U HDZ-u NEUGODNO IZNENAĐENI Izbrojali smo 19 zastupnika vladajućih koji će glasati protiv Istanbulske konvencije

travanj 13, 2018 maxportal
Share Button

U Saboru će se danas glasovati o opozivu potpredsjednici Vlade Martini Dalić te o Istanbulskoj konvenciji koja je izazvala podjele i u samom HDZ-u. Također će konačno biti poznat točan broj HDZ-ovih zastupnika koji su protiv ratifikacije.U krugu premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića iznenađeni su brojem protivnika ratifikacije s obzirom da su očekivali da će ih biti šest do sedam.

Mi smo ih izbrojali 19 zastupnika vladajuće koalicije koji su najavili da će glasovati protiv ratifikacije istanbulske konvencije. Njih 15 je iz HDZ-a i četiri su  partneri koji podržavaju vladajuću koaliciju.

Protiv su se što javno, što na sjednicama stranačkih tijela do sada izjasnili – zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, politički tajnik Davor Ivo Stier,međunarodni tajnik Miro Kovač te zastupnici Miroslav Tuđman, Anton Kliman, Ante Babić, Ivan Ćelić, Petar Škorić, Ivan Šipić, Stevo Culej, Davor Lončar, Tihomir Lipošćak, Franjo Lucić, Branka Juričev-Martinčev, Marija Jelkovac...

Od koalicijskih partnera poznato je da konvenciju neće podržati tri zastupnika. Hrastov Hrvoje Zekanković nakon rasprave na saborskom Odboru objavio je da zbog IK napušta koaliciju, a protiv Konvencije glasovat će dr. Goran Dodig i Branko Hrg te nezavisni Ivica Mišić, koji je je podržao Vladu u vrijeme rasprave o opozivu ministra financija Zdravka Marića.

Protiv Istanbulske, ali ne i protiv Vlade 

Brkić u srijedu nije bio u Saboru prilikom rasprave o Istanbulskoj konvenciji, a jučer je na Facebooku potvrdio da će biti protiv.

– Ostajem pri svim svojim ranije izrečenim stavovima i glasovat ću protiv ratifikacije Istanbulske konvencije – naveo je Brkić. Dodao je kako svoje stavove ne mijenja, ali da je “siguran da razilaženje oko ovog pitanja neće ugroziti snagu i jedinstvo HDZ-a”.

I Davor Ivo Stier jučer je tijekom rasprave o Martini Dalić poručio da, iako nije za ratifikaciju, podržava Vladu. Odgovarajući Gordanu Marasu kazao je kako su u SDP-u možda nervozni zbog jučerašnje rasprave.

– Sad žele reći da netko tko glasa protiv Istanbulske glasa i protiv Vlade, ali to nije točno. Možda biste vi to htjeli, ali koliko god vi cimali da idemo u tom smjeru, moju ruku za to nećete vidjeti – rekao je Stier koji je večer prije u Saboru objasnio zašto će glasovati protiv ratifikacije, te upozorio da interpretativna izjava ne otklanja prijepor oko Istanbulske konvencije.

Iako i ostali HDZ-ovci javno i na stranačkim sjednicama govore da su lojalni premijeru i jasno je da neće ići na rušenje svoje Vlade, činjenica je da Plenković ima jaku oporbu unutar stranke, počevši od vrha HDZ-a.

Među protivnicima ratifikacije je i karlovački župan Damir Jelić, koji je ujedno i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Karlovačke županije.

S obzirom da je taj Odbor podržao Istanbulsku konvenciju, Jelić je na stranačkoj sjednici kolegama HDZ-ovcima dao mandat na raspolaganje. Iz stranke su izvijestili da je to učinio jer je na Predsjedništvu HDZ-a bio protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Međutim, izglasana mu je jednoglasna podrška svih članova ŽO HDZ-a Karlovačke županije.

HDZ je priopćio kako mu je dana jedinstvena potpora i povjerenje daljnjem radu predsjedniku i županu Damiru Jeliću, kako u političkom tako i u projektnom djelovanju kroz ‘407 za 047 županiju’.

M.M. /foto: B. K.hanzamedia

 

Komentari
Share Button