Ramush Haradinaj o Vučiću: “S tim gadom ne želim pregovarati!”

svibanj 2, 2019 maxportal
Share Button

Kosovski premijer  Ramush Haradinaj, izjavljivao je ”da će se držati dalje od pregovaračkih razgovora sa Srbijom”. Takav stav ponovio je i ovih dana, zasolivši uvredama srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.Haradinaj je bio zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK), njegova dva brata Luan i Shkelzen, poginuli su u borbama protiv srbijanske vojske.

Jedan od razloga zašto ne bi želio sjediti za stolom sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Haradinaj je rekao u intervjuu za njemački list Der Spiegel.

“Neću pregovarati s tim gadom”, izjavio je Haradinaj, a taj je citat njemački list stavio u naslov intervju koji je objavljen prije nekoliko tjedana, ali ga je Der Spiegel aktuelizirao nakon pregovora u Berlinu.

Der Spiegel Haradinaja opisuju kao ‘profinjenog državnika koji voli biti premijer na Kosovu’.

“Bivši zapovjednik pobunjenika sada savršeno nosi državnu uniformu: cipele po mjeri, tamno odijelo, zlatne manžete. Okružen strahopoštovanjem dvorana, Ramush Haradinaj je dočekan u Prištini, sjedištu kosovske vlade.

Tvrdi da Haradinaj nije bio na čelu OVK, zajedno sa svojim sljedbenicima, ”danas možda Kosovo ne bi postojalo”.

“Da nije bilo Haradinaja i njegovih boraca, možda ne bi postojala najmlađa republika u Europi”, piše Der Spiegel.

“Pod kodnim imenom ‘Smajl’, zapovijedao je dijelovima vojske milicije UCC-a devedesetih godina, što je kulminiralo ustankom etničkih Albanaca protiv srpskih okupatorskih snaga na Kosovu. Danas je on šef zemlje koja traži svoje mjesto u Europi.

“Dvadeset godina nakon NATO bombardiranja koje je prisililo povlačenje jugoslavenske vojske od 24. ožujka 1999. godine, Kosovo ostaje problematično dijete na Balkanu. Mini republika, koja ima jedva dva milijuna stanovnika i 90 posto albanskog stanovništva, još uvijek nije priznata od strane više od 80 država – uključujući pet članica EU.”

R.I. /Foto:Tanjug

 

Komentari
Share Button