne vjere u NDH. Pavelić je obećao da će “izvidjeti problem”, ali ubrzo se pokazalo da ni u Beogradu niti u Zagrebu stvari nisu bile “dobro posložene”, ni protokolarno niti politički.

Naime, visoki diplomat Nedićeve vlade pred NDH-aškim konzulom Vincetićem narednih se dana ogradio od srpskih pregovarača, tvrdnjom da oni zapravo nisu imali odobrenje predsjednika Vlade Milana Nedića za pregovore u Zagrebu.

Međutim, još važniji bio je prigovor Beograda ustaškoj vlasti u Zagrebu da u nastavku pregovora mora osigurati “tajnost”, jer u vrhu hrvatskog Domobranstva “… sjede bivši jugoslovenski oficiri koji bi sve mogli pokvariti.”

Nastavak ove povijesno-diplomatske priče u drugom tomu moje “Povijesti hrvatske diplomacije” koji će, nadam se, izaći za nekoliko mjeseci…

Dr. Darko Bekić/Foto:arhivKomentari
Share Button