PUTINOVA INVAZIJA NA UKRAJINU: Analiza i usporedba naoružanja i vojne opreme ukrajinske i ruske vojske

21 ožujka, 2022 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Danas je 26. dan ruske invazije na Ukrajinu. U ovoj raščlambi i analizi neću se baviti trenutnim stanje na bojištu. Priredio sam vam analizu sa usporednim prikazom naoružanja i vojne opreme kojom raspolažu Ruska vojska i Ukrajinska vojska.
Napravio sam cjelovitu analizu sa komparativnim pristupom o tome koje naoružanje i vojnu opremu Ruska vojska koristi u invaziju na Ukrajinu, koje naoružanje i vojnu opremu koristi Ukrajinska vojska u obrani.

Analiza se bavi i pitanjem zašto se na bojištu ne koristi novo naoružanje i vojna oprema, koji su novi vojni ciljevi Ruske vojske te drugim bitnim pitanjima te odgovorimo na pitanje: koja je tajna ruskog balističkog „ Kindžal“ i „Iskandera“ .

Analiza je dosta opsežna te ću vas upoznati s kratkim prikazom po granama vojske, zaključcima, te naznakama što se može očekivati na bojišnici. Evo o rezultata prvo dijela moje raščlamba i analize:

RATNO ZRAKOPLOVSTVO I PROTUZRAČNA OBRANA

Rusi imaju moćno ratno zrakoplovstvo sa oko 350 modernih zrakoplova( ukupno su prije agresije raspolagali sa 1391 borbenim zrakoplovom), uključujući nadmoćne lovce Suhoj-35S, višenamjenske lovce SU-30SM i bombardere Su-34.

Ruska vojska upravo imajući u vidu ukupan broj zrakoplova( 1391 borbeni zrakoplov i 407 helikoptera prije invazije) i helikoptera kojima raspolaže proporcionalno ostvaruje najveću prednost u odnosu na Ukrajinu. Ukrajina je prije invazije raspolagala sa 124 borbena zrakoplova i 57 helikoptera.

Rusi u invaziji na Ukrajinu zaista i koriste najnovije i moderne zrakoplove i helikoptere. Ostvarili su stratešku kontrolu ukrajinskog zračnog prostora, ali ne i operativnu kontrolu. Operativnu kontrolu su ostvarili samo djelomično i to na južnom bojištu i dijelu istočnog bojišta.

Snimke sa bojišta pokazuju da Ruska vojska za napade na zemlji koristi zrakoplove SU- 30 SM i nešto stariji SU-25. Snimke velikog broja niskih preleta ruskih zrakoplova dovode do zaključaka da Rusima malo koriste odnosno ne koriste modrene „pametne“ projektile zrak-zemlja koji se lansiraju sa većih visina.

Rusi očito imaju malo obučenih pilota za korištenje „pametnih“ projektila, kao i velikih problema sa usklađenim i sinkroniziranim djelovanjem zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Napredak u usklađenosti ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane su postigli na južnoj i istočnoj bojišnici .
Imaju izražen veliki problem u slaboj koordinaciji sudjelovanja kopnenih snaga i ratnog zrakoplovstva, što ukrajinski branitelji vrlo dobro koriste.

Zagospodariti zrakom iznad bojišnice nije nimalo lako, a kontrola zračnog prostora ključna je za učinkovito provođenje kopnenih akcija. No, kontrola zraka rijetko kada je apsolutna i trajna. Čak i kada je jedna strana u sukobu nadmoćna, treba dosta vremena i truda da se zračni prostor stavi pod punu operativnu kontrolu.

Što se tiče helikoptera, snimke sa terena pokazuju da Rusi koriste novije modele, koji su izvorno nastali još za vrijeme SSSR-a. Koriste borbene helikoptere „Ka-52 aligator“, Mi-28 N i Mi-24 i 35 kao i transportne MI-17 i Mi-8.

Rusi masovno koriste veliki broj krstarećih raketa, posebno prvih dana invazije. U početku su koristili krstareće rakete „Kalibri“, kasnije su počeli koristiti krstareće rakete H-101 koje se lansiraju sa strateških bombardera. Vrlo precizno i uspješno koriste balistički projektil „Iskander-M“.

Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo je desetkovana i pretrpjelo je velike gubitke kako samih borbenih zrakoplova tako i helikoptera i ostale infrastrukture. Ukrajinci , trenutno sa 40-tak borbenih zrakoplova i nešto helikoptera koji sve manje lete.

Raketni i topnički sustavi protuzračne obrane ruske i ukrajinske vojske koji se koriste na bojištu su isti ili slični. Jedni i drugi koriste sovjetske lake i prijenosne sustave „Igla“ i „Strela“ u više varijanti i mobilne raketne sustave „osa“, “buk“i „S-300“.

Posljednjih dana Rusi su počeli koristiti topničko-raketne sustave „Pancir S1“,ali i ne najnovije inačice SM koje smo mogli vidjeti na vojnom mimohodu u Moskvi. Na Krimu su postavili moćan sustav protuzračne obrane S-400.

Ukrajinci vrlo uspješno i učinkovito koriste prijenosni sustav „Stinger“ koji datira iz vremena Hladnog rata, a očekuju odnosno krenula je i isporuka britanskog „Starstreaaka“, čija je prednost lasersko nišanjenje i ne smetaju mu infracrveni mamci kojima se brane ruski zrakoplovi i helikopteri. Uspješno koriste i sustav

MANPADS. DRONOVI

Dronovi na bojišnici u Ukrajini izazivaju veliku pozornost javnosti.

Pored modela Tu-141 koji se srušio u Zagrebu, ostali dronovi su novije proizvodnje i predstavljaju zadnju riječ tehnike.

Posebno je „popularan“ i moćan „TB-a“ barjaktar“ kojima su ukrajinski branitelji Ruskoj vojsci nanijeli ozbiljne gubitke u više iznenadnih udara na kolone kamiona, sustava PZO i oklopne postrojbe.
Rusi koriste pretežno izviđačke dronove, ali su zamijećeni i kamikaza dronovi „Zala aero kub“(cilj traže leteći iznad bojnog polja-imaju nišanski sustav, optiku i bojevu glavu) i dron „Inohodec“.

Ruska vojska je objavila snimke učinkovitog djelovanja drona „Inohodec“ koji koriste za izviđanje , ali i gađanju ciljeva raketama i bombama do 5o kilograma.

Ukrajinci će u sklopu novog američkog paketa vojne pomoći dobiti i oružje koje može “demokratizirati” lokalni zračni prostor na najosnovnijoj razini i zadati velike probleme ruskom agresoru.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je novi paket vojne pomoći za Ukrajinu vrijedan 800 milijuna dolara, koji će uključivati i 100 komada lutajućeg zračnog streljiva Switchblade 300, odnosno samoubilačkih dronova.

Tajna ruskog „Kindžala“ i „Iskandera“

Rusija je jučer i danas uporabila supersonične rakete. Rakete „ Kindžal“ su hipersonično oružje. Riječ je o moćnom i nevjerojatno brzom raketnom sustavu koji trenutno ne može presresti niti jedan sustav proturaketne obrane. Hipersonične projektile trenutno ima sam ruska i kineska vojska, NATO i SAD-e još nemaju hipersonične projektile.

Hipersonični projektili putuju najmanje pet puta brže od zvuka( 6100 km/h), „Kindžal“ navodno mogu postići brzinu Mach 10, odnosno čak 12.300 km/h i prijeći udaljenost do oko 1930 kilometara. NATO u ovom trenutku nema sustav proturaketne obrane koji je sposoban presresti hipersonični projektil.
Prema pisanju zapadnih medijana jednom mjestu koje je Ruska vojska gađala u Ukrajini balističkim raketama „Iskander“ otkriveni su „mamci „ ispaljeni iz ove rakete .

Obavještajni izvori SAD-a djelomično potvrđuju raniju rusku tvrdnju da „Iskander“ može probiti svaki sustav protuzračne obrane jer posjeduje sustav ometanja protivnika. Viđeni su mamci za zavaravanje raketa koje bi mogle srušiti „Iskander“, a jednako tako je utvrđeno da se u samom projektilu nalazi oprema za elektronsko ometanje radara.

UKRAJINSKO MOĆNO ORUŽJE

Hrabra Ukrajinska vojska se uglavnom brani i napada iz zasjeda. Ukrajinska vojska je dosada najveće gubitke Rusima nanijela lakim prijenosnim sustavima za protuoklopnu borbu „Javelin.

Ukrajinci zadnjih dana koriste i njemački „ Panzerfaust“ koji je ubitačan za lako oklopljena vozila i kamione.

Ukrajinska vojska izbjegava frontalni sukob sa Rusima jer bi to bilo pogubno za njih.
Što se tiče dosadašnjeg tijeka brutalne ruske invazije, vidljivo je da blitzkrieg monstruma Putina nije uspio.
Ukrajinska vojska, iako nedovoljno pripremljena i osposobljena za rusku invaziju, svojom hrabrošću, moralom i domoljubljem spriječila je mogućnost izvođenja Putinovog blitzkriega.

Rusi postavljaju novi vojni cilj, a to je uništavanje Ukrajinske vojske posebno na istočnoj bojišnici. Rade na njihovom okruživanju, sprečavaju dostav naoružanja, vojne opreme i druge logistike .

TENKOVI

Rusi su dosada koristili modernizirane tenkove iz serije T-72, T-80 i T-90. Neke snimke pokazuju da Rusi čak koriste i verziju tenka T-72 s konca 70-tih godina.

Najbrojniji tenkovi na bojišnicu su iz serije T-72 sa znatnim poboljšanjima počev od 1989. do zadnjih najnovijih unapređenja. Poboljšanja se odnose na ustav upravljanja vatrom, nove optičko-elektronske i daleko bolja prohodnost na bojištu.

Nakon tenka T-72 drugi po brojnosti su modernizirani tenkovi T-80. Riječ je o tenku koji tehnološki i tehnički bolji od T-72. Ima bolju prohodnost na terenu, dodatni oklop , a većina raspolaže sa aktivnim sustavom zaštite koji ometa laserske nišane protuoklopnih raketa.

Rusi na bojišnici imaju najmanje najnaprednijih tenkova T-90 koji je svim taktičkim i tehnološkim karakteristikama te naoružanju , oklopu i optičko-elektronskim uređajima trenutno najbolji tenk na ukrajinskom bojištu.

Svi imaju različite tipove aktivno- reaktivnog oklopa , kutija sa eksplozivom koje postavljene na tenk uništavaju protuoklopni rakete.

Ukrajinski branitelji su ruske tenkove sustavno uništavali projektilima „Javelin“ koji imaju dvostruku bojevu glavu . Prva uništava aktivni, a druga glavni oklop tenka.

Rusi su se poučeni gubitcima, dosjetili kako neutralizirati projektile „Javelin“. Sada na tenk odnosno kupolu montiraju „kavez“. Sustav funkcionira tako da se prva bojeva glava aktivira i uništi na rešetki, a druga neutralizira pomoću reaktivnog oklopa. Teorijski tenk je zaštićen ali sam vidio da više uništenih ruskih tenkova i sa ovakvim trostrukim oklopom.

Rusi u invaziji na Ukrajinu ne koriste svoj najnoviji moćni tenk „Armata T-14“ kao niti oklopna vozila „Bumerang“ i „Kurganjec“ koji su prikazani na mimohodu u Moskvi 2015. Očito ih imaju manje i štede.
Jednako tako ni Ukrajina ne korist svoj najnoviji tenk T-84. Ukrajinska vojska je prošle godine imala samo pet tenkova T-84, ali je zato prodala i isporučila Tajlandu 49 ovakvih tenkova.

Ukrajinska vojska u obrani od ruske invazije koristi tenkove T-64 BV i T-64 BM. Riječ je sovjetskim modelima tenkova koji su modernizirani 2017. godine sa aktivno-reaktivnim oklopom, sustavima za upravljanje vatrom i moderniziranim optičko-elektronskim uređajima.

Slijedi nastavak.

Pero Kovačević/ Foto:


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->