Spomenik Mati Parlovu u Fažani, onaj u Puli je na čekanju zbog glupog izgovora

siječanj 7, 2018 maxportal
Share Button

U nedjelju u 11 sati, na ulazu u Šetnicu Mate Parlova, točnije u parku između Šetnice i Aleje masline, bit će postavljen spomenik Mate Parlovu, hrvatskoj sportskoj legendi.“Spomenik je u bronci, u prirodnoj veličini, a kako izgleda znat ćete u nedjelju. To je iznenađenje. Odabrali smo datum 7. siječnja jer je na taj dan prije 40 godina Mate Parlov osvojio titulu WBC svjetskog prvaka. Ta mu je titula bila zadnja koja mu je nedostajala da bi u potpunosti zaokružio svoju boksačku karijeru, rekao je Matko Parlov, sin boksačke ikone, koji je pred novinare izložio očeve pojaseve WBC prvaka, piše Glas Istre.

Skulpture je na inicijativu obitelji Parlov i Općine Fažana izradio akademski kipar Anto Jurkić, koji je radio i na drugoj i drugačijoj Parlovljevoj statui koju su naručili Hrvatski boksački savez i obitelj Parlov s namjerom da je postave u Pulu.

– Ni ja nisam vidio skulpturu, ali sam čuo da je monumentalna. Ponosni smo da smo živjeli s čovjekom koji je obilježio pulski, istarski i hrvatski sport, rekao je načelnik Općine Fažana Radomir Korać i zahvalio sponzorima koji su omogućili Općini da zaokruži financijsku konstrukciju oko ovog projekta.

 

Donačelnica Fažane Ada Damjanac podsjetila je novinare da je Parlov najveći hrvatski sportaš 20. stoljeća te da je u boksu postigao sve što se postići moglo, i amaterski i profesionalno, uključujući i osvajanje olimpijskog zlata.

S obzirom da je za nedjelju najavljena kiša, svečanost kod spomenika bit će kratka, rekla je Damjanac, a program će se potom brzo preseliti u Multimedijalni centar Općine Fažana gdje će biti izloženi rekviziti, pojasevi, medalje i pehari Mate Parlova, a projicirat će se i filmovi s njegovim borbama.

– Hvala Općini Fažana koja nam je puno pomogla i napravila sve kako bi se ovaj spomenik postavio što prije. Otac je nakon smrti dobio i ulice i dom sportova i zvijezdu u Opatiji, ali spomenik je najljepše i najveće od svih tih priznanja. Vjerujem da bi i on bio sretan, zaključio je Matko Parlov. Na pitanje prisutnih novinara do kud se stiglo s postavljanjem spomenika u Puli odgovorio je da je sada fokusiran na Fažanu, a da vjeruje da će se i u Puli naći zajedničko rješenje za lokaciju spomenika

Mate Parlov (Imotski, 16. studenog 1948. – Pula, 29. srpnja 2008.), slavni hrvatski boksač i olimpijski, europski i svjetski osvajač zlatnog odličja za bivšu Jugoslaviju.

Srpski su ga mediji jednom prilikom optužili da je hrvatski nacionalist.

“Svašta! Pa, kako ja mogu biti nacionalist ako sam svjetski prvak? Mnogi to ne razumiju. Nisu bili ni prvaci države, a često niti sami sebe nisu uspjeli pobijediti. Svijet se divio mojim rezultatima, i svi su me svugdje prihvaćali kao svoga, bijeli i crni, svejedno. Upoznao sam svijet, i ne mogu biti ništa doli kozmopolit. Tako ja gledam i na sport i na život”, poručio je.

Otvorenje spomenika u Fažani u sjeni je sporenja oko postavljanja spomenika u Puli, gdje se nisu proslavile lokalne vlasti i konzervatori koji su iznijeli neke sulude zahtjeve da spomenik Mati Parlovu mora biti u odijelu, a ne sportskoj opravi, jer su šetači ulicama Pule odjeveni pa mora biti odjeven i spomenik.

Gluplji izgovor dugo nismo čuli. Bi li ti konzervatori ispilili Apoksiomena, zatukli čekićom Michelanđelova Davida ili pretopili spomenik Draženu Petroviću u Zagrebu.

M.M. /Foto:press

 

 

Komentari
Share Button