ŠEŠELJEVA DJECA: Tri četnička kuma i ‘ruska princeza’ u utrci za šefa Srbije

20 veljače, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U izbornoj utrci za predsjednika Srbije, premijera  Aleksandra Vučića čeka njegov dugogodišnji mentor, ratni zločinac Vojislav Šešelj koji će bit kandidat Srpske radikalne stranke, u kojoj je Vučić bio punih 15 godina. Čeka ga i njegov veliki prijatelj, stranački kolega i suradnik, aktualni srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić koji se neočekivano odlučio natjecati za drugi predsjednički mandat.Za Nikolića u Srbiji većina tvrdi da nema osobne hrabrosti suprotstaviti se Vučiću, a u izbornu utrku ide na nagovor Rusije koja će u njegovu kampanju uložiti oko 20 milijuna eura.

Kandidaturu je objavila i Danijela Sremac, srpska aktivistkinja iz SAD, predsjednica Srpskog instituta u Washingtonu, koja za sebe tvrdi da je potomak ruske carske obitelji Romanov.

Vučića je to naravno razbjesnilo jer plan mu je bio riješiti se stranačkog kolege i zasjesti na njegovu poziciju. Čak je i Vojislav Šešelj izjavio je da je Nikolić odlukom da se kandidira na predsjedničkim izborima “izdao stranku koju je osnovao”

Vučić i Nikolić su, naime, zajednički 2008. napustili Šešeljeve radikale i odrekli se svog političkog mentora kojem su godinama bili vjerni pobočnici. Nikolić je osnovao Srpsku naprednu stranku kojoj se odmah priključio i Vučić koji je trenutno i predsjednik stranke. Sad je ljubav između njih očito pukla..

Prijatelji i kumovi

A ovaj trojac je nekad bio nerazdvojan. Bili su dugogodišnji politički istomišljenici i veliki prijatelji. Kumovi. Nikolić je Šešeljevim unucima kum, a Šešelj je bio Vučiću kum na vjenčanju..

Vrlo je dobro poznato što je šef radikala, četnički vojvoda Vojislav Šešelj radio 90-ih godina prošlog stoljeća. Progoni, deportacije, ubojstva, mučenja, govori mržnje…
Ovaj ratni huškač raspirivao je mržnje prema Hrvatima, a tom je čak posvetio i dvije knjige – veliki dio knjige “Ideologija srpskog nacionalizma” iz 2002. godine, te knjigu od 1032. stranice “Rimokatolički zločinački projekat veštačke hrvatske nacije” iz 2007. godine.

IZGLEDA POZNATO: Objava Danijele Sremac o izborima u Srbiji

Na Vidovdan 1989. godine pop Momčilo Đujić, četnički vojvoda iz Drugog svjetskog rata, poznat i pod imenom Krvavi pop iz Strmice zbog „naročitih zasluga u borbi za srpski nacionalni interes“ Šešelja je proglasio četničkim vojvodom.

Ratni pohod na Hrvatsku Šešelj je počeo porukama o “budućoj zapadnoj granici Velike Srbije” na crti Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica. Tako je na mitingu u Baranji, u Jagodnjaku, govorio: “svakog tko kaže da to nije srpska zemlja treba ubiti kao kera”. Radikali su tijekom rata imali paravojne formacije u Hrvatskoj u kojoj su sijali smrt, a Vučić, Šešelj i Nikolić su često obilazili okupirana područja i širili mržnju i nacionalnu netrpeljivost.

Nakon što je izašao iz Haaškog zatvora zbog bolesti krenuo je s paljenjem hrvatskih zastava. U centru Beograda dva puta je javno palio. Drugi put je to napravio na godišnjicu akcije “Oluja”.

Šešelj je stvorio Vučića

Nekad najveći obožavatelj Šešelja, Vučić je s 23 godine postao član Srpske radikalne stranke. Četnički vojvode su mu uvijek bili uzori, a Šešelj mu je dugo godina bio idol. Na snimci (dolje) zajedno 1995. obilaze položaje bosanskih Srba iznad Sarajeva

 

Kolika je Vučićeva ljubav prema svom političkom ocu bila dokazuje i to da mu je Šešelje bio kum na vjenčanju 1997. godine. Zanimljiva je anegdota vezana za Vučićevo vjenčanje sad sa već bivšom suprugom televizijskom voditeljicom Ksenijom Janković s kojom je dobio dvoje djece.

Srbijanski novinar Predrag Popović piše da je Vučić nije želio oženiti, ali je Ksenija ostala trudna pa mu je Vojislav Šešelj naredio da je oženi, jer se ne može baviti politikom s vanbračnom djecom. Oženio se u tajnosti. Na vjenčanju se dogodio incident jer je, navodno, Šešelj Vučića natjerao da pojede kajganu od 30 jaja, što je običaj na četničkim svadbama. Vučić je izdržao do 16 pa se ispovraćao po svadbenom odijelu.

Vučić: Šešelj nas je stvorio

Vučić je godinama vjerno pratio svog mentora, bespogovorno slušao. Ostao mu je vjeran i kad je ovaj otišao u Haag. Njemu je on, često je izjavljivao, najveći srpski heroj. U kolovozu 2003.pola godine nakon što je Šešelj otišao u Haag kazao je da se sa Šešeljom čuje svaki dan
– Njegova supruga Jadranka se žali da duže priča sa mnom. Kaže: Sad moram da nazovem mog Vučića. Čim čuje da sam nešto nervozan hoće da me smiri. Kad dobijem sljedeće dijete, žena i ja ćemo čekati da se vrati iz Haaga da ga krsti ma koliko to trajalo.. – govorio je Vučić

24sata | Autor: 24sata

Dvije godine kasnije izjavio je da je Šešelj svjedočeći na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom pokazao kako se brani Srbija, narod, nacionalni i državni interesi, a nedugo nakon toga da je njega i Tomislava Nikolića Šešelj stvorio i da je on osoba uz koja su oni postali nešto..

Nakon što je krajem 2008. napustio radikale krenule su izjave: ‘Sretan sam što više ne moram da slušam Šešelja’, pa ubrzo i ‘Šešelj je običan lažov’ itd.. Sredinom 2010. Šešelja etiketira kao “monstruma iz Haga”. Godinu kasnije Šešelj poručuje da u životu ima samo tri cilja: Prvi je da uništi Tomu Nikolića, drugi da uništi Vučića a treći da uništi Tomu i Vučića. Izjavio je još da jednu od metastaza na jetri zove Vučić, a drugu Nikolić
Njihovim prepucavanjima zadnjih godina nema kraja..

Vučićev govor u Glini

Dugogodišnji zagovornik Velike Srbije Aleksandar Vučić poznat je javnosti i po izjavi iz 1995. godine kad je u Skupštini Srbije samo 11 dana nakon pokolja 8000 ljudi u Srebrenici kazao “Za jednog Srbina ubit ćemo 100 muslimana”

Također na snimci iz ožujka 1995. godine Vučić u vatrenom govoru u okupiranoj Glini okupljenima obećava da Srpska Krajina i Glina nikada neće biti Hrvatska i da ondje ustaška vlast nikada više neće moći doći.
– Pozdravljam srpski narod banovine Gline, koji ste prvi krenuli na ustašku vlast i koji ste prvi osvojili srpske teritorije u republici srpskoj krajini. Nikada srpska krajina, nikada Glina neće biti hrvatska.  Zbog vas nikada više ovdje neće ovdje biti ustaška vlast i zločinački režim Franje Tuđmana .. – govorio je tada 25- godišnji vatreni radikal Vučić

Godišnjicu Oluje ovaj bivši Šešeljevac na čelu srbijanske Vlade opisuje kao najtužniji dan u srbijanskoj povijesti a Oluju najvećim etničkim čišćenjem poslije Drugog svjetskog rata.

Ponosni četnik Toma Grobar

Na Romaniji u Bosni i Hercegovini 1993. aktualni srbijanski predsjednik službeno je promaknut u najviši četnički čin. Pred Vojislavom Šešeljom je položio prisegu za četničkog vojvodu. Osim Nikolića čin vojvode je dobilo još 18 četničkih zapovjednika, a unaprijeđeni su za zasluge sudjelovanja u ratu – “za izvanredne zasluge u ovom ratu, veliko junaštvo i pokazanu ratnu vještinu najistaknutijih četničkih komandanata”

Svojom titulom vojvode Nikolić se uvijek dičio i ponosio.

-“Jeste, ja sam četnički vojvoda i nitko ne može da mi oduzme tu titulu. Eto vam!” odgovorio je u intervjuu Pressu u studenome 2009. Znači, godinu dana nakon što je napustio Šešelja i započeo s naprednjacima novu i proeuropsku politiku svoje stranke. A uz Šešelja je bio od 1991. kad je postao član radikala, a koliko mu je Šešelj vjerovao pokazuje činjenica da je upravo njemu ostavio stranku da je vodi dok je on u Haagu.

Kao ratni dobrovoljac 1991. godine bio je u selu Antin nedaleko Vinkovaca gdje su počinjeni ratni zločini nad civilima. Bio je tada dio ‘Šešeljevih dobrovoljaca’. Prema navodima iz knjige „Antin kroz ratove“, autora Antuna Flinčeca, nakon ulaska vojske u Antinu su ostala 92 mještanina, od kojih je njih 32 ubijeno ili nestalo. Nataša Kandić, predsjednica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda je još 2005. godine tvrdila da je  Nikolić bio u paravojnoj grupi koja je likvidirala nekoliko civila u hrvatskom selu Antin, sjeverno od Vinkovaca.

Nerazjašnjena uloga u Antinu

– U Antinu sam kao dobrovoljac bio dva mjeseca, od 5. 12. 1991 godine pa do kraja siječnja 1992 godine. Niko nije povrijeđen, a kamoli ubijen. Što da poričem? Zar me Hrvati do sada ne bi vješali da sam zaista počinio ratni zločin? Ja sam bio jedan običan dobrovoljac koji ni na što nije utjecao. Nikoga niti sam ranio, niti ubio, niti mučio.  Nikoga nisam zlostavljao – jedna je od izjava Nikolića u kojoj je govorio o optužbama na svoj račun za počinjene ratne zločine.

Tomislav Nikolić izmislio je sam sebi titulu, pisali su prije godinu i pol dana srbijanski mediji. Naime, aktualni predsjednik Srbije Tomislav Nikolić nikad nije završio Pravni fakultet, ali to ga nije spriječilo da se godinama potpisuje kao diplomirani pravnik. On je devedesetih godina  u vrijeme dok je bio direktor javnog poduzeća „Poslovni prostor Zemun“, lažno se predstavljao kao diplomirani pravnik iako je fakultetsku diplomu službeno stekao tek  2006/2007. godine, i to na privatnom Fakultetu za menadžment (FAM) u Novom Sadu, otkrio je Kurir.

Dojučerašnji Šešeljev pobočnik je i dugogodišnji fanatični radikal, naime, nakon završene srednje tehničke škole upisao Pravni fakultet, ali je napustio studiranje već s 19 godina jer se morao zaposliti. Diplomirao je, znači, tek s 54 godine i to na privatnom fakultetu.  Stoga nije ni čudno da ga u Srbiji popularno zovu Toma Diploma. Poznat je on i po nadimku Toma Grobar jer je svojedobno vodio komunalno poduzeće u rodnom Kragujevcu kojem je jedna od nadležnosti bila i briga o grobljima.

Šešelj: Toma nema šanse

Šešelj ne vjeruje da Nikolić ima ikakve šanse na ovim izborima

-Nikolić je došao sa nule i vraća se na nulu. Nema nikakve šanse na izborima, a u drugi krug idemo Vučić i ja. Odričem se svakog mentorstva i očinstva Nikoliću i Vučiću. Na kumstvo me ne podsjećajte, to mi je bolna rana – rekao je prije jučer na press konferenciji Vojislav Šešelj

Borba za prvog čovjeka Srbije bit će u svakom slučaju napeta i bespoštedna.. Tri četnička kuma po sve sudeći neće imati milosti jedan prema drugome.

Danijela Sremac: Umjetnička duša ‘plave krvi’

Mada živi i radi u Americi, ona tvrdi da je potomak ruske carske obitelji Romanov.

–  Ponosna sam da sam rođena u Srbiji, u Beogradu, iako sam odrasla u Americi. Također sam ponosna i na moje rusko porijeklo jer je moja prababa Marija Romanov, kći generala Georgija Romanova, koji je poznat po tome što je izgradio nekoliko crkava po Vojvodini. O tome sam baš prilikom posljednjeg posjeta Srbiji pričala i sa svećenicima u crkvi u Borči kod Beograda, jednoj od onih koju je Georgije Romanov podigao – kaže Danijela Sremac.

Osim što u dalekom koljenu nosi krv Romanovih, Sremac za sebe tvrdi  kaže i da je izravan potomak Stevana Sremca, čije prezime i nosi. Od njega je, napominje, naslijedila umjetnički duh jer se bavi pisanjem (izdala je dvije knjige), slikanjem (izlagala 160 slika), studirala je klavir i flautu, svira gitaru i pjeva (za američko tržište izdala je CD “Duh Balkana” ).

Što se tiče političkog iskustva, napominje da je sudjelovala u više od 250 televizijskih emisija u Americi imala je duele s predstavnicima Bošnjaka, Hrvata i Albanaca braneći srpska interese.

– Smatram i da je moja velika prednost što sam novo lice i nisam upetljana u politički nered Srbije. Treba neko da sagleda problem Srbije sasvim novim i svježim pristupom. A u novoj washingtonskoj administraciji imam nebrojeno važnih kontakata, što može uvelike pomoći Srbiji.

D.L./foto:pxll/Facebook


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •