Šokantno je bilo gledati kako bageri ruše katoličku crkvu

siječanj 16, 2018 maxportal
Share Button

Katolička crkva Sv. Lamberta, koju zovu i “Immerather Dom” a koja se nalazi u selu Immerath kod Erkelenza u njemačkoj Saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija, srušena je u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima, piše portal Fenix-magazin.Njemačku katoličku crkvu, koja se više ne koristi za bogoslužje, odlučili su srušiti još 2013. godine jer dodiruje vanjski rub otvorenog rudnika lignita. Operater RWE Power je htio napraviti veći prostor za ulaz u rudnik, piše njemački portal Spiegel Online.

Rušenje impozantne trobrodne zgrade crkve južno od Mönchengladbacha htjeli su spriječiti aktivisti Greenpeacea.

U ponedjeljak su opkolili  crkvu Sv. Lamberta zahtjevajući da Njemačka do 2030. prestane iskapati i koristiti ugljen. Tražili su zaustavljanje radova do formiranja nove vlade koja će odlučiti o budućoj energetskoj politici.

No, to im nije uspjelo. Naposljetku su šokirano gledali kako bageri ruše stoljetnu crkvu.

Crkva je sagrađena 1888. godine. Kako piše njemački WDR, kamen temaljac za gradnju crkve položen je 2. rujna 1888. godine. Otvorena je tri godine kasnije. Za mještane, ali i za ljude u okolici crkva je imala posebno značenje.

Bila je njihov ponos. No, 13. listopada 2013. godine u crkvi je održana posljednja sv.misa, a stotine ljudi tad se u suzama oprostilo od crkve.

 

IZVOR:Fenix-magazin

Komentari
Share Button